Δεκέμβριος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

0
9

Πρόγραμμα Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Δεκέμβριο: Παιδική Χορωδία Μότσαρτ της Βιέννης, ΕΛΣΟΝ, Ουρανία Γκασιού, Καραγκιόζης, “Πανσέληνος” του Χρ. Χριστοφή

Πώς θ’ απολαύσω ζωντανά μουσικές του κόσμου χωρίς να φύγω από την καρδιά της Αθήνας; Πού θα δω διάσημους μουσικούς αλλά και γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς; Γίνεται να χαρώ με τα παιδιά μου και μια διασκεδαστική μουσικοθεατρική παράσταση και «ταξιδιάρικο» θέατρο σκιών και στροβιλισμούς στον πάγο χωρίς να… ξεπαρκάρω; Να καθίσω για καφέ κάνοντας σε δυο βήματα και τις χριστουγεννιάτικες αγορές μου; Δεν θέλει πολλή σκέψη. Και φέτος τον Δεκέμβριο το Μέγαρο είναι ο απόλυτος προορισμός για να καλοπερνά όλη η οικογένεια. Από τις αρχές Δεκεμβρίου (έως και τον Φεβρουάριο) το Αίθριο μετατρέπεται σε παγοδρόμιο, ενώ το M Shop & M Cafe φορά τα γιορτινά του και προσφέρει καλαίσθητα δώρα, ειδικά φτιαγμένα για το κατάστημα, για να  βγάλουμε τα ψώνια των ημερών εύκολα και γουστόζικα σε έναν προορισμό. Με αυτά και μ’ αυτά, θα επιστρέφουμε συχνά πυκνά στη γωνία Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη. Μήπως να βάζαμε στη shopping list μας και μια συνδρομή μέλους για να απολαμβάνουμε τα προνόμια των πιστών Φίλων του Μεγάρου; (Λεπτομέρειες στο https://www.megaron.gr/oi-filoi-tou-megarou/)

INFO

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

Eισιτήρια: 210 72 82 333, megaron.gr

"Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο Παρίσι" από τον Θίασο του Ηλία Καρελλά

“Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο Παρίσι” από τον Θίασο του Ηλία Καρελλά © Γιώργος Γιαννόπουλος

Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο Παρίσι

21, 23 & 25 Δεκεμβρίου στις 18:00, 26-30 Δεκεμβρίου, στις 16:00 & 18:00 – Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Πλησιάζουν Χριστούγεννα και ο μεγάλος Πασάς έχει αναθέσει το εορταστικό τραπέζι σ’ έναν διάσημο Γάλλο σεφ. Έλα, όμως, που οι γαλοπούλες (παραδοσιακό έδεσμα στο γιορτινό τραπέζι) το ’σκασαν! Τι έχει συμβεί και όλα τα κοτέτσια είναι άδεια; Ο σεφ ταξιδεύει στο Παρίσι για να εξιχνιάσει το μυστήριο. Πώς θα βρεθεί και ο Καραγκιόζης με την παρέα του στην Πόλη του Φωτός; Ποια είναι η μυστηριώδης Γαλλίδα γαλοπούλα-τραγουδίστρια που ξεσηκώνει τα πλήθη; Θα καταφέρει ο Καραγκιόζης να διαγράψει μια για πάντα τις γαλοπούλες από το χριστουγεννιάτικο μενού; Στη δέκατη χρονιά της παρουσίας του στο Μέγαρο, ο Θίασος του γνωστού σκιοπαίκτη Ηλία Καρελλά μας ετοιμάζει σκηνικό παριζιάνικο σε μια ολοκαίνουργια vegan κωμωδία γεμάτη χιούμορ και δράση, στον ρυθμό του χασαποσέρβικου του Καραγκιόζη, αλλά και των θρυλικών valses musettes.

Συμπαραγωγή: Θίασος Ηλία Καρελλά & Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η "Πανσέληνος" του Χριστόφορου Χριστοφή με γνωστούς και νεότερους ερμηνευτές στο Μέγαρο Μουσικής

Η “Πανσέληνος” του Χριστόφορου Χριστοφή με γνωστούς και νεότερους ερμηνευτές στο Μέγαρο Μουσικής

Πανσέληνος του Χριστόφορου Χριστοφή

16-21 Δεκεμβρίου στις 20:00 – Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Μετά το «Τουλούζ Λωτρέκ- η Φαντασία της Αμαρτίας», που παρουσιάστηκε πρόσφατα, και το τρίτο μέρος της παρισινής τριλογίας του διακεκριμένου με το Βραβείο Κάρολος Κουν 2021 -2022 συγγραφέα έρχεται να συναντήσει το αθηναϊκό κοινό.

Το έργο εκτυλίσσεται στο Παρίσι τη δεκαετία του 1970, την εποχή των πολιτικών εμιγκρέδων, όπου οι πολιτικές και ιδεολογικές αναστατώσεις κυριαρχούσαν έντονα.

