Γράμμα από το Λονδίνο: Καλέστε τους φιλέλληνες πολιτικούς στα σπίτια σας

0
36

Το αμερικανικό εμπάργκο των πολεμικών αεροσκαφών F-16 εναντίον της επιθετικής και αναθεωρητικής Τουρκίας, ήταν μια από τις πιο λαμπρές στιγμές του Ελληνισμού τα τελευταία χρόνια και είναι αστεία η προσπάθεια συγκεκριμένων Μέσων Ενημέρωσης να το αποδώσουν, προφανώς για λόγους συμφέροντος, σε δευτερεύουσας σημασίας συγκεκριμένους φιλικούς τους παράγοντες.

Ηταν ποτέ δυνατόν οι Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί και λομπίστες της δεκαετίας του ‘80 να κατόρθωναν να επιβάλουν το εμπάργκο των αμερικανικών όπλων εναντίον της Τουρκίας εξαιτίας της εισβολής της στην Κύπρο το 1974 από μόνοι τους και χωρίς την Αθήνα, τη Λευκωσία και την Ομογένεια; Το 1974 οι εκατοντάδες χιλιάδες των αγανακτισμένων απλών ομογενών παρέσυραν μαζί με τους Κύπριους αδελφούς τους σε ένα μεγαλειώδη, αυθόρμητο μαζικό ξεσηκωμό τα προεδρεία των συλλόγων τους, την Εκκλησία, την AHEPA κ.λπ. και δεν έμεινε κανείς αμέτοχος, μέχρι και ο τελευταίος μπογιατζής και σερβιτόρος. Ακόμη και αυτοί που δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τον Κίσινγκερ και την Ουάσιγκτον της εποχής εκείνης, αναγκάστηκαν να κατεβούν με κυπριακές και ελληνικές σημαίες στους δρόμους.

Με τον ίδιο τρόπο, είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε δημόσια σήμερα ότι το συντριπτικό ποσοστό των προϋποθέσεων για να επιβληθεί το τωρινό εμπάργκο εναντίον της επιθετικής και αναθεωρητικής Τουρκίας για τα αεροσκάφη F-16, δημιουργήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έφτασε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις πραγματικά στο καλύτερο ιστορικά δυνατό σημείο.

Οσο περισσότερο επίσης αποθρασύνεται ο επιθετικός Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, όσο συνεχίζει να συνεργάζεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να διατηρεί τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και όσο δεν τα πάει καλά με το Ισραήλ, τόσο περισσότερο πιο θερμές γίνονται οι σχέσεις του Ελληνισμού με τα μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον.

Ηδη ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil ανέλαβε το ποσοστό της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας Total που αποχώρησε από το συνεταιρισμό και μαζί πλέον μόνο με τα ΕΛΠΕ, ετοιμάζονται επιτέλους, μετά και την επίλυση των αντιρρήσεων εκ μέρους των περιβαλλοντολογικών σωματείων, για τις περίφημες έρευνες της εκμετάλλευσης των ελληνικών υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Ήδη επίσης ο Λευκός Οίκος ανέθεσε στην ελληνοαμερικανική Ομογένεια, μέσω του ομογενή από τη Νέα Υόρκη Γιώργου Τσούνη, να τον εκπροσωπήσει στην Ελλάδα. Και το κυριότερο, ήδη μέσω του πρόσφατου εμπάργκο όπλων εναντίον τη Τουρκίας αναγνωρίστηκαν στην ουσία επισήμως στην Αμερική και διεθνώς, οι δίκαιες θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αντίθεση με το 1974, για τη δημιουργία του θετικού κλίματος υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου στο Κογκρέσο και στη Γερουσία δεν έπαιξαν τη φορά αυτή τον ίδιο καθοριστικό ρόλο η ελληνοαμερικανική κοινότητα και οι ηγέτες της. Δεν έγιναν τη φορά αυτή οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του παρελθόντος και δεν εστάλησαν οι χιλιάδες επιστολές των απλών ομογενών μέχρι και στον τελευταίο πολιτικό των ΗΠΑ.

