Αδελφοποιήθηκαν Τάρπον Σπρινγκς Φλόριδας και Ηλιδα Πελοποννήσου

0
44

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ – Αδελφές πόλεις είναι από την Παρασκευή, το φημισμένο  Τάρπον Σπρινγκς και ο Δήμος Ηλιδας, με έδρα την Αμαλιάδα της Πελοποννήσου, μετά την οριστική υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου από τους δύο δημάρχους. Η πρώτη φάση της αδελφοποίησης είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος, είχε πάει στην Αμαλιάδα. Για τη δεύτερη φάση της υπογραφής, ήλθε ο δήμαρχος Ηλιδας, Ιωάννης Λυμπέρης, με παράγοντες του δήμου του.

Η σχετική τελετή έγινε στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τάρπον Σπρινγκς.

Μιλώντας ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, έκανε λόγο για συνεχείς προσπάθειες του κ. Αλαχούζου να ενισχύσει του δεσμούς της ιστορικής πόλης του Τάρπον Σπρινγκς με πόλεις της Ελλάδος “Αυτές οι προσπάθειες εκτιμώνται πολύ στην Ελλάδα”, είπε. “Ο Ελληνισμός του Τάρπον Σπρινγκς  έχει διαχρονικά καταφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να συνδυάζει τα στοιχεία του ελληνικού και του αμερικανικού έθνους. Και ως εκ τούτου, οι Ελληνες εδώ αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο κ. Τσώκος είπε ότι εκτός από την παρούσα αδελφοποίηση, είχε παραβρεθεί, ως γενικός πρόξενος και πάλι, στην τελετή αδελφοποίησης της Αμαλιάδος με το χωριό Μπελογιάννη στην Ουγγαρία πριν λίγα χρόνια.

Ενα μέρος από το ακροατήριο κατά την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας αδελφοποίησης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τάρπον Σπρινγκς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Καταλήγοντας ο γενικός πρόξενος συνεχάρη τον κ. Αλαχούζο για την μέχρι σήμερα προσφορά του στον Ελληνισμό.

Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, κ. Αλαχούζος, αναφέρθηκε στην παράδοση του “Ελληνικού Χωριού” στην σπογγαλιεία. Επίσης, στην ύπαρξη στην πόλη, καταστημάτων που προβάλλουν διάφορα είδη λαϊκής τέχνης, καθώς και την ελληνική κουζίνα.

Για την Ηλιδα, είπε ότι ήταν η γενέθλια γη των Ολυμπιακών Αγώνων της ελληνικής αρχαιότητας. Με την αδελφοποίηση ανοίγουν νέοι ορίζοντες στο μέλλον για τις σχέσεις μεταξύ των δύο δήμων.

Κατά την ανταλλαγή δώρων, ο κ. Αλαχούζος πρόσφερε στον ομόλογό του ένα βιβλίο με ιστορικά στοιχεία για το Τάρπον Σπρινγκς. Σχετικά, είπε ότι οι πρώτοι κάτοικοι ΄στην περιοχή ήταν σφουγγαράδες από την Υδρα και την Αίγινα. Ακολούθησαν άλλοι από τα Δωδεκάνησα.

Σε δήλωσή του, εξάλλου, ο κ. Αλαχούζος εξέφρασε τη χαρά και υπερηφάνεια του, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδελφοποίησης των δυο πόλεων. “Θέλω να πω, ότι αυτή η αδελφοποίηση, μπορεί να είναι συμφέρουσα για τις πόλεις μας”, πρόσθεσε. “Και αυτό μπορεί να φανεί στην ανταλλαγή Παιδείας, στην ανταλλαγή πολιτισμού, ακόμα και σε θέματα οικονομίας.  Αυτό είναι το πρόγραμμα της αδελφοποίησης που έχει το Τάρπον Σπρινγκς με τη συνεργασία του δημάρχου Ηλιδας  κ. Λυμπέρη και του εκλεγέντος νέου δημάρχου εδώ, κ. Κώστα Βατικιώτη. Πιστεύω ότι και οι δύο τους θα συνεχίσουν αυτό που άρχισε για το καλό και των δύο πόλεων”.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηλιδας κ. Λυμπέρης, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και για τις δύο πόλεις της αδελφοποίησης. Μίλησε, επίσης, με ενθουσιασμό για τον ομόλογό του κ. Αλαχούζο, αλλα και για τη διαχρονική συνεισφορά των ομογενών στα θέματα της γενέτειρας.