Η Βεατρίκη, από τις κυρίαρχες μορφές του έργου, είναι εμπνευσμένη από μια διάσημη εικαστικό της εποχής εκείνης, την οποία ο συγγραφέας αργότερα, φοιτητής στο Παρίσι, γνώρισε κι έγινε μαθητής και μοντέλο της.

Η υπόθεση του έργου μεταφέρεται την εποχή της χούντας, και περιγράφει χαρακτήρες και καταστάσεις σε χρόνια έντονα και σημαδιακά. Η πολιτική σκέψη και το πάθος, με νύξεις ερωτισμού και υπαρξιακού αισθησιασμού, δίνουν τον τόνο της εποχής στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Χριστόφορος Χριστοφής και υπογράφει μουσικά ο Νίκος Ξανθούλης. Ερμηνεύουν οι: Κωνσταντίνα Τάκαλου, Νικόλας Μακρής, Μαρία Παπαφωτίου, Χρήστος Σπανός, Δημήτρης Μαύρος, Αποστόλης Τότσικας.

Η σολίστ της άρπας Αννελήν Λέναρτς συμπράττει με την ΕΛΣΟΝ στο Μέγαρο

Η σολίστ της άρπας Αννελήν Λέναρτς συμπράττει με την ΕΛΣΟΝ © Andrej Grilc

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, με τη Ζωή Τσόκανου

12 Δεκεμβρίου στις 20:30 – Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

«Άρωμα» Ισπανίας θα έχει η πρώτη συναυλία της ΕΛΣΟΝ για τη φετινή σεζόν στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Η Oρχήστρα Νέων in Residence του Μεγάρου θα ερμηνεύσει τρεις δημοφιλέστατες συνθέσεις, εμπνευσμένες από τη μουσική παράδοση της ιβηρικής χώρας: το Ισπανικό καπρίτσιο, έργο 34 του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, το Κοντσέρτο του Αρανχουέθ του Χοακίν Ροδρίγο (σε μεταγραφή για άρπα και ορχήστρα του συνθέτη) και τις Σουίτες Κάρμεν αρ. 1 και αρ. 2 του Ζωρζ Μπιζέ. Δεν είναι τυχαίο που πολλά σπουδαία έργα μεγάλων συνθετών είναι εμπνευσμένα από την ισπανική μουσική παράδοση και έχουν αγαπηθεί από το μουσικό κοινό παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η θρυλική όπερα Κάρμεν του Μπιζέ την οποία ο ίδιος ο Γάλλος συνθέτης επεξεργάστηκε και διαμόρφωσε από το υλικό της ορχηστρικές σουίτες. Στο πόντιουμ θα βρεθεί η καταξιωμένη αρχιμουσικός και καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Ζωή Τσόκανου, ενώ με το σύνολο θα συμπράξει η σολίστ της άρπας και κορυφαία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, Αννελήν Λέναρτς.

Η Παιδική Χορωδία Μότσαρτ της Βιέννης συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό

Η Παιδική Χορωδία Μότσαρτ της Βιέννης συναντά για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό © Sebastian Pasaniuc

Παιδική Χορωδία Μότσαρτ της Βιέννης

17 Δεκεμβρίου στις 20:30, 18 Δεκεμβρίου στις 17:00 – Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Φορώντας τα χαρακτηριστικά μπλε κοστούμια εποχής, τα αγόρια (ηλικίας 8 έως 21 ετών) της Παιδικής Χορωδίας Μότσαρτ της Βιέννης παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Με τις αγγελικές φωνές τους και συνοδεία του μοναδικού εκκλησιαστικού οργάνου του Μεγάρου έρχονται να μας ταξιδέψουν στον κόσμο των Χριστουγέννων ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια από την Αγγλία, την Αυστρία και τη Λατινική Αμερική, αποσπάσματα από κοσμαγάπητα θρησκευτικά έργα του Μότσαρτ, δημοφιλείς ύμνους των Πέρσελ, Ντιαμπέλλι και Φρανκ, αλλά και τα δικά μας κάλαντα. Ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο θέαμα για όλη την οικογένεια από την περίφημη χορωδία που ιδρύθηκε το 1956, όταν συμπληρώνονταν 200 χρόνια από τη γέννηση του Bόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Στη μουσική διεύθυνση, ο αυστριακός καθηγητής φωνητικής τέχνης Πέτερ Λανγκ.

Συμπαραγωγή: Λυκόφως ΑΜΚΕ & Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Πάνος Μουζουράκης θα είναι ο Σκρουτζ σε μια διαφορετική Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Ο Πάνος Μουζουράκης θα είναι ο Σκρουτζ σε μια διαφορετική Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Σκρουτζ – Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Scrooge & Ghosts and Rock ’n’ Roll

22 Δεκεμβρίου 2022 – 8 Ιανουαρίου 2023 – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Κάρολου Ντίκενς σε μορφή μιούζικαλ.

