ΑρχικήΟΜΟΓΕΝΕΙΑΤιμή και μνήμη σ' αυτούς που «έφυγαν» το 2021! «Μακαρία η οδός»...

Τιμή και μνήμη σ’ αυτούς που «έφυγαν» το 2021! «Μακαρία η οδός» την οποία πορεύθηκαν οι ομογενείς μας

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό. Αλλωστε «επελθών γαρ ο θάνατος, πάντα ταύτα εξηφάνισται», η μόρφωση, τα πλούτη, η δόξα, η κοινωνική καταξίωση, όλα γίνονται «κόνις, σκιά και τέφρα». Βέβαια όταν έλθει ο θάνατος ο άνθρωπος έχει φύγει και ανταμώνουν στο μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου.

Κάποιοι λοιπόν που πριν ένα χρόνο ή έστω πριν μερικούς μήνες ήταν μαζί μας, φέτος δεν είναι, όπως συνέβη με τα πρόσωπα που ακολουθούν στο φετινό μας συναξάρι το οποίο θα το ξεκινήσουμε με την εκδημία του καθηγητή Αδάμ Σγούρου, σε ηλικία 91 ετών, από την ιστορική πόλη του Λόουελ της Μασαχουσέτης.

Ο αείμνηστος καθηγητής Αδάμ Σγούρος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ CHELMSFORD FUNERAL HOME
Ο αείμνηστος καθηγητής Αδάμ Σγούρος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ CHELMSFORD FUNERAL HOME

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1929 εκ γονέων του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου και της πρεσβυτέρας Αθηνάς.

Ο Αδάμ Σγούρος μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ηλικία των 19 ετών, επιστρατεύθηκε στον Αμερικανικό Στρατό και υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή στον Πόλεμο της Κορέας, ενώ αποστρατεύτηκε με τιμές και βραβεύσεις. Μετά την επιστροφή του σπούδασε στο Πολιτειακό Κολέγιο του Λόουελ, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας Μαθηματικά, Συγκριτική Παιδαγωγική, ενώ πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Δίγλωσση Εκπαίδευση και στα Μαθηματικά. Δίδαξε σε αρκετά πανεπιστήμια, ενώ ήταν γνώστης πέντε γλωσσών: Ελληνικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Αρχαία Ελληνικά και Ιταλικά.

Βοηθούσε πολύ τους εξ’ Ελλάδος φοιτητές, τους οποίους δεχόταν στο σπίτι του όπου τους έκανε δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα και οι οποίοι τον αγαπούσαν και τον εκτιμούσαν πολύ, ενώ είχε βγάλει τη φήμη ανάμεσά τους του «καλού ανθρώπου».

.Νικόλαος Κάρας

Ο αείμνηστος ιστορικός και συγγραφέας Νικόλαος Κάρας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LAURIN FUNERAL HOME
Ο αείμνηστος ιστορικός και συγγραφέας Νικόλαος Κάρας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ LAURIN FUNERAL HOME

Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών στο Γενικό Νοσοκομείο του Λόουελ ο ομογενής συγγραφέας και ιστορικός Νικόλαος Κάρας έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο Λόουελ στις 21 Μαΐου του 1925 εκ γονέων Ελλήνων μεταναστών του Βάιου (Καραμουσιάνη) Κάρα και της Βασιλικής Προύφα-Κάρα. Απεφοίτησε από το Λύκειο του Λόουελ το 1943. Επιστρατεύθηκε στην Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών και συμμετείχε στον πόλεμο της Ιαπωνίας.

Επειτα από την αφυπηρέτησή του σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στην πόλη Αμχερστ, από το οποίο έλαβε το πτυχίο Μπάτσελορ και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Νορθίστερν της Βοστώνης από το οποίο πήρε το πτυχίο Μάστερ Μηχανολογία – Ηλεκτρολογία.

