Έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: «Ο κίνδυνος σύγκρουσης με τη Ρωσία είναι υπαρκτός» | ΚΟΣΜΟΣ

0
12

Έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ με θέμα την κρίση με τη Ρωσία, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας εμφανίστηκε αρκετά ανήσυχος, ξεκινώντας την ομιλία του λέγοντας πως «οι Σύμμαχοι αντιμετώπισαν την απρόκλητη και αδικαιολόγητη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Αυτό έχει επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην συνάντηση συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Συμμαχίας, και φυσικά ο Νίκος Δένδιας.

«Η συγκέντρωση στρατευμάτων συνεχίζεται με δεκάδες χιλιάδες μάχιμους στρατιώτες υψηλών δυνατοτήτων, απειλητική ρητορική και φυσικά ιστορικό χρήσης βίας κατά της Ουκρανίας. Λυπούμαστε που παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, για πολλές εβδομάδες, η Ρωσία δεν έχει λάβει μέτρα για αποκλιμάκωση», τόνισε, λέγοντας, προβληματισμένος, ότι «ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι υπαρκτός»!

Ο γενικός γραμματέας έδωσε έμφαση στον διάλογο, κρίνοντας ως θετικό μήνυμα ότι η Ρωσία κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι «όταν οι εντάσεις είναι υψηλές, ο διάλογος είναι ακόμη πιο σημαντικός».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον διάλογο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία -Συνάντηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

 

 

Επίκειται επίθεση Ρωσίας στην Ουκρανία; Ανταποκριτής περιγράφει στο iefimerida.gr τον νέο «Ψυχρό Πόλεμο»

 

«Την επόμενη Τετάρτη αναμένεται το κρίσιμο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας», υπενθύμισε, και «η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν. Χαιρετίζω επίσης το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες στη Γενεύη τη Δευτέρα. Η σειρά συναντήσεων της επόμενης εβδομάδας είναι μια ευκαιρία για τη Ρωσία να αποδείξει ότι βλέπει σοβαρά τον διάλογο και τη διπλωματία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία είναι πάντα έτοιμη για διάλογο:

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε τις ρωσικές ανησυχίες. Και το ΝΑΤΟ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βρει έναν πολιτικό δρόμο προς τα εμπρός. Αλλά για να έχει νόημα ο διάλογος, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες ανησυχίες των Συμμάχων για τις ενέργειες της Ρωσίας. Πρέπει να βασίζεται στις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Και πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διαβουλεύσεις με την Ουκρανία. Επίσης, πραγματοποιούμε στενές διαβουλεύσεις με άλλους βασικούς εταίρους. Όπως η Γεωργία, η Μολδαβία, η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και επανέλαβε: «Το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία καλόπιστα και επί της ουσίας. Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα αποτυχίας της διπλωματίας. Έτσι σήμερα, οι Υπουργοί τόνισαν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα είχε σημαντικές συνέπειες και θα είχε βαρύ τίμημα για τη Ρωσία».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατέληξε: «Οι Σύμμαχοι κατέστησαν σαφές ότι το ΝΑΤΟ θα λαμβάνει πάντα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση των εθνών μας. Συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας, όπως απαιτείται.

Η σημερινή συνάντηση έδειξε για άλλη μια φορά την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.Είμαστε ένα απαραίτητο φόρουμ, που φέρνει κοντά την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή