ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΧάλοουϊν: Η Google γιορτάζει με doodle

Χάλοουϊν: Η Google γιορτάζει με doodle

https://sputniknews.gr/20211031/halooyin-i-google-giortazei-me-doodle-19637216.html

feedback@sputniknews.gr

+74956456601

MIA „Rosiya Segodnya“

2021

Sputnik Ελλάδα

feedback@sputniknews.gr

+74956456601

MIA „Rosiya Segodnya“

Ειδήσεις

el_GR

Sputnik Ελλάδα

feedback@sputniknews.gr

+74956456601

MIA „Rosiya Segodnya“

https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/07e5/0a/1f/19637427_140:0:460:240_1920x0_80_0_0_8923c66bbdd4e8f261f7b883e89ff2fd.jpg

Sputnik Ελλάδα

feedback@sputniknews.gr

+74956456601

MIA „Rosiya Segodnya“

google, google doodle, αμερική, κολοκύθες, απόκριες

Η Google θέλοντας να κάνει μνεία στην Αμερικανική γιορτή Χάλοουΐν δημιούργησε ένα doodle στο οποίο απεικονίζει πουλιά να ετοιμάζουν γλυκά.

Τα τελευταία χρόνια η Αμερικάνικη γιορτή Χάλοουΐν έγινε μόδα και στην Ελλάδα καθώς γιορτάζεται από τους νέους.

Τι είναι το Χάλοουΐν

Το Χάλοουϊν γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Αμερικανικό έθιμο τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται σε κάτι τρομακτικό (κάτι σαν τις δικές μας αποκριές) και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά. Η διαφορά με τις δικές μας αποκριές είναι πως το το Χάλοουϊν έχει μια μυστικιστική χροιά.

Το Χάλοουϊν αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτή Samhaim. Με το πέρασμα των χρόνων η εν λόγω γιορτή δεν ασχολείται με φαντάσματα και πνεύματα, αλλά συνδέεται με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα.

Πολλές παραδόσεις θεωρούν πως την συγκεκριμένη ημέρα υπάρχει μια σύνδεση ζωντανών με τον κόσμο των πνευμάτων και το υπερφυσικό. Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι οι στολισμοί με φαναράκια φτιαγμένα από μεγάλες κίτρινες κολοκύθες, πάνω στις οποίες χαράζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά.

Ημερολόγιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.10.2021

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Ο αρχικός συμβολισμός

Για τους Κέλτες η 31η Οκτωβρίου σηματοδοτούσε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στον επίγειο κόσμο και στον κόσμο των νεκρών.

Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά Χριστιανική χροιά και στη συνέχεια πήρε την τελική της μορφή όντας μέρα μεταμφιέσεων και μαζώξεων με κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.

Η ονοματολογία

Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-evenκαι δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day- All Saints Day).

Το έθιμο της κολοκύθας και ο αστικός μύθος

Το έθιμο της κολοκύθας που είναι σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής έχει τις ρίζες του σε έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, του Τζακ, που ήταν τσιγκούνης και πειραχτήρι. Όπως αναφέρει ο αστικός μύθος ο Τζακ είχε καλέσει το διάβολο να πιούν από κοινού ένα ποτό. Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε το διάβολο να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τα ποτά που κατανάλωσαν. Όντως μεταμορφώθηκε ο διάβολος σε νόμισμα, αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή. Ύστερα από πολλά παρακάλια, ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει, αρκεί να του έδινε την υπόσχεση ο διάβολος ότι δεν επρόκειτο να τον ενοχλήσει για ένα χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν πέθαινε.

Έτσι πέρασε ο χρόνος και ο διάβολος ξαναεμφανίστηκε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από κάποιο δέντρο. Ζήτησε λοιπόν από το διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει το φρούτο. Ο διάβολος ανέβηκε και ο Τζακ αμέσως σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου. Έτσι ο διάβολος ήταν παγιδευμένος και δεν μπορούσε να κατέβει. Γι’ αυτό παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. Τότε ο Τζακ πείστηκε και αμέσως τον ελευθέρωσε.

Πέρασαν αρκετά χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Πήγε αρχικά στον παράδεισο, αλλά ο Θεός δεν τον κράτησε καθώς ο Τζακ ήταν έναν άνθρωπος τσιγκούνης και κακός οπότε και τον έστειλε στην κόλαση. Όμωςμ ούτε ο διάβολος τον ήθελε. Του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει παλιότερα, ότι δεν θα διεκδικούσε την ψυχή του και τον έδιωχνε. Όταν ο Τζακ τον ρώτησε: «Πώς θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά», ο διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε για να φωτίζει το δρόμο του μέσα στη νύχτα. Ο Τζακ έβγαλε ένα ραπάνι, το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε σύμφωνα με τον μύθο περιπλανιέται στον κόσμο, μη μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ιρλανδοί ανήμερα της γιορτής σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες και κολοκύθες, έβαζαν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα, ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του μίζερου Τζακ.

Τι είναι τα doodles

Τα doodles σχεδιάζονται από τη Googleγια να τιμήσουν σημαντικά γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων που άφησαν το αποτύπωμά τους. Οι doodlers αναζητούν πάντα νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των χρηστών.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα είχε θετική αντιμετώπιση και έκτοτε τα doodles καθιερώθηκαν και εμπλουτίσθηκαν.Πηγή

Must Read