“Άλυτος γρίφος”: Που “κολλάει” η πώληση των F-35 στα ΗΑΕ; Τι φοβάται η Αμερική και τι σχέση έχει η Κίνα και το Ισραήλ

0
53

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Δύο χρόνια μετά τις συμφωνίες του Αβραάμ και η πώληση 50 μαχητικών F-35 δεν έχει πραγματοποιηθεί

Στην επέτειο δύο ετών από την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ, μια από τις βασικές πλευρικές συμφωνίες που συνδέονται με την εξομάλυνση του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί: η πώληση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η συμφωνία έχει ουσιαστικά κολλήσει από τον Δεκέμβριο,  λόγω ανησυχιών για το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ και τους δεσμούς του κράτους του Κόλπου, με την Κίνα.

Τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Τραμπ, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία που περιλαμβάνει έως και 50 μαχητικά αεροσκάφη F-35, 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 και σχεδόν, 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε προηγμένα πυρομαχικά που παράγονται από τη Lockheed Martin, την General Atomics και τη Raytheon.

Αυτή η συμφωνία ορόσημο,  θα έκανε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το πρώτο αραβικό κράτος που θα πάρει τόσο  F-35 όσο και τα MQ-9, θέτοντας αμέσως υπό αμφισβήτηση, το κατά πόσον, θα διατηρούνταν το νομικά εξουσιοδοτημένο ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ στην περιοχή. Το Ισραήλ έχει στο οπλοστάσιό του 50 F-35 Lightning II της Lockheed Martin. Η πώληση F-35 ήταν πολυπόθητη από τα ΗΑΕ εδώ και χρόνια.

Η προτεινόμενη πώληση, προκάλεσε ασυνεπή μηνύματα από Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο τότε πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αρνήθηκε αρχικά ότι υπήρχε άμεση συσχέτιση  μεταξύ των πωλήσεων όπλων και της ομαλοποίησης Ισραήλ-ΗΑΕ.

Ένα μήνα μετά την ομαλοποίηση, ωστόσο, ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ, δήλωσαν ότι δεν θα αντιταχθούν στην πώληση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διασφάλιζαν ότι θα διατηρήσουν το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ. Ο Gantz, θα ισχυριστεί αργότερα ότι ο ίδιος, μαζί με άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας, έμειναν στο «σκοτάδι» σχετικά με λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση Τραμπ, αρχικά δήλωσε δημόσια ότι θα προχωρήσει στην πώληση τον Νοέμβριο του 2020, δύο μήνες πριν από την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας, την τελευταία ημέρα της εξουσίας του Τραμπ. Αλλά όταν ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνησή του αποφάσισε να αναθεωρήσει επίσημα τη συμφωνία , ενώ την άφησε μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Περίπου αυτή την περίοδο, οι αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να μεταδίδουν τις ανησυχίες τους μέσω διαρροών μέσων ενημέρωσης, σχετικά με την αναπτυσσόμενη σχέση των ΗΑΕ με την Κίνα.

Ίσως το πιο πιεστικό για τους Αμερικανούς ήταν η χρήση της τεχνολογίας Huawei 5G στα ΗΑΕ, για την οποία συμφώνησαν η Κίνα και τα ΗΑΕ το 2019. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη δημιουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες πύργους κινητής τηλεφωνίας, κοντά σε βάσεις F-35 θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα διακριτικά να παρακολουθεί και να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τα αεροσκάφη.

Οι δεσμοί μεταξύ Κίνας και ΗΑΕ, έγιναν πιο στενοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 : Οι δύο χώρες συμφώνησαν στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής εμβολίων Sinopharm, ενώ τα ΗΑΕ θα χρησιμοποιούσαν κινεζικές εφαρμογές για τη διαχείριση και παρακολούθηση των εμβολίων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ζήτησε εγγύηση ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν θα μεταφέρουν υλικό που σχετίζεται με τη στρατιωτική τεχνολογία των ΗΠΑ στην Κίνα ή σε άλλο τρίτο μέρος, ενώ παράλληλα θα εγγυάται το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ, καθώς και ότι τα εν λόγω όπλα, δεν θα χρησιμοποιηθούν στους συνεχιζόμενους πολέμους στο Υεμένη και Λιβύη.

Ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απάντησαν ότι είχαν αποδεδειγμένο ιστορικό προστασίας της στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ, οι διαπραγματεύσεις παρατάθηκαν μετά την ημερομηνία στόχο του Απριλίου έως το καλοκαίρι του 2021. Τα ΗΑΕ, εν τω μεταξύ, άρχισαν να απογοητεύονται  που οι υπαγορεύσεις των ΗΠΑ, σχετικά με τη χρήση των όπλων, άρχισαν να στρέφονται προς τι θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση της κυριαρχίας της.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι σκόπευαν να προχωρήσουν στη συμφωνία, αλλά τα ΗΑΕ έπρεπε να επιδείξουν κατανόηση των απαραίτητων υποχρεώσεων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παράδοση. Ένα μήνα αργότερα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημέρωσαν τους Αμερικανούς ότι ανέστειλαν τις συνομιλίες, επικαλούμενα «τεχνικές απαιτήσεις, κρατικούς επιχειρησιακούς περιορισμούς και ανάλυση κόστους/οφέλους».

Αμέσως μετά το πάγωμα των συνομιλιών, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία για την απόκτηση 80 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ακολουθώντας χώρες όπως ο αντίπαλος του Κατάρ, καθώς και η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κροατία. Ωστόσο, η συμφωνία δεν θεωρήθηκε ως αντικατάσταση του F-35, αλλά ως αντιστάθμιση και σήμα ανυπομονησίας και αβεβαιότητας, σχετικά με την προσέγγιση του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή.

Εάν η συμφωνία προχωρήσει μετά το μακροχρόνιο πάγωμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα απαιτήσουν συμβολή για μελλοντικές στρατιωτικές προμήθειες των ΗΑΕ, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο εμπόδισαν την πώληση F-35 στην Τουρκία, αφού ήθελε να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό μαχητικό μαζί με τους ρωσικούς S-400 αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα. Και ακριβώς, όπως με τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τους δεσμούς ΗΑΕ-Κίνας, πιθανότατα θα ανησυχεί πολύ και για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας Pantsir-S1 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Μπάιντεν, ωστόσο, έχει αναβαθμίσει σημαντικά τη σχέση του με τον Κόλπο τους τελευταίους μήνες, κορυφώνοντας την επίσκεψή του στη σύνοδο κορυφής του GCC+3, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούλιο. Ο πρόεδρος τόνισε τους διμερείς δεσμούς ΗΠΑ-ΗΑΕ κατά την επίσκεψή του, τους οποίους Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν κρίσιμους ενόψει της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε η εισβολή της, Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ανάγνωση της συνάντησης του προέδρου με τον ομόλογό του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ, «επιβεβαίωσε τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν την εκτεταμένη συνεργασία, στον τομέα της ασφάλειας που έχει κάνει και τις δύο χώρες ασφαλέστερες και έχει συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εν τω μεταξύ, δεσμεύτηκαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ο κύριος εταίρος ασφαλείας τους.

Μετά την επίσκεψη του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε και ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πυραύλων του συστήματος THAAD, ελέγχου πυρός THAAD και σταθμών επικοινωνίας και σχετικού εξοπλισμού.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό. Η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει, με έναν εκπρόσωπο να σημειώνει ότι δεν σχολιάζει συμφωνίες στρατιωτικών προμηθειών.

Πηγή