«Απόβαση» επιχειρηματικών αγγέλων στην Ελλάδα – Τι ψάχνουν | Ειδήσεις για την Οικονομία

0
21

Το συνέδριο HIBAS2022 αναμένεται να φέρει στην χώρα δεκάδες «γκουρού» των επενδύσεων, που αναζητούν καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις- Ποιοι είναι οι επιχειρηματικοί άγγελοι και γιατί κοιτάζουν την Ελλάδα

 

«Οι επενδυτές από το εξωτερικό ψάχνουν πάντα καλές ιδέες και γνωρίζουν τη δυναμική των Ελλήνων επιχειρηματιών ενθαρρυμένοι και από τις τελευταίες επιτυχημένες εξόδους (startup exits) στην χώρα μας»: ο Παναγιώτης Χ. Κετικίδης, συν-ιδρυτής του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (HeBAN), δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του.

Η αντίστροφη μέτρηση για το Hellenic Ιnternational Business Angel Summit (HIBAS2022) έχει ξεκινήσει και η συμμετοχή σημαντικών επενδυτών από όλο τον κόσμο αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία για επενδύσεις, συνεργασίες και κοινοπραξίες μεταξύ Ελλήνων και διεθνών «Επιχειρηματικών Αγγέλων».

«Έχουμε προγραμματισμένες ομιλίες, workshops και panels με 60 διεθνούς εμβέλειας ομιλητές εξειδικευμένους στις επενδύσεις νεοφυών επιχειρήσεων, γεγονός που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και την μεγάλη συμμετοχή “επιχειρηματικών αγγέλων” από όλον τον κόσμο» εξηγεί ο Π. Κετικίδης. «Από τους 60 διεθνής ομιλητές, πάνω από τους 20 ομιλητές είναι Πρόεδροι διεθνών Δικτύων Επιχειρηματικών Αγγέλων.  Κοινός στόχος των διοργανωτών (Enterprise Greece, HeBAN, EBAN) είναι αυτοί οι “επιχειρηματικοί άγγελοι” να γνωρίσουν το ελληνικό οικοσύστημα, να επενδύσουν σ’ αυτό και να το αναδείξουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Hellenic Business Angel Network έχει μεριμνήσει για την παρουσίαση 20 νεοφυών εταιρειών στους επενδυτές» σημειώνει.

Η επιλογή για τις 20 «τυχερές» εταιρείες που θα παρουσιαστούν στο  HIBAS2022, στις 23 και 24 Ιουνίου, γίνεται με βάση τρία κριτήρια: 

α) να βρίσκονται σε αρχικό στάδιο (δηλαδή να μην έχουν επενδυθεί σε αυτές περισσότερα από 500.000 € κεφαλαίων)

β) να αναζητούν επένδυση από 50.000 € έως 1.000.000 € και

γ) να λειτουργούν στην Ελλάδα.

Επίσης, στα κριτήρια αξιολόγησης μεγάλο ρόλο παίζουν το μέγεθος της αγοράς στην οποία απευθύνεται η επιχείρηση, το προφίλ της ομάδας των ιδρυτών και στελεχών της, και τα βήματα που έχουν γίνει από την ομάδα μέχρι σήμερα ώστε να επιβεβαιωθεί η ζήτηση από την αγορά.

Οι τομείς που συνήθως κινούν το ενδιαφέρον των “επιχειρηματικών αγγέλων” είναι οι τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), χρηματοπιστωτική τεχνολογία (Fintech), ιατρική τεχνολογία (MedTech), αγροτική τεχνολογία και τεχνολογία τροφίμων (Agritech/Foodtech), όπως επίσης τεχνολογίες υπηρεσιών και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Λίγοι και άγνωστοι στην Ελλάδα

Οι επιχειρηματικοί άγγελοι αποτελούν βασικό κομμάτι της οικονομικής ζωής των ανεπτυγμένων οικονομιών. Ιδιώτες επενδυτές που διαχειρίζονται δικά τους κεφάλαια, και όχι κάποιου άλλου, παρέχουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις “έξυπνη χρηματοδότηση” (smart-finance) – που σημαίνει ότι προσφέρουν επιχειρηματική πείρα/εμπειρογνωμοσύνη, επαφές/δίκτυο ισχυρής επιρροής και χρηματοδότηση. Όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης και ανάπτυξης των νεοφυών επιχειρήσεων.

Στην Ελλάδα, ο θεσμός του “επιχειρηματικού αγγέλου” (ΕΑ) δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος και δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή του αριθμού τους. Μόλις το 2020 υπήρξε μία νομοθετική ρύθμιση για τους ΕΑ, που και αυτή όμως παρουσιάζει σημαντικά κενά.

«Η Ελλάδα ως χώρα δεν έχει  επενδύσει σε αυτό το σημαντικό κομμάτι του οικοσυστήματος, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί κι ο θεσμός αντίστοιχα» αναφέρει ο Π. Κετικίδης.  «O αριθμός των Επιχειρηματικών Αγγέλων (ΕΑ) στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς, υπάρχουν περίπου κατά εκτίμηση 345.000 στην Ευρώπη και το 2021 επένδυσαν σε περίπου 3.800 νεοσύστατες επιχειρήσεις. Στην Ευρώπη και στην Αμερική καθώς και σε άλλες χώρες, οι ΕΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης για νεοσύστατες επιχειρήσεις. Σχεδόν το 1/3 των startups στην Ευρώπη και Αμερική αξιοποίησε τη χρηματοδότηση και συνδρομή των Επιχειρηματικών Αγγέλων» επισημαίνει ο Π. Κετικίδης.


Στην Ελλάδα ιδρύθηκε, το 2015, ιδρύθηκε το “Hellenic Business Angels Network”, το πρώτο ελληνικό δίκτυο “Επιχειρηματικών Αγγέλων” στην Ελλάδα, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (EBAN), και  Εθνικός Επικεφαλής Οργανισμός για την Ελλάδα του Παγκόσμιου  Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (GBAN). Σκοπός του είναι να εκπαιδευτούν οι ιδιώτες επενδυτές σχετικά με  αυτές τις υψηλού ρίσκου επενδύσεις και να αναπτυχθεί ο θεσμός, παρά τις κρατικές δυσκολίες.

«Είναι σειρά και του ελληνικού κράτους να μεριμνήσει με κίνητρα και φορο-ελαφρύνσεις για να μπορεί να βρεθεί και η Ελλάδα σε μία αναβαθμισμένη θέση στην παγκόσμια σκακιέρα των ιδιωτών επενδυτών» υποστηρίζει ο Π. Κετικίδης. «Οι φορολογικές ελαφρύνσεις χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για να τονώσουν την επιχειρηματικότητα υψηλής ανάπτυξης, και  επίσης χρησιμεύουν ως σημαντικό εργαλείο για τη διευκόλυνση και την ενθάρρυνση των ΕΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει προγράμματα για την ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι Πορτογαλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο, τα αξιοποιούν και έχουν ανεπτυγμένα συστήματα για την ενίσχυση των επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις και την μείωση του ρίσκου των ΕΑ» καταλήγει ο Π. Κετικίδης.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο πακέτο στήριξης ενάντια στην ακρίβεια – Όλα τα μέτρα που εξετάζονται

Heritage Hotel Kalari: Ξανά στο σφυρί το ξεχωριστό ξενοδοχείο των Ιωαννίνων (pics)

Με διαφορετικές ταχύτητες οι νέες κρατήσεις – Πώς επηρεάζουν ουκρανική κρίση και ακρίβεια

Πηγή