Είναι ένας ξιπασμένος και ξεπεσμένος αστέρας της μουσικής. Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα φαντάσματα διάσημων καλλιτεχνών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής έρχονται να τον προειδοποιήσουν πως, εάν δεν αλλάξει τη στάση του απέναντι στους συνανθρώπους του, σύντομα θα περάσει και αυτός στην ιστορία ως ένας ακόμη αδικοχαμένος σταρ. Ατενίζοντας το παρελθόν αλλά και το μέλλον του, ο Σκρουτζ (Πάνος Μουζουράκης) θα συναντηθεί με τους ανθρώπους που τον διαμόρφωσαν και θα ξαναδεί με άλλο μάτι την ίδια του τη ζωή. Αν αγαπήσατε την Αυλή των θαυμάτων, οι δημιουργοί της επιστρέφουν στο Μέγαρο με ένα νέο μιούζικαλ. Ο Χρήστος Σουγάρης (διασκευή και σκηνοθεσία), ο Στέφανος Κορκολής (μουσική) και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος (στίχοι) «διαβάζουν» τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Κάρολου Ντίκενς μέσα από τη γλώσσα του μιούζικαλ.

Συμπαραγωγή: Λυκόφως ΑΜΚΕ  & Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η οργανίστα του Μεγάρου, Ουρανία Γκάσιου

Η οργανίστα του Μεγάρου, Ουρανία Γκάσιου © Χάρης Ακριβιάδης

Ουρανία Γκάσιου – Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου

23 Δεκεμβρίου στις 20:30 – Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Είναι οι μέρες που αδημονούμε να ακούσουμε τον αιθέριο ήχο του. Το επιβλητικό εκκλησιαστικό όργανο, το στολίδι της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, θα αποκαλυφθεί και φέτος από τη διακεκριμένη οργανίστα Ουρανία Γκάσιου. Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, που με στοχαστική πνευματικότητα και υποβλητική δύναμη φωτίζει ιδανικά το βαθύτερο νόημα της μεγάλης γιορτής. Σημαντικά έργα του γερμανικού ρεπερτορίου (Χαίντελ, Μέντελσον), όσο και των Γάλλων ρομαντικών συνθετών (και λαμπρών οργανιστών) Φρανκ και Γκριζόν, συμπληρώνουν το ρεσιτάλ. Την Ελληνίδα σολίστ, η οποία έχει εμφανιστεί σε σηµαντικές αίθουσες συναυλιών και καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης (όπως στο Αββαείο και τον Καθεδρικό του Γουεστμίνστερ, τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου, τον Άγιο Μαρτίνο των Αγρών, το τον Καθεδρικό του Άλτενμπεργκ, το Κάστρο της Μπρατισλάβας, τους καθεδρικούς σε Ρίγα, Κοπεγχάγη και Τροντχάιμ), πλαισιώνει φωνητικά η γνωστή μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με εορταστική διάθεση στο Μέγαρο

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο με εορταστική διάθεση © Χάρης Ακριβιάδης

Εορταστικό γκαλά: μιούζικαλ

30 Δεκεμβρίου στις 20:30 – Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτινής σεζόν στο Μέγαρο, το εορταστικό γκαλά είναι κάτι σαν το μουσικό «γούρι» μας για να υποδεχτούμε ευφρόσυνα τη νέα χρονιά. Φέτος ποντάρει θεματικά στο μιούζικαλ, αυτό το σύνθετο είδος που συνδυάζει θέατρο, χορό και μουσική και αγαπήθηκε θερμά, ιδιαίτερα τα έργα της Χρυσής του Εποχής, από τη δεκαετία του ’40 ως τη δεκαετία του ’60. Η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη, ο βαθύφωνος Γιώργος Παπαδημητρίου, η μεσόφωνος Νάντια Κοντογεώργη και ο τενόρος Γιάννης Καλύβας, υπό την μπαγκέτα του μαέστρου Μιχάλη Οικονόμου, έρχονται να μας παρασύρουν στη λάμψη και τη χαρά του μιούζικαλ, μέσα από έργα που άφησαν εποχή στο νεοϋορκέζικο Μπρόντγουεϋ και στο Ουέστ Εντ του Λονδίνου. Οι παρτιτούρες τους θ’ ανοίξουν στο A Christmas Festival του Leroy Anderson, το Kiss me Kate του Cole Porter, τη Μελωδία της ευτυχίας και το West Side Story.

Συμπαραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών & Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Παγοδρόμιο στο Μέγαρο

Παγοδρόμιο στο Μέγαρο

Δευτ.-Παρ. 17:00-23:00, Σάβ.-Κυρ. & αργίες 11:00-23:00. Εορταστικό ωράριο: 26/12-8/1/2023. Ανοικτά και στις 25-26/12, 1, 2 & 6/1/2023

Μια ολόλευκη πίστα 350 τ.μ. στο αίθριο μας περιμένει για διασκεδαστικές παρεΐστικες διαδρομές στον πάγο. Το προσωπικό της Ice Arena θα είναι εκεί για να μας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές ενώ για όσους «κολλήσουν» με το σπορ, υπάρχει δυνατότητα και για ιδιαίτερα μαθήματα με έμπειρους προπονητές.

Info: https://www.megaron.gr/pagodromio/

Πηγή