Απουσίες και παραλείψεις – «Εθνικός Κήρυκας»

0
18

Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να μη σημείωσε την απουσία ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, τόσο από την Ελλάδα, όσο κι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα εγκαίνια του Ναού και Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, μα ούτε κι ένα μήνυμα δεν έστειλαν.

Αν δεν εμφανιζόταν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς στην έναρξη της Κληρικολαϊκής, το απόγευμα της Δευτέρας 4 Ιουλίου, τότε πλέον η απαξίωση θα ήταν ολοκληρωτική. Και φυσικά και η επίσημη Ουάσιγκτον απουσίασε. Μα θα πείτε πως ήταν η μεγαλύτερη και ιστορικότερη γιορτή των Ηνωμένων Πολιτειών η 4η Ιουλίου και ενδεχομένως να υπήρχαν άλλες προτεραιότητες. Θα συμφωνήσω εν μέρει, διότι ο πολύ βασικός αντίλογος είναι ότι μα καλά ούτε ένας υπουργός ή βουλευτής ή γερουσιαστής ή πρέσβης τέλος πάντων δεν βρέθηκε να παραστεί για την τιμή των όπλων σε μία εκδήλωση που αφορά και την Αμερική, αφού εκεί στο Σημείο Μηδέν «μαρτύρησαν» κυριολεκτικά τρεις χιλιάδες πολίτες της, κι είναι τόπος οδύνης και πικρής ανάμνησης;

Αλλά κι από την Ελλάδα δεν ήλθε ούτε ένας ανώτερος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αν δεν μπορούσε να έλθει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ή ακόμα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον σύντροφό της, τη στιγμή που ο Αγιος Νικόλαος είναι σύμβολο της Ομογένειας της Αμερικής, αλλά και του Ελληνισμού γενικότερα. Ισως αντιτάξετε πως υπήρχαν τρεις αξιωματούχοι εξ’ Ελλάδος, ο Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Γεώργιος Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής και Απόστολος Τζιτζικώστας Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πλην όμως αυτοί αντιπροσώπευαν μόνο τους εαυτούς τους. Τον Πατούλη και τον Τζιτζικώστα τους είχε προσκαλέσει ο Ελπιδοφόρος, ενώ ο Χρυσουλάκης είχε προσκολληθεί στον Ελπιδοφόρο τηλεφωνώντας του για να τον προσκαλέσει, όπως και έγινε. Ηταν πράγματι ενδιαφέροντα τα όσα είπε περί αυτού ο Ελπιδοφόρος στους ιεράρχες το Σάββατο στη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου. Ενδιαφέρον θα έχει να πληροφορηθούμε πώς καλύφθηκαν τα έξοδα. Κι επειδή λοιπόν ουδείς εξ’ αυτών είχε έλθει ως εκπρόσωπος της Ελλάδος, δεν έβγαλαν μιλιά που λέμε, αλλά την Ελλάδα αντιπροσώπευσε η μόνη θεσμική εκπρόσωπός της, η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Οι άλλοι απλά κλήθηκαν κι έριξαν λίγο λάδι μέσα στην κανδήλα των εγκαινίων. Αυτό μόνο γιατί το ζητούμενο ήταν οι φωτογραφίες. Αστεία πράγματα.

 

Πηγή