Απλώς δόθηκε η ευκαιρία σε συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα της Αθήνας που «κατασκευάζουν» σαν τον Ισπανό συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες διάφορους «Δον Κιχώτες», ανάλογα κάθε φορά με τα συμφέροντά τους, να προβάλλουν ορισμένους συγκεκριμένους φορείς ελληνικής και κυπριακής καταγωγής στις ΗΠΑ, παρακάμπτοντας την αλήθεια, που είναι ότι χωρίς τη φιλοαμερικανική πολιτική του Πρωθυπουργού της Ελλάδας δεν θα άνοιγαν οι πόρτες του Κογκρέσου και της Γερουσίας.

Τα εμπάργκο όμως δεν κρατούν πολύ και κάποτε τελειώνουν και επανεμφανίζονται οι ίδιοι ή και μεγαλύτεροι κίνδυνοι στο μέλλον. Η Τουρκία δεν θα πάψει να επιτίθεται γιατί τα μεγάλα εσωτερικά της προβλήματα δεν της επιτρέπουν να ενεργήσει διαφορετικά. Ο κίνδυνος εξ ανατολών θα υπάρχει για μεγάλο διάστημα και δεν είναι βέβαιο αν οι διάδοχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσουν την ίδια φιλοαμερικανική πολιτική του.

Γι’ αυτό, υποστηρίζουμε, η ελληνοαμερικανική κοινότητα πρέπει να πάψει να περιμένει τα πάντα από την Αθήνα και τη Λευκωσία και να πάψει να βγαίνει από το εσωστρεφές «καβούκι» της μόνο όταν όλα πάνε καλά μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αμερικής.

Πρέπει δηλαδή η ελληνοαμερικανική ομογένεια να δημιουργήσει δικούς της μόνιμους μηχανισμούς μαζικής και παναμερικανικής εμβέλειας, οι οποίοι θα έχουν το δικό τους, ανεξάρτητο, εκτόπισμα και ειδικό βάρος.

Να αποτολμήσουμε παρακάτω ένα πρακτικό παράδειγμα συγκεκριμένης δράσης που θα μπορούσε να βάλει τα θεμέλια για κάτι τέτοιο; Για την επίτευξη του εμπάργκο των F-16 εναντίον της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον πρωτοστάτησαν οι ομογενείς πολιτικοί και καμιά τριανταριά άλλοι Αμερικανοί πολιτικοί, διαφόρων προελεύσεων. Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η συμβολή του εβραϊκού λόμπι, καθώς και αυτού των Αρμενίων και των άλλων μειονοτήτων με τραυματικές εμπειρίες εξαιτίας της Τουρκίας.

Οι Εβραίοι έχουν πάρει «ντοκτορά» στην καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με τους πολιτικούς της Ουάσιγκτον και μας έκανε εντύπωση που και οι Αρμένιοι τους μιμήθηκαν, μέσω καταχώρησής τους στον «Εθνικό Κήρυκα», ευχαριστώντας έναν-έναν τους πολιτικούς που μας στήριξαν εναντίον της επιθετικής Τουρκίας. Τους άρεσε αυτό γιατί ο κάθε πολιτικός έχει ανάγκη να έλθει σε επαφή με κόσμο. Εμείς από πλευράς μας δεν θα κάνουμε τίποτα;

Με τη δέουσα σεμνότητα λοιπόν, προτείνουμε στους λομπίστες μας στην Ουάσιγκτον, στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία μας, στην ιστορική οργάνωση AHEPA, σε όλα τα σωματεία του Ελληνισμού και σε όλους τους επιτυχημένους συμπατριώτες της Αμερικής, να οργανώσουν για τον κάθε φίλο πολιτικό ειδικές εκδηλώσεις γνωριμίας – ευχαριστίας, στην πολιτεία στην οποία εκλέγεται ο καθένας τους. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν πολλά εστιατόρια, κοινοτικές αίθουσες, εκκλησίες και φιλόξενα σπίτια της Ομογένειας, παντού στην Αμερική, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις αυτές. Ακόμη και αν αδρανήσουν οι αρχηγοί σας, αγαπητοί ομογενείς των ΗΠΑ, μαζέψτε εσείς οι ίδιοι τους φίλους σας και καλέστε τους φιλέλληνες πολιτικούς στα σπίτια σας, για να πείτε το «ευχαριστώ» που τους οφείλουμε για την έμπρακτη συμπαράστασή τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι περιττό να απαριθμήσουμε τα οφέλη για τον Ελληνισμό των ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Κύπρο από μια τέτοια ενέργεια. Όσοι δεν τα αντιλαμβάνονται δεν αξίζει και δεν θέλουμε να μας διαβάζουν.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

 

Πηγή