Ε. Αποστολάκης: Ο Ερντογάν αν πάρει αυτά που ζητάει θα διεκδικήσει και άλλα

0
11
Ε. Αποστολάκης: Ο Ερντογάν αν πάρει αυτά που ζητάει θα διεκδικήσει και άλλα

Ε. Αποστολάκης: Ο Ερντογάν αν πάρει αυτά που ζητάει θα διεκδικήσει και άλλα

«Αυτά που λέει ο Ερντογάν δεν μπορούμε να τα παίρνουμε πάντα τοις μετρητοίς», επίσημανε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για τις χθεσινές του δηλώσεις στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ότι η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα πάρει τα F-16, σημείωσε: «Αν κάνουμε μια ανάλυση θα δούμε ότι η Αμερική, όπως φαίνεται -και προέκυψε από την τελευταία συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν- θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να χάσει την Τουρκία ούτε από τη Δυτική Συμμαχία, ούτε από το ΝΑΤΟ, ούτε τέλος πάντων από την αγκαλιά της Ευρώπης».

«Όπως έχουμε δει όλοι μας, η Τουρκία πιέζει και εκβιάζει χρησιμοποιώντας οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο πίεσης. Στην προκειμένη περίπτωση, η πίεση που εξασκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα εξοπλιστικά, με αντιστάθμισμα και αντάλλαγμα, να υπάρξει κατά κάποιο τρόπο ηρεμία στην περιοχή. Αν πάρει αυτά που ζητάει θα συνεχίσει να ζητάει κάτι άλλο. Συνέχεια θα ζητάει ο Eρντογάν και ποτέ δεν θα είναι φρόνιμος. Γιατί αυτά που διεκδικεί η Τουρκία, ξέρουμε πάρα πολύ καλά, πως είναι βασισμένα σε ένα πλάνο και μια στρατηγική η οποία δεν αλλάζει, ανεξαρτήτως από το ποιος θα είναι Πρόεδρος της χώρας», συμπλήρωσε.

Ενώ πρόσθεσε:

«Τα F-16 και το πρόγραμμα το οποίο έχουμε εξαγγείλει προχωράει και θέλει μερικά χρόνια για να ολοκληρωθεί. Επομένως, εγώ μιλάω με τις υφιστάμενες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα, οι οποίες έχω ξαναπεί ότι είναι αρκετά σοβαρές, δεν είναι αμελητέα ποσότητα αφενός, αφετέρου η υπόσταση της Ελλάδας μέσα στο διεθνές γίγνεσθαι είναι πάρα πολύ σοβαρή. Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανήκουμε στο ΝΑΤΟ, κάνουμε αγώνα για να έχουμε συμμαχίες οι οποίες μας στηρίζουν. Ο Ερντογάν βλέπει πολύ καλά ότι δεν θα έχει τη στήριξη ή τουλάχιστον δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις που θα προκύψουν από μια τέτοια ενέργεια. Όσον αφορά στις απειλές που εκτοξεύει κάθε τόσο ο Ερντογάν εναντίον της χώρας μας σχολίασε: Αυτά που λέει  ο Ερντογάν κάθε τόσο δεν πρέπει να τα παίρνουμε πάντα τοις μετρητοίς».

«Θα είναι πάρα πολύ μεγάλο το κόστος, μιας εμπόλεμης ρήξης της Τουρκίας με τη χώρα μας, το οποίο εγώ θεωρώ ότι το υπολογίζει σοβαρά ο Ερντογάν. Δεν σημαίνει ότι επειδή εκείνος έχει την εντύπωση ότι έχει υπεροπλία ή ότι είναι μεγαλύτερη χώρα, σημαίνει ότι σε ένα πόλεμο και σε μια σύγκρουση τέτοιου τύπου θα έχει αυτός το πλεονέκτημα.».

«Είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως»

Αναφερόμενος στις υποκλοπές δήλωσε: «Είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Είναι ένα θέμα το οποίο άπτεται. Ο τρόπος με τον οποίο το διαχειρίζεται η κυβέρνηση και επιτίθεται στην αντιπολίτευση δεν θεωρώ ότι είναι σωστός, γιατί δεν μπορεί να διεκδικεί κανείς ότι είναι περισσότερο πατριώτης και ότι νοιάζεται περισσότερο για την Ελλάδα. Ξέρουν πολύ καλά ότι σε ό, τι αφορά τα εθνικά θέματα, οι Έλληνες είναι ενωμένοι, Το ξέρουν πάρα πολύ καλά. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές θέσεις».

Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέληξε λέγοντας:

«Δεν μπορούν οι αποφάσεις μιας Εθνοσυνέλευσης και ενός κράτους όπως είναι η Τουρκία, να κρατάνε όμηρο την Ελλάδα για να μπορέσει να διεκδικήσει και να εφαρμόσει τα δικαιώματά της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Η υπόθεση των 12 μιλίων είναι μια υπόθεση που αφορά την Ελλάδα και ένα δικαίωμα που μπορεί να το εξασκήσει όποτε θέλει. Μέσα στο Αιγαίο θα πρέπει να γίνει και μια συνεννόηση ούτως ώστε να εξασφαλιστούν αυτό που υπάρχει σαν απαίτηση από τη διεθνή κοινότητα και από όλους   στον δυτικό κόσμο, ότι  δηλαδή οι δίαυλοι διεθνούς ναυσιπλοΐας είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Μέσα λοιπόν σε αυτή τη λογική δεν μπορείς να μην συζητήσεις και με τους Τούρκους αυτό το θέμα. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες  ρυθμίσεις και κάποιες μεθοδεύσεις,  ούτως ώστε να μπορεί το Αιγαίο να μην είναι απροσπέλαστο.

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή