Ημέρα των Νεκρών: Πού, πώς και γιατί κορυφώνεται σήμερα – Έκθεση και στην Αθήνα

0
12
Ημέρα των Νεκρών: Πού, πώς και γιατί κορυφώνεται σήμερα - Έκθεση και στην Αθήνα

Ημέρα των Νεκρών: Πού, πώς και γιατί κορυφώνεται σήμερα – Έκθεση και στην Αθήνα

Το Μεξικό και η Ισπανία είναι δύο από τις χώρες στις οποίες παραδοσιακά γιορτάζεται για ένα τριήμερο η «Ημέρα των Νεκρών», που κορυφώνεται σήμερα, 2 Νοεμβρίου.

Ενδεικτικά, στο Μεξικό χορευτές παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε τάφο συγγενή, θέλοντας να τιμήσουν τη μέρα. Συνδυαστικά με άλλες γιορτές που συμπίπτουν, οικογένειες στολίζουν τους τάφους των συγγενών τους με λουλούδια και κεριά και περνούν ολόκληρη τη νύχτα στο νεκροταφείο.

(AP Photo/Alvaro Barrientos)

«Ημέρα των Νεκρών» και στην Αθήνα!

Το Chicago Athenaeum: Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies παρουσιάζουν στην Αθήνα την εικαστική έκθεση “Dia De Los Muertos – The Day of The Dead Exhibition”.

Πραγματοποιείται στο European Centre/Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74, από το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο εορτασμός του “Día De Los Muertos” είναι μια ευκαιρία συνάντησης και μνήμης που περιλαμβάνει εκδηλώσεις μέσω των οποίων ο θάνατος αναγνωρίζεται ως μέρος της φυσικής διαδικασίας της ζωής. Η “Ημέρα των Νεκρών” της μεξικανικής παράδοσης έχει επίσης ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Άυλη Κληρονομιά.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τους δημιουργικούς τρόπους με τους οποίους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο τιμούν αυτή τη βαθιά σημαντική γιορτή μέσα από καλλιτεχνικές εκφράσεις προσωπικής και παγκόσμιας σημασίας.

Καλλιτέχνες από το Μεξικό, την Ιταλία, την Ελλάδα, τις Η.Π.Α, την Σλοβενία, την Ουκρανία, την Γερμανία και το Λουξεμβούργο παρουσιάζουν έργα τέχνης (δισδιάστατα ή τρισδιάστατα), διαφορετικών μέσων τέχνης και έκφρασης, που εξερευνούν δημιουργικά την ουσία και το συναίσθημα αυτών των παραδοσιακών μεξικανικών αξιών. Οι εικόνες, τα σύμβολα και τα μοτίβα είναι ατελείωτα: μνημεία και αναμνήσεις, βωμοί και ιερά, χάρτινα λάβαρα, λουλούδια, κεριά, άγιοι, αγρυπνίες στους τάφους κ.α.

Τι είναι η «Ημέρα των Νεκρών»

Πρόκειται για μία τριήμερη γιορτή που διαρκεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου και συναντάται, κατά βάση, στην Κεντρική Αμερική (Μεξικό) αλλά σε χώρες όπως η Ισπανία.

Στη διάρκειά της τα πνεύματα των προγόνων επιστρέφουν στον κόσμο των ζωντανών για να γιορτάσουν με τους συγγενείς τους.

Η γιορτή είναι αφιερωμένη στην επανένωση των ζώντων όσους έχουν φύγει, όχι με έναν κατ’ ανάγκη πένθιμο τρόπο, αλλά μέσα από εορτασμούς, τραγούδια, χορούς, αναμνήσεις, γέλια και μεταμφιέσεις.

Ενδεικτικές αμφιέσεις της ημέρας είναι οι στολές – σκελετοί. Μοιράζονται ζαχαρωτά σε σχήμα κρανίου, σκελετού ή φέρετρου, το ψωμί των νεκρών πασπαλισμένο με κόκκινη ζάχαρη – συμβολισμό του αίματος και τα λουλούδια του θανάτου, ενώ πορτοκαλί άνθη επίσης μοιράζονται για να ξορκίσουν τον θάνατο.

Οι κεντροαμερικάνοι επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων τους, φέρνοντας μαζί τους τα αγαπημένα φαγητά και ποτά των νεκρών, με τους οποίους «επανασυνδέονται» σε ένα κλίμα χαράς.

Πηγή