Απεβίωσε ο Γεώργιος Παπαδάκος στην πόλη Ντεϊτόνα της Φλόριδας

Ο αείμνηστος Γεώργιος Παπαδάκος, άνθρωπος πίστεως, φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ο αείμνηστος Γεώργιος Παπαδάκος, άνθρωπος πίστεως, φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών ο Γεώργιος Παπαδάκος, από την πόλη Ντεϊτόνα της Φλόριδας, έπειτα από τριήμερη νοσηλεία του λόγω καρδιακού προβλήματος στο Νοσοκομείο της πόλης Τζάκσονβιλ.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 5 Ιουλίου του 1936 εκ γονέων Παναγιώτη και Ισμήνης Παπαδάκου. Από μικρή ηλικία του άρεσαν πολύ τα αθλήματα και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο στο οποίο διακρίθηκε τόσο ως παίκτης, όσο και ως διαιτητής. Είχε αποκτήσει τη φήμη ότι ήταν ο ταχύτερος και εκείνος ο οποίος με δεξιοτεχνία έβαζε τα περισσότερο γκολ, καθότι σε κάθε αθλητική περίοδο πετύχαινε τον αριθμό ρεκόρ των 42 γκολ.

Ενώ στην αρχή διαφαινόταν ότι θα σταδιοδρομούσε στον αθλητικό τομέα, στη συνέχεια άλλαξε τον επαγγελματικό του προσανατολισμό και με κάποιο παιδικό του φίλο μπήκαν στις επιχειρήσεις της διανομής με επιτυχία. Αργότερα έγινε αρχιλογιστής στην εταιρεία τηλεοράσεων Admiral TV, ενώ στην συνέχεια άνοιξε τη δική του επιχείρηση την Zorba TV, πώλησης τηλεοράσεων, ηλεκτρικών συσκευών και επίπλων.

Απεβίωσε στη Βοστώνη ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Σαραβέλας από κορωνοϊό

Ο αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Σαραβέλας με την πρεσβυτέρα του Σοφία. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FACEBOOK
Ο αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Σαραβέλας με την πρεσβυτέρα του Σοφία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FACEBOOK

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Σαραβέλας, συνταξιούχος ιερεύς της Μητρόπολης Βοστώνης ο οποίος είχε προσβληθεί από κορωνοϊό και πνευμονία, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Μητρόπολη Βοστώνης. Τα τελευταία λίγα χρόνια διέμενε στην πόλη Πίποντι της Μασαχουσέτης και τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές βοηθούσε στην εκεί κοινότητα του Αγίου Βασιλείου. Ηταν ο δεύτερος ιερεύς της Μητρόπολης Βοστώνης ο οποίος έχασε τη ζωή του από την πανδημία του κορωνοϊού εντός δύο εβδομάδων. Προηγήθηκε ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Γκοβόστης από την πόλη Ιψγουιτς της Μασαχουσέτης.

Ο αείμνηστος π. Κυριάκος Σαραβέλας γεννήθηκε στη Βοστώνη το 1936, εκ γονέων Βένη και Αννας Σαραβέλα. Είχε κάνει Θεολογικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ επίσης είχε σπουδάσει στο Σικάγο Ψυχοθεραπεία, ενώ πριν χειροτονηθεί ιερεύς εργάσθηκε ως ψυχοθεραπευτής και κοινωνικός λειτουργός σε ιδρύματα της Μασαχουσέτης. Ο αείμνηστος είχε αγαθές αναμνήσεις από την πόλη Manchester – By – The – Sea της Μασαχουσέτης όπου περνούσε τα καλοκαίρια.

Χειροτονήθηκε το 1982 και υπηρέτησε στις κοινότητες του Αγίου Νικολάου του Λέξιγκτον Μασαχουσέτης, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σόμερβιλ, το οποίο είναι προάστιο της Βοστώνης, του Αγίου Γεωργίου στο Σπρίνγκφηλντ και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Νιούμπεριπορτ.

Μαρία Κλαυδιανού-Κάρρα

Η αείμνηστη Μαρία Κλαυδιανού-Κάρρα.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FAGGAS FUNERAL HOME
Η αείμνηστη Μαρία Κλαυδιανού-Κάρρα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FAGGAS FUNERAL HOME

Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών στο προάστιο Γουότερταουν της Βοστώνης η σχεδιάστρια ενδυμάτων Μαρία Κλαυδιανού-Κάρρα, η οποία είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 20 Νοεμβρίου του 1942 εκ γονέων του ιερέα Διονυσίου και της πρεσβυτέρας Αλίκης Κλαυδιανού. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάσθηκε επί πολλά χρόνια ως σχεδιάστρια ενδυμάτων, ενώ είχε διοργανώσει πλήθος εκθέσεων μόδας.

