Γιώργος Κουκουράκης στον «Ε.Κ.»:  Σε δύσκολη φάση της ζωής του ο Βενιζέλος ήλθε στην Αμερική

0
18

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ – O μεγάλος εθνάρχης, Ελευθέριος Βενιζέλος, σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση της ζωής του, όταν έχασε τις εκλογές, βρήκε σα μια διέξοδο να έλθει στην Αμερική και να έλθει σε επαφή με την Ομογένεια. Στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας, έτυχε μοναδικής υποδοχής, με τα πανηγυρικά σημαιοστολισμένα πλοιάρια. Ο ίδιος, όταν διαπίστωσε ότι βρίσκεται σε μια μικρή ελληνική πόλη, πολύ μακριά από την πατρίδα, βούρκωσε.

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών, «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Γιώργος Κουκουράκης, ο οποίος ήλθε στο Τάρπον Σπρινγκς την περασμένη εβδομάδα με τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, και άλλους παράγοντες για την τελική υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

Ο κ. Κουκουράκης είπε ότι το Ιδρυμα συμπληρώνει 22 χρόνια ενός πολυδιάστατου έργου που αφορά στην ανάδειξη της ζωής, του έργου και της εποχής του μεγαλύτερου σύγχρονου πολιτικού. Το Ιδρυμα λειτουργεί στα Χανιά, αλλά η λειτουργία του μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα όρια της Κρήτης και της Ελλάδος, με διεθνή απήχηση.

O επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών, “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Γιώργος Κουκουράκης, την περασμένη εβδομάδα, στο Τάρπον Σπρινγκς. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο κ. Κουκουράκης εξέφρασε τη χαρά του για την αδελφοποίηση των Χανίων με το Τάρπον Σπρινγκς και ανέφερε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε επισκεφτεί το Τάρπον Σπρινγκς. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πριν από 100 ακριβώς χρόνια, βρέθηκε εδώ, στο πλαίσιο του μεγάλου ταξιδιού που πραγματοποίησε με τη δεύτερη σύζυγό του, Ελενα, στη Βόρειο Αμερική. Εφθασε και στη νότιο Αμερική, στην Κούβα και στο Περού. Ηταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος γι’ αυτόν. Παρ’ ότι είχε καταφέρει να πετύχει τον διπλωματικό θρίαμβο της Συνθήκης των Σεβρών το 1920, όπου η Ελλάδα έφθασε στα μεγαλύτερα σύνορα που είχε ποτέ στην ιστορία της, εν τούτοις το επόμενο διάστημα καταψηφίστηκε. Εχασε τις εκλογές και διαπίστωνε με θλίψη και με εξαιρετική αγωνία ότι η δική του πολιτική η οποία είχε αποφέρει όλα αυτά τα σπουδαία αποτελέσματα στο διπλωματικό επίπεδο, είχε εγκαταλειφθεί από τους αντιπάλους του που τον είχαν διαδεχθεί στην κυβέρνηση και με μαθηματική ακρίβεια, πήγαινε η Μικρασιατική εκστρατεία που ήταν σε εξέλιξη, σε καταστροφή. Εβλεπε, δηλαδή, το μεγάλο του όραμα και το μεγάλο του επίτευγμα, που ήταν η ενσάρκωση της Μεγάλης Ιδέας, να τίθεται σε αμφισβήτηση και να οδηγείται στην ακύρωσή της».

Ο κ. Κουκουράκης πρόσθεσε ότι σ’ εκείνη την εξέλιξη, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν εκτός Ελλάδος. «Ηταν σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση της ζωής του, με μεγάλη αγωνία, και ήταν μια διέξοδος να έλθει στην Αμερική, να έλθει σε επαφή με τον Ελληνισμό της Αμερικής», είπε. «Γιατί έκανε μια πολύ μεγάλη περιοδεία σε όλες τις βασικές πόλεις, όπου υπήρχε ελληνικό στοιχείο. Εγινε, παντού, πανηγυρικά δεκτός. Πέρασε και από τη Νέα Υόρκη, πέρασε, βέβαια και από τα γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα», που ήταν μια εφημερίδα με την οποία τον συνέδεαν εξαιρετικά σημαντικοί δεσμοί και έφθασε και στο Τάρπον Σπρινγκς. Η υποδοχή εδώ ήταν πραγματικά μοναδική. Υπάρχει ένα σχετικό βίντεο, από φιλμ της εποχής, που παρουσιάζει τις απίστευτες εκδηλώσεις της υποδοχής του από τον Ελληνισμό. Εκατοντάδες ήταν τα πλοιάρια τα οποία τον υποδέχονταν πανηγυρικά, σημαιοστολισμένα. Ηταν μια ατμόσφαιρα εξαιρετική και ο ίδιος, έχουμε εντοπίσει σε καταγραφές της εποχής, είχε συγκινηθεί ιδιαίτερα, ευρισκόμενος στη Λεωφόρο Δωδεκανήσων του Τάρπον Σπρινγκς, όταν διαπίστωσε ότι μπροστά του, ξεχύνεται, ξεδιπλώνεται μια μικρή ελληνική πόλη η οποία ήταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα. Υπάρχει η αναφορά ότι όταν διαπίστωσε αυτή την εικόνα μπροστά του, συγκινήθηκε ιδιαίτερα και βούρκωσε».

O Γιώργος Κουκουράκης μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Σύλλογο Κρητών του Παλμ Χάρμπορ στη Φλόριδα. Δεξιά, ο Γενικός Επόπτης της Παγκρητικής, Νίκος Καστρινάκης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο κ. Κουκουράκης χαρακτήρισε μεγάλο κεφάλαιο για το Ιδρυμα, τον αείμνηστο Γιάννη Κοκολάκη, ιδέα του οποίου ήταν να γίνει η αδελφοποίηση των δύο πόλεων και με πρωτοβουλία του οποίου βρέθηκε, αγοράστηκε και εκτίθεται στο Μουσείο Βενιζέλου, αυτοκίνητο «Πακάρ», σε άριστη κατάσταση, όμοιο με εκείνο στο οποίο βρισκόταν ο εθνάρχης όταν έγινε εναντίον του η δολοφονική επίθεση στην Κηφισιά.

Ο Κοκολάκης, «είχε συμμεριστεί την αγωνία και την ανάγκη να υπάρξει ένας σοβαρός φορέας που θα μπορεί, με συστηματικό τρόπο, να αναδείξει την πορεία της ζωής του Βενιζέλου», είπε. «Η παρουσία του ήταν διαρκής και του ίδιου και της οικογένειάς του, της συζύγου του, Πέγκυς και κατόπιν του γιου του, Σήφη Κοκολάκη και όλης της οικογένειάς τους ασφαλώς, σε όλα τα βήματα του Ιδρύματος». Ο κ. Κουκουράκης χαρακτήρισε «κομβικό σημείο» του ενδιαφέροντος του Γιάννη Κοκολάκη την απόκτηση της «Πακάρ» που εκτίθεται δίπλα στο διάτρητο από σφαίρες κουβούκλιο του ιστορικού αυτοκινήτου του εθνάρχη. Ο κ. Κουκουράκης έκανε τιμητική αναφορά και στη συμβολή της Παγκρητικής Αμερικής για την αγορά και αποστολή αυτού του αυτοκινήτου.

«Σήμερα, είναι ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα στο Μουσείο μας», τόνισε.

Πηγή