Ανοίγει απόψε (23/8) η έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Γούναρη στο Μουσείο Ζακύνθου

0
32

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου παρουσιάζει στο Μουσείο Ζακύνθου την περιοδική έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Γούναρη: Στο Ιόνιο με τους Ζωγράφους. Συνοδοιπόροι οι René Magritte, Giorgio de Chirico, Gerhard Richter.

Με την εικαστική της πρόταση η Ελένη Γούναρη παρουσιάζει με σεβασμό μια συνομιλία με τη ζωγραφική παράδοση της Επτανησιακής Τέχνης που θησαυρίζεται στο Μουσείο Ζακύνθου. Έχοντας δεχθεί πολλές καλλιτεχνικές επιρροές, που διαμόρφωσαν με τα χρόνια το προσωπικό της ύφος, και χωρίς να μπορεί να αποβάλει τον εκπαιδευτικό της ρόλο, η ζωγράφος προτείνει ως συνοδοιπόρους στην εικαστική της περιήγηση τρεις ζωγράφους που την ενέπνευσαν: τον René Magritte (1898-1967), τον Giorgio de Chirico (1888-1978) και τον Gerhard Richter (1932).
Ο Magritte με το διαποτισμένο από την ελληνική τέχνη έργο του επηρέασε την παγκόσμια τέχνη με το προσωπικό του σουρεαλιστικό ύφος και έδειξε πως «ό, τι βλέπουμε κρύβει ένα άλλο πράγμα. Πάντα θέλουμε να δούμε τι είναι κρυμμένο πίσω από αυτό που βλέπουμε».
Ο De Chirico επίσης είχε μεγάλη βιωματική σχέση με την Ελλάδα, «τη χώρα με τις σωστές διαστάσεις». Οι μεταφυσικές σκιές στις υπερρεαλιστικές του τοξωτές κιονοστοιχίες δημιουργούν εικόνες οικείες με το τοπίο του Ιονίου.
Ο Richter, με πάρα πολλές εναλλαγές και περιόδους στην εξπρεσιονιστική του πορεία, μέσα από τα κολάζ, τις φωτογραφίες, τις κάθετες πινελιές και τις ροές χρωμάτων (ντριπαρίσματα), παρά τη δήλωση: «Κάποτε έρχεται το τέλος…», μας κάνει να στοχαστούμε ότι η Ζωγραφική δεν τελειώνει ποτέ.

Η Ελένη Γούναρη γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στη Ζάκυνθο. Σπούδασε Ζωγραφική και Σκηνογραφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων. Έχει κάνει οκτώ ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πάνω από εκατό ομαδικές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Επίσης, έχει εικονογραφήσει εξώφυλλα βιβλίων, αφίσες και έχει κάνει σκηνικά και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις. Έχει διδάξει καλλιτεχνικά μαθήματα στη Μέση Εκπαίδευση, Ι.Ε.Κ.,Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Από το 2003 μέχρι το 2011 ήταν Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου και σήμερα είναι η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων. Είναι μέλος Πολιτιστικών Συλλόγων, Εικαστικών Ομάδων, Καλλιτεχνικών Επιτροπών και Συμβουλίων. Το έργο της έχει πολλές φορές βραβευθεί.

Βιογραφικό της Ελένης Γούναρη

Συντονισμός: Δρ Έλενα Παπασταύρου, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΕΦΑ Ζακύνθου,
Μαρία Καραγιαννιώτη, Αρχαιολόγος
Έναρξη: 23 Αυγούστου 2022
Διάρκεια έκθεσης: 23 Αυγούστου έως 23 Νοεμβρίου 2022
Τόπος: Μουσείο Ζακύνθου, Πλατεία Σολωμού 3, Ζάκυνθος (καθημερινά, εκτός Τρίτης και Κυριακής, 08.30 -15.30)

 

Πηγή