Επενδύσεις – επενδύσεις – επενδύσεις

0
27

Ενας από τους βασικούς λόγους που η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης (παρά τα μύρια όσα προβλήματα προκύπτουν, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την πανδημία, είτε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε με την ένταση στα ελληνοτουρκικά) είναι η προσέλκυση πολλών και καλών άμεσων ξένων επενδύσεων. Κατά τα δύο τελευταία έτη, το 2021 και το 2022, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ συμβάλλοντας σημαντικά ώστε η χώρα να έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ξένες επενδύσεις όμως δεν έρχονται στην Ελλάδα τυχαία. Η χώρα, ύστερα από τη μιζέρια των προηγούμενων ετών κατά τα οποία κινούνταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και μεταξύ ευρώ και δραχμής πλέον αποπνέει σιγουριά και σταθερότητα. Οι παλινωδίες που χαρακτήριζαν τη χώρα και που την έκαναν να φαίνεται αναξιόπιστη στα μάτια των επενδυτών, και όχι μόνο, φαντάζουν μακρινό παρελθόν.

Η χώρα έχει αποκτήσει ξεκάθαρα ένα προφίλ φιλικό προς τους επενδυτές, εξ ου και πολύ μεγάλες αμερικανικές εταιρείες (κολοσσοί κατά κυριολεξία) την έχουν ως πρώτη τους επιλογή για επενδύσεις – ο ομογενής πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης, σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του σε οικονομικό φόρουμ αποκάλυψε ότι έρχονται και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα από την Αμερική.

Με το φιλοεπενδυτικό προφίλ ανά χείρας η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οργώνουν κυριολεκτικά τον πλανήτη για να πείσουν τους ξένους επενδυτές να ανοίξουν επιχειρήσεις στη γενέτειρα. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα του παρόντος ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στην Ιαπωνία.

Δεν υπάρχει άλλη λύση, λοιπόν, για να μπορέσει η χώρα να πετύχει ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις. Το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι επενδύσεις-επενδύσεις-επενδύσεις. Και είναι ευτύχημα που η κυβέρνηση καταπιάνεται με την ουσία και δεν διολισθαίνει στο αδιέξοδο τοξικό κλίμα που τεχνητά δημιουργούν κάποιοι εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

 

Πηγή