Η αείμνηστη πρόσφερε εθελοντικές υπηρεσίες στον Οίκο Φιλοξενίας βοηθώντας οικογένειες ερχόμενες εξ’ Ελλάδος και Κύπρου για ιατρικούς λόγους σε νοσοκομεία της Βοστώνης, ενώ όχι λίγες φορές δώριζε νυμφικά σε οικογένειες.

Μαρκ Ανταμ

Ο αείμνηστος Μαρκ Ανταμ άνθρωπος πίστεως και φιλανθρωπίας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FACEBOOK
Ο αείμνηστος Μαρκ Ανταμ άνθρωπος πίστεως και φιλανθρωπίας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FACEBOOK

Απεβίωσε αιφνιδίως σε ηλικία 61 ετών ο ομογενής επιχειρηματίας Μαρκ Ανταμ από την πόλη Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, ευρισκόμενος στην πόλη Naples  της Φλόριδας.

Ο αείμνηστος ήταν άνθρωπος ένθεος, αφοσιωμένος στην Εκκλησία και φιλάνθρωπος ενώ φοίτησε στο Ελληνικό Κολέγιο στη Βοστώνη στο οποίο γνώρισε τη σύζυγό του Ελένη και τον στενό φίλο και κουμπάρο του Βασίλειο Μπάκο, ο οποίος σήμερα είναι ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος και μονάζει στην Ιερή Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Ορους, αλλά συνήψε και πολλές φιλίες και γνωριμίες. Ο αείμνηστος Μαρκ πήρε μετεγγραφή από το Ελληνικό Κολέγιο στο Μπόστον Κόλετζ από το οποίο αποφοίτησε το 1982 λαμβάνοντας το πτυχίο στον κλάδο των επιχειρήσεων.

Λίγο μετά τον γάμο του με την Ελένη το 1982 άρχισε να εργάζεται με τον πατέρα του στις κινηματογραφικές επιχειρήσεις «Canad Cinemas». Εκεί έμαθε για τον τομέα των κινηματογραφικών ταινιών και εξελίχθηκε από τη θέση του διευθυντή θεάτρου στη θέση του αντιπροέδρου. Οταν το 1998 πουλήθηκε η εταιρεία «Canad Cinemas», ο Μαρκ βρήκε την ευκαιρία και έγινε αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας στον τομέα του θεάματος.

Ελένη Λέτσου

Η αείμνηστη Ελένη Λέτσου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: O'DONNELL FUNERAL HOME
Η αείμνηστη Ελένη Λέτσου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ O’DONNELL FUNERAL HOME

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών η Ελένη Λέτσου από το Λόουελ της Μασαχουσέτης, η οποία τα τελευταία χρόνια διέμενε στην πόλη Σωλτ Λέικ Σίτυ της Γιούτα. Ηταν σύζυγος του αειμνήστου Δρα Βασιλείου Λέτσου, ο οποίος απεβίωσε στις 16 Ιανουαρίου του 2005.

Η αείμνηστη γεννήθηκε στο Γουότερταουν της Μασαχουσέτης στις 25 Μαρτίου του 1931, εκ γονέων Κλεάνθη και Ελπινίκης Βαλασέλλη. Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο του Γουότερταουν το 1949, ενώ το 1953 αποφοίτησε από το κολέγιο Radcliffe με πτυχίο Μπάτσελορ στα Γαλλικά και εργάσθηκε στην εταιρεία Dutton Publishing της Βοστώνης. Επειτα από τον γάμο της με τον Δρα Βασίλειο Λέτσου το 1956 μετακόμισε στο Λόουελ όπου διέμενε μέχρι το 2011.

Χάρη Πετράκης

O θρυλικός ομογενής συγγραφέας Χάρης Μαρκ Πετράκης.
O θρυλικός ομογενής συγγραφέας Χάρης Μαρκ Πετράκης.

Απεβίωσε, σε ηλικία 97 ετών, ο κορυφαίος Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Χάρη Πετράκης, στην οικία του στην πόλη Τσέστερτον (Chesterton) της Ινδιάνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Sun Times» του Σικάγου. Ο γιος του, Μαρκ Πετράκης, είπε ότι «εκδήμησε ανεπαισθήτως σαν φτερούγισμα σπουργίτη, χωρίς αγώνα, έχοντας στο πλευρό του τον αδελφό μου και τη σύζυγό του».

