ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΌσο διαρκεί ο πόλεμος | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Όσο διαρκεί ο πόλεμος | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο θα επιδεινώνονται τα προβλήματα στην πολιτική, στην οικονομία και στην κοινωνία των άμεσα εμπλεκομένων αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η ακρίβεια, η αβεβαιότητα στις προμήθειες ενέργειας και τροφίμων, τα εμπόδια στις αλυσίδες παραγωγής και διανομής εντείνονται ήδη. Το 2023 θα επιδεινωθούν οι ελλείψεις, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές. Οι γεωπολιτικές αναταράξεις ίσως καθορίσουν εκλογές και συσχετισμούς δυνάμεων για χρόνια.

Για τις ΗΠΑ, όσο διαρκεί ο πόλεμος η Ρωσία αποδυναμώνεται, η Ε.Ε. αγοράζει ολοένα και περισσότερο υγρό αέριο από την Αμερική, ενώ ενισχύονται το ΝΑΤΟ και η αμυντική αρχιτεκτονική της Δύσης. Οσο η επίθεση του Πούτιν βαλτώνει τόσο πιο βίαιη θα γίνεται, επειδή μόνο η τελική νίκη θα δικαιολογούσε το μοιραίο λάθος της εισβολής. Οσο αντιστέκονται επιτυχώς, οι Ουκρανοί θα επιδιώκουν και αυτοί τη νίκη. Οι καταστροφές θα πολλαπλασιάζονται, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ανθρώπους, τη γεωργία, το εμπόριο, τη μελλοντική συμφιλίωση. Η συμπεριφορά χωρών που δεν βρίσκονται στον πυρήνα της σύγκρουσης θα κρίνει την εικόνα τους και τις μεταξύ τους σχέσεις. Για την Ε.Ε., έως τώρα η Κίνα θεωρείτο και φίλη και αντίπαλος. Σήμερα το Πεκίνο καλείται να διαλέξει, παρά τον πειρασμό να προμηθεύεται φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία, να παράγει φθηνότερα προϊόντα και έτσι να ενισχύει τη θέση της σε περισσότερες χώρες και αγορές. Αυτή η επιλογή θα εντείνει τις τριβές με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στη διεθνή σκακιέρα.

Η «επιδέξια ουδετερότητα» της Τουρκίας δεν θα αντέξει για πολύ, καθώς επιδιώκει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ (χωρίς να εφαρμόζει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας) και να τα έχει καλά και με τη Ρωσία και με την Ουκρανία. Μπορεί οι αντινατοϊκοί «Ευρασιάτες» θεωρητικοί που ενέπνεαν την επεκτατική πολιτική των τελευταίων χρόνων να παραγκωνίζονται, όμως το εθνικιστικό στοιχείο θα παραμείνει ισχυρό στην τουρκική πολιτική. Το καίριο ερώτημα και εκεί είναι πώς θα αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη λόγω της οικονομίας. Σε εμάς, οι εισαγόμενοι κίνδυνοι εντείνουν χρόνια προβλήματα, υποδαυλίζουν την πολιτική σύγκρουση. Η Ελλάδα, όμως, έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, χωρίς να καιροσκοπεί. Οσο κι αν κρατεί ο πόλεμος, η υπεράσπιση του δικαίου είναι η πολυτιμότερη παρακαταθήκη στη διάρκειά του και μετά.Πηγή

Must Read