Διαδικτυακή εκδήλωση της AHEPA για την 25η Μαρτίου

0
12

 

ΑΘΗΝΑ. Διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό της 25η Μαρτίου πραγματοποίησαν χθες, Πέμπτη, τα Τμήματα «Ποσειδών» και «Ικαρος» της AHEPA Αυστραλίας και Ελλάδoς, αντίστοιχα. Σε συνέχεια της περσινής αδελφοποίησης των δύο Τμημάτων, έλαβε χώρα η εν λόγω κοινή πρωτοβουλία εν όψει της εθνικής εορτής, παρουσία μάλιστα μελών της οργάνωσης από Αυστραλία, Ευρώπη και Αμερική. Μεταξύ αυτών, πέραν των προέδρων των δύο Τμημάτων, Αγγελου Κένου και Κοσμά Πεντάκαλου, παρευρέθη και ο διακεκριμένος Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών, Γιάννης Μηλίδης, ο οποίος στην αρχή της εκδήλωσης εκφώνησε και σχετική με την επέτειο του 1821 ομιλία.

Ως μία από τις σημαντικότερες ημέρες του ημερολογίου για εμάς τους Ελληνες χαρακτήρισε ο κ. Μηλίδης την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, η οποία βεβαίως συμπίπτει και με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, σημειώνοντας: «Σήμερα δεν γιορτάζει μόνο το έθνος, σήμερα πρέπει να γιορτάζει η ψυχή μας γιατί οι ήρωες του 1821, ο ελληνικός λαός του 1821, γυναίκες και άνδρες που πίστεψαν και πόθησαν την ελευθερία τους, έδωσαν την ψυχή τους, το αίμα τους και το πνεύμα τους για να αναδυθεί μία επανάσταση μέσα από τη σκλαβιά, την πείνα, την εξαθλίωση που τους είχαν επιφέρει οι Οθωμανοί κατακτητές».

Ο καθηγητής στάθηκε ειδικώς στην ανάδειξη την περίοδο εκείνη του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, αλλά και στην ιστορική πολιορκία του Μεσολογγίου και τη μέγιστη αυτοθυσία των πολιορκημένων για την ελευθερία του έθνους.

Διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό της 25η Μαρτίου από τα Τμήματα «Ποσειδών» και «Ικαρος» της AHEPA Αυστραλίας και Ελλάδoς, 24 Μαρτίου 2022.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Ελληνοαμερικανός Υπατος Πρόεδρος της AHEPA, Δημήτριος Κόκοτας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε το ίδιο παράπονο ότι δυστυχώς σιγά σιγά χάνονται οι ρίζες και τόνισε την ανάγκη της μεταλαμπάδευσης στις επόμενες γενεές του πάθους που είχαν οι Ελληνες που αγωνίστηκαν το 1821, ομοίως και το 1940.

Ολοι οι παρευρισκόμενοι που έλαβαν το λόγο είχαν την ευκαιρία να ευχηθούν για την επέτειο του 1821 και να επαναλάβουν την ιδιαίτερη σημασία της Ελευθερίας και του αγώνα και της αυτοθυσίας του ελληνικού έθνους για αυτήν. Βεβαίως με αφορμή την εν λόγω δράση της AHEPA και τις επικείμενες αυτής, τονίστηκε ιδιαιτέρως και καταληκτικά από όλους και η ανάγκη για ενότητα και αδελφοσύνη, για ένα μεγάλο «εμείς» στον απανταχού Ελληνισμό.

 

Πηγή