Ο αείμνηστος είχε γράψει 24 βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία είναι μυθιστορηματικού χαρακτήρα και αμέτρητες σύντομες ιστορίες. Οταν πρωτοξεκίνησε το γράψιμο γύρω από φανταστικούς χαρακτήρες, για τους οποίους αργότερα ομολόγησε ότι γνώριζε ελάχιστα για το θέμα, επί δέκα χρόνια το μόνο που λάμβανε από εκδοτικούς οίκους ήταν απορρίψεις. Οταν όμως έστρεψε την προσοχή του στην Ομογένεια του Σικάγου και άρχισε να γράφει για τους Ελληνες μετανάστες και ιδιαίτερα για την περιοχή που ονομάσθηκε Greek Town (Ελληνική Πόλη) η συγγραφική του δραστηριότητα απογειώθηκε. Συγκεκριμένα, όταν έγραψε μία μικρή ιστορία για έναν ηλικιωμένο Ελληνα μετανάστη πωλητή χοτ ντογκ (hot dog) πούλησε τελικά την ιστορία αυτή στο περιοδικό «Ατλάντικ». Η ιστορία «Ο Περικλής στην 31η Οδό» απογείωσε κυριολεκτικά την καριέρα του και τον ανέδειξε έναν εκ των πλέον κορυφαίων συγγραφέων του Σικάγου, αλλά και γενικότερα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Νικόλαος Καράκας

O Νικόλαος Καράκας με τη σύζυγό του Σοφία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της οικογενείας
O Νικόλαος Καράκας με τη σύζυγό του Σοφία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της οικογενείας

Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών στην πόλη Νέιπλς της Φλόριδας όπου διέμενε το τελευταίο διάστημα ο γνωστός ομογενής επιχειρηματίας και σχολιαστής εκκλησιαστικών και ομογενειακών θεμάτων Νικόλαος Καράκας, γνωστός ευρύτερα στην Ομογένεια από τις κατά καιρούς επιστολές και σχόλιά του στην αγγλική έκδοση του «Ε.Κ.», «The National Herald».

Η θυγατέρα του σε σημείωμά της έγραψε ότι «ο πατέρας μας εκοιμήθη ειρηνικά στα χέρια του Κυρίου και Σωτήρας μας τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, τέσσερις μόλις ημέρες πριν από την 95η επέτειο των γενεθλίων του».

Νικόλαος Κάραμποτς

Ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Νικόλαος Κάραμποτς. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ «Ε.Κ.»
Ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Νικόλαος Κάραμποτς. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ «Ε.Κ.»

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών ο επιφανής ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Νικόλαος Κάραμποτς ή Καραμπότσιος όπως ήταν το πλήρες επώνυμό του. Ο δρόμος της ζωής του είχε τη δική του ιστορία, την οποία είχε διηγηθεί για πρώτη φορά στον «Ε.Κ.» στις 30 Μαρτίου του 2013. Ξεκίνησε από βαφέας υποδημάτων ή λούστρος όπως είναι ευρύτερα γνωστό το επάγγελμα και έφτασε να γίνει ένας εκ των επιφανέστερων επιχειρηματιών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κόσμου και ο οποίος πηγαινοερχόταν στην Ελλάδα, την πατρίδα των γονιών του, αλλά και τη «δική μου» όπως μας είχε πει, με το ιδιωτικό του αεροσκάφος. Είχε στην κυριότητά του πάνω από σαράντα εταιρείες, μερικές εκ των οποίων όπως η AMRET εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Γεννήθηκε στη Νέα Ιερσέη, αλλά μεγάλωσε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω στο 1914. Η μητέρα του καταγόταν από την Αβρυτή της Σπάρτης και ο πατέρας του από το Μαλανδρένι, λίγο έξω από το Αργος.

Εστέλ Σωτήρχου

Η αείμνηστη Εστέλ Σωτήρχου.
Η αείμνηστη Εστέλ Σωτήρχου.

Απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών στην Φλόριδα όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια η Εστέλ Σωτήρχου, σύζυγός του αειμνήστου Μάικλ Σωτήρχου, ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο του 2019. Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικλ Σωτήρχος διετέλεσε πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα κατά τα έτη 1989-1993, ενώ προ αυτού ήταν πρέσβης στην Τζαμάικα από το 1985 έως το 1989.

