Η Αμερική εξάγει φυσικό αέριο, εισάγει υψηλές τιμές – Οικονομικός Ταχυδρόμος

0
34

Η αγορά φυσικού αερίου της Αμερικής ήταν σε μεγάλο βαθμό αποσυνδεδεμένη από τον κόσμο για δεκαετίες. Οι περιορισμοί στη μεταφορά σήμαιναν ότι οι τιμές αντανακλούσαν μόνο την τοπική ζήτηση και προσφορά. Αλλά η υποδομή της βιομηχανίας έχει αλλάξει και αυτό σημαίνει ότι το φυσικό αέριο των ΗΠΑ γίνεται παγκόσμιο. Αυτό θα συνεχίσει να έχει επιπτώσεις στις εγχώριες τιμές.

Η πρώτη εγκατάσταση για εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στις 48 πολιτείες κυκλοφόρησε το 2016 και η Αμερική είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, με μέγιστη χωρητικότητα περίπου 14 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα. Οι νέες εγκαταστάσεις υπό κατασκευή θα αυξήσουν τις εξαγωγικές δυνατότητες κατά 5,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια έως το τέλος του 2025, αναφέρει η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (ΕΙΑ).

Διαβάστε επίσης – Από τις ΗΠΑ το 60% του εισαγόμενου LNG στην Ελλάδα

Ωστόσο, η ζήτηση για αμερικανικό φυσικό αέριο εκτός των ΗΠΑ έχει αυξηθεί ταχύτερα από την παραγωγή. Μεταξύ Ιουνίου 2019 και Ιουνίου του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές LNG υπερδιπλασιάστηκαν. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε μόνο κατά 7% σύμφωνα με την ΕΙΑ. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές LNG καταλαμβάνουν πλέον πάνω από το 10% της αμερικανικής παραγωγής φυσικού αερίου, ή περίπου το διπλάσιο από αυτό που ήταν το 2019.

Διαβάστε επίσης – Αύξηση του αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη από το 2024

Το αποτέλεσμα φαίνεται εύκολα στο κόστος του εμπορεύματος. Οι τιμές αυτό το καλοκαίρι είναι οι υψηλότερες από το 2008. Η τιμή spot του φυσικού αερίου Henry Hub ήταν 7,85 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες στις 7 Σεπτεμβρίου, τρεις φορές υψηλότερη από τις μέσες τιμές του Σεπτεμβρίου 2019.

Η έκρηξη φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα μπορούσε τελικά να σβήσει. Ορισμένοι νομοθέτες και εγχώριοι καταναλωτές ασκούν πιέσεις για όρια εξαγωγών, προκειμένου να πέσουν οι τιμές. Μεγάλοι παραγωγοί όπως το Κατάρ αυξάνουν επίσης σημαντικά την εξαγωγική ικανότητα. Και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες θα μπορούσαν τελικά να μειώσουν τη ζήτηση καθώς αυξάνονται οι δυνατότητες ηλιακής, αιολικής και πυρηνικής ενέργειας.

Ωστόσο, τα πολυετή συμβόλαια LNG είναι όλο και περισσότερο ο κανόνας. Η προτίμηση των επενδυτών σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων που δίνουν προτεραιότητα στην επιστροφή κεφαλαίων έναντι των επενδύσεων πιθανότατα θα περιορίσει την αύξηση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου. Επιπλέον, το χάσμα μεταξύ των τιμών των ΗΠΑ και των τιμών αλλού είναι ακόμα πολύ μεγάλο.

Η ολλανδική τιμή αναφοράς για τον Οκτώβριο είναι σχεδόν οκτώ φορές η τρέχουσα τιμή Henry Hub των ΗΠΑ σε ισοδύναμη βάση χάρη στις μειωμένες ρωσικές εισαγωγές. Και η τιμή του LNG στη Βόρεια Ασία είναι επτά φορές υψηλότερη.

Αυτό σημαίνει ότι το αμερικανικό αέριο θα εξακολουθεί να είναι σε υψηλή ζήτηση. Και καθώς τα γεωτρύπανα των ΗΠΑ εξάγουν τα καύσιμα τους, οι εγχώριες τιμές θα αυξηθούν.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Πηγή