Οι δύο δήμαρχοι, Κρις Αλαχούζος (αριστερά) και Ιωάννης Λυμπέρης, υπογράφουν την τελική συμφωνία για την αδελφοποίηση Ταρπον Σπρινγκς και Ηλιδας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Σε δήλωσή του ο κ. Λυμπέρης είπε ότι στα 20 χρόνια της δημαρχίας του η τελετή στο Τάρπον Σπρινγκς ήταν γι’ αυτόν πολύ ιδιαίτερη. “Οχι γιατί βρήκαμε την ψυχή των Ελλήνων σ’ αυτή εδώ τη μικρή πόλη της Φλόριδας, το Τάρπον Σπρινγκς, όχι γιατί βρήκαμε έναν εξαίρετο άνθρωπο, τον Ελληνα δήμαρχό της, αλλά γιατί είναι τέτοια η συγκυρία”, τόνισε. “Οπως ξαναείπα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούμε εμείς οι Ελληνες να δούμε και να πούμε στα πέρατα του κόσμου  πώς είναι η αξία αυτών των ιδανικών, των διαχρονικών αξιών, που εκπέμπει αυτός ο τόπος. Νομίζω, ότι με τον αμερικανικό λαό, ο ελληνικός συμπορεύτηκε στην ιστορία και σήμερα πάλι βρίσκεται απ’ τη σωστή πλευρά.  Ετσι το λέω εγώ και πολλοί στην Ελλάδα. Δηλαδή, απ’ την πλευρά αυτών των λαών και των ηγεσιών που υπερασπίζονται τα ιδανικά της Δημοκρατίας. Ετσι, λοιπόν, αυτή είναι μια ξεχωριστή στιγμή για εμάς σήμερα”.

Σχετικά με τον ιδρυτή του “Εθνικού Κήρυκα”, Πέτρο Τατάνη, που γεννήθηκε στην Αμαλιάδα, τόνισε τα εξής: “ Για εμάς  ο Τατάνης ήταν ταυτισμένος με τους μεγάλους Ελληνες όπως έλεγαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας, από κάθε ήπειρο, κυρίως από την Αμερική, που βοηθούσαν τους συγγενείς τους που είχαν μείνει πίσω στην Ελλάδα. Η φωνή, λοιπόν και η ψυχή του Απόδημου Ελληνισμού έτυχε να έχουν τον Πέτρο Τατάνη  Βρέθηκα με τον άξιο συνεχιστή του, τον Αντώνη Διαματάρη και τον γιο του, Ηρακλή, που, προς τιμήν τους, συνεχίζουν αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Εμείς, έχουμε κάνει το σπίτι του Πέτρου Τατάνη  μουσείο του Απόδημου Ελληνισμού και φιλοδοξούμε φέτος, αν η πανδημία του κορωνοϊού το επιτρέψει, να κάνουμε ένα μεγάλο συνέδριο των απανταχού απόδημων, στο οποίο καλέσαμε και τον Ηρακλή Διαματάρη ως τιμώμενο πρόσωπο, ώστε να τον βραβεύσουμε  για την προσπάθεια που συνεχίζει να κάνει”.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αναπληρωτής δήμαρχος Ηλιδας, Ανδρέας Παπαδάκος. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αδελφοποίηση είπε ότι αυτή θα επιτρέψει στις  δύο πόλεις να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς με αποτέλεσμα να διατηρηθεί ο ελληνικός πολιτισμός.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων του Τάρπον Σπρνιγκς, χαιρέτισαν η Sherry Orr και ο Δρ, Rod Davis, πρόβοστ του τοπικού κάμπους του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ .Ο Δρ. Davis αναφέρθηκε στην υπάρχουσα συνεργασία της Σχολής με την Επιτροπή, με τον Δήμο και με τον Ελληνισμό της περιοχής. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ενδιαφέρον που υπάρχει για εκατέρωθεν επισκέψεις φοιτητών.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Γιάννης Λούλιας. Tους εθνικούς ύμνους έψαλε η Μαρία Λα Βίτα.

 

Πηγή