Το προσκύνημα του σκηνώματος της αείμνηστης Εστέλ Σωτήρχου, έγινε το εσπέρας της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου από τις 3 έως τις 5 μ.μ. τηρουμένων των προληπτικών μέτρων λόγω της πανδημίας στο νεκροπομπείο Frank E. Campbell Στο Μανχάταν. Η Εξόδιος Ακολουθία της τελέσθηκε στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, στον οποίο η αείμνηστη και ο σύζυγός της ήταν μέλη επί μακρά σειρά ετών.

Κώστας Κούτσης

Ο αείμνηστος Κώστας Κούτσης τραγουδά σε εκδήλωση της Ομογένειας της Βοστώνης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ "Ε.Κ."/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Ο αείμνηστος Κώστας Κούτσης τραγουδά σε εκδήλωση της Ομογένειας της Βοστώνης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Σίγησε για παντοτινά η μελωδική φωνή της Βοστώνης, του αξιαγάπητου καλλιτέχνη και ανθρώπου Κώστα Κούτση, που επί 47 χρόνια εμπλούτιζε με τη μελωδικότητα και τη γλυκύτητά της τις χαρούμενες εκδηλώσεις της Ομογένειας, από χοροεσπερίδες συλλόγων και κοινοτήτων, μέχρι δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων.

Η είδηση της φυγής του έπεσε σαν κεραυνός αν αιθρία γιατί ο Κώστας ήταν από τις πιο γνώριμες, αναγνωρίσιμες και επιφανείς προσωπικότητες της Ομογένειας της Βοστώνης και της Νέας Αγγλίας ευρύτερα. Πάντοτε με χαμόγελο στα χείλη, ευπροσήγορος και φιλικός με όλους σκόρπιζε τη χαρά και το κέφι, όπου εμφανιζόταν.

Εφυγε δυστυχώς πρόωρα στην ηλικία των 71 ετών, τη στιγμή που οι αντοχές του και η καλλιφωνία του ήταν πραγματικά αναλλοίωτες από τη φθαρτική διαδοχή του χρόνου και σίγουρα θα μπορούσε για πολλά ακόμα χρόνια να χαρίζει κέφι και χαρά συνεχίζοντας τη μουσική και το τραγούδι που τόσο πολύ αγαπούσε.

Ο αείμνηστος Κώστας Κούτσης γεννήθηκε στην Πάτρα εκ γονέων Αντωνίου ο οποίος καταγόταν από τη Ζάκυνθο και Παρασκευής η οποία καταγόταν από τη Ναύπακτο.

Τσαρλς Ζαρούλης

Ο αείμνηστος δικηγόρος Τσαρλς Ζαρούλης από το Λόουελ Μασαχουσέτης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LAURIN FUNERAL HOME
Ο αείμνηστος δικηγόρος Τσαρλς Ζαρούλης από το Λόουελ Μασαχουσέτης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ LAURIN FUNERAL HOME

Απεβίωσε στο Γενικό Νοσοκομείο του Λόουελ από επιπλοκές του κορωνοϊού ο ομογενής δικηγόρος Τσαρλς Ζαρούλης. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο Λόουελ, απεφοίτησε από το σχολείο Μπάρλετ, από το Λύκειο του Λόουελ και από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάφολκ. Ελαβε την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, το λεγόμενο Bar, το 1959 και στη συνέχεια υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό από το 1961 μέχρι ρο 1965.

Επειτα από την αφυπηρέτησή του άρχισε αν εξασκεί τη δικηγορική. Διετέλεσε νομικός σύμβουλος στις πόλεις Τούξμπερι και Τίξμπορο από το 1968 μέχρι το 2021 και από το 1989 μέχρι το 2018 αντίστοιχα. Επίσης διετέλεσε νομικός σύμβουλος στην Τεχνική Σχολή Nashoba Valley επί 25 και πλέον χρόνια, καθώς επίσης και για άλλες περιοχές.

Ιδρυσε το Δικηγορικό Γραφείο Merrimack Valley Legal Services το οποίο σήμερα ονομάζεται Northeast Legal Aid και παρέχει νομικές υπηρεσίες σε ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα. Υπηρέτησε ως διευθυντής, πρόεδρος και έφορος  του YMCA επί σαράντα και πλέον χρόνια, ενώ είχε διατελέσει και πρόεδρος του Συνδέσμου Δικηγόρων της μείζονος περιοχής Λόουελ.

Φίