«Ανοίγουμε μέτωπα ενότητας και αλλαγής παντού»

0
11

«Μόνη δημοκρατική διέξοδος στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί το συντομότερο από το καθεστώς Μητσοτάκη είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το πρώτο, το κύριο, το αποφασιστικό, η αρχή για μια άλλη πορεία της χώρας, είναι να τελειώσουμε με αυτό το καθεστώς. Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από το καθεστώς Μητσοτάκη, πριν το καθεστώς Μητσοτάκη οδηγήσει σε νέες τραγωδίες» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Πριν οι βλάβες που προκαλεί στο σώμα της κοινωνίας γίνουν ανήκεστες. Πριν η παραγωγή της βίας και της σήψης που τη βλέπουμε ήδη να πολλαπλασιάζεται, ενίοτε και με τον πιο απεχθή τρόπο της κακοποίησης παιδιών, γίνει “κανονικότητα”. Να ενώσουμε δυνάμεις με στόχο να επιβάλουμε τη μόνη δημοκρατική διέξοδο στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα: Την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει μέτωπα ενότητας κι αλλαγής παντού, συντονίζοντας τη δράση του με κάθε δημοκρατικό πολίτη και κάθε δημοκρατική πολιτική δύναμη.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη της απλής αναλογικής τονίζοντας πως απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά συνασπισμένα τα συμφέροντα που από αυτόν κερδίζουν και τον στηρίζουν, με κάθε τρόπο. «Οι ερχόμενες εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό, την πατρίδα, την Αριστερά, την προοδευτική παράταξη. Γνωρίζουμε ότι δεν θα έχουμε μια αναμέτρηση με όρους ισονομίας και ομαλότητας, χωρίς τη χρήση θεμιτών και αθέμιτων μέσων, και του φόβου για τον εκβιασμό της ψήφου. Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε απέναντί μας όλο το σύστημα της διαπλοκής, της διαφθοράς και του χρήματος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο αλλά και το μεγαλύτερο όπλο μας. Αρκεί να δουλέψουμε μεθοδικά ώστε να πείσουμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να προσέλθουν στη κάλπη. Η μάχη μας με την αποχή είναι εξίσου κρίσιμη με τη μάχη με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Με ένα κόμμα αποφασισμένο και ενωμένο. Με ένα κόμμα που θα είναι παρόν σε κάθε χώρο που αγωνιά, αγωνίζεται και αναπνέει η κοινωνία. Με ένα κόμμα στραμμένο προς τα έξω, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη στις ερχόμενες εκλογές. Με τα τρία άλφα στη φαρέτρα μας, την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την αλλαγή. Θα πορευτούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να φέρουμε ξανά τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας αιχμές για «κομματάρχες» και το δημόσιο λόγο ορισμένων στελεχών. «Είμαστε το μεγάλο αριστερό, προοδευτικό, μαζικό κόμμα, που θέλει και πρέπει να είναι παρόν σε όλες τις καμπές και τις μάχες του λαϊκού μας κινήματος. Τα δεκάδες χιλιάδες μέλη μας δεν είναι εκλογικός μηχανισμός που κινητοποιείται μόνο όταν πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Πολύ περισσότερο δεν είναι και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μηχανισμοί που δουλεύουν για κάποιους κρυφούς ή φανερούς κομματάρχες» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αυτό απαιτεί τη συμμετοχή κάθε μέλους μας, και στο πιο μακρινό σημείο της Ελλάδας, στον προβληματισμό και τη δράση μας. Απαιτεί ένα κόμμα, μια οργάνωση, μια δομή, που δεν αναπαράγει τον εαυτό της, αλλά είναι βαθιά ριζωμένη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Απαιτεί τη σεμνότητα που μόνο η συλλογικότητα παράγει. Και τη συλλογικότητα που προϋπόθεσή της είναι η σεμνότητα. Απαιτεί την πιο μεγάλη ελευθερία της γνώμης, αλλά και την πιο μεγάλη περίσκεψη για τη στιγμή, τις προθέσεις και τις προσπάθειες του αντιπάλου, τους συσχετισμούς, όταν εκδηλώνουμε δημόσια κάποια προσωπική ή συλλογική πρωτοβουλία» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΜΙΖΕΡΟ ΦΡΑΞΙΟΝΙΣΜΟ
«Και απαιτεί επίσης από όσες και όσους ο λαός και το κόμμα ανέδειξαν σε θέσεις ευθύνης, με ευθύνη να τις διαχειρίζονται. 170.00 μέλη είναι μια τεράστια δύναμη αλλαγής. Είναι αναγκαίο σήμερα να πούμε ναι σε ό, τι κάνει ακόμα πιο συμπαγή, πιο αποφασισμένη, πιο σίγουρη, πιο αποτελεσματική αυτή τη δύναμη. Και να πούμε όχι σε ό,τι αποπνέει απογοήτευση, παραγοντισμό, ανεπάρκεια και μίζερο φραξιονισμό» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή και πολύπλευρη κρίση, οικονομική, κοινωνική, υγειονομική, ηθική» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως γι’ αυτό είναι κρίσιμη και αποφασιστική η παρέμβαση και η λειτουργία του κόμματός τους ερχόμενους μήνες. «Κανένας μόνος του στον δύσκολο χειμώνα της κρίσης» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η Ευρώπη διολισθαίνει όλο και περισσότερο στην εμπλοκή στον πόλεμο που γίνεται στο δικό της έδαφος. Η Αμερική είναι για άλλη μια φορά σημαιοφόρος και τροφοδότης της σύγκρουσης, προωθώντας μέσω του πολέμου των άλλων τις δικές της γεωστρατηγικές και οικονομικές επιδιώξεις. Και το ανθρώπινο, οικονομικό, ενεργειακό κόστος καλούνται να το πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου. Ανάμεσά τους και ο δικός μας λαός» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καταδικάζει χωρίς καμιά επιφύλαξη και κανένα αστερίσκο την εισβολή της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας με τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έσπευσε από τους πρώτους να καταστήσει την Ελλάδα, με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενεργό μέρος του πολέμου». Και πρόσθεσε πως «ταυτόχρονα όμως, ένα σύγχρονο κίνημα ειρήνης, με όρους καταδίκης της ρωσικής εισβολής, κριτικό απέναντι στη στάση της Δύσης, είναι σήμερα αναγκαίο να αναπτυχθεί στη χώρα μας. Είναι προς το συμφέρον και του δικού μας λαού. Γιατί οι επιπτώσεις του πολέμου, αλλά και της πολιτικής Μητσοτάκη απέναντι στον πόλεμο, είναι ήδη παρούσες στη ζωή μας».
ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Περιγράφοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης αντικατέστησε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και το δόγμα του πυλώνα σταθερότητας με το δόγμα του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου. Του αστήρικτου φυλακίου της Δύσης. Διακινεί και πάλι την αυταπάτη, που τόσο κόστισε παλιότερα στην πατρίδα μας, ότι οι σύμμαχοι θα μας προστατεύσουν αν είμαστε υπάκουοι και πρόθυμοι. Αλλά τη στιγμή που η Ελλάδα στέλνει όπλα στην Ουκρανία, αφαιρώντας τα από τα νησιά μας, οι Αμερικανοί εξοπλίζουν την Τουρκία και το Κογκρέσο αίρει το εμπάργκο στα F16. Και η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο ζυμώσεων, αποφάσεων και εξελίξεων που αφορούν την Ευρώπη και την περιοχή μας. Αποφασίζουν με λίγα λόγια και πάλι για μας χωρίς εμάς».
Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε το πλαίσιο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση απέναντι στις τουρκικές αιτιάσεις και προκλήσεις. Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ενότητα και εγρήγορση απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς του Ερντογάν. Και ταυτόχρονα αποφασιστικές πρωτοβουλίες και δίαυλοι διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες. Επιστροφή στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με στόχο την ανάδειξη και πάλι της Ελλάδας σε πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».
Υπογραφή Μητσοτάκη στην πανδημία
Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στην πανδημία λέγοντας πως «η πανδημία είναι παγκόσμια, αλλά η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η έκθεση Λύτρα με τα ανατριχιαστικά ποσοστά θανάτου για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, δίνει μια απάντηση στο πώς και το γιατί. Αυτά είναι ποσοστά Μητσοτάκη. Που μας διαβεβαίωνε στη Βουλή ότι δεν υπάρχει διαφορά στην περίθαλψη ενός διασωληνωμένου ασθενή εντός και εκτός ΜΕΘ».
Και πρόσθεσε: «Η προνομιακή μεταχείριση των κερδοσκόπων της υγείας, οι απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων, η εγκατάλειψη του ΕΣΥ και των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, έχουν υπογραφή την υπογραφή Μητσοτάκη. Η παταγώδης αποτυχία που επισημαίνει τώρα ακόμη και ο Σωτήρης Τσιόδρας, έχει την υπογραφή Μητσοτάκη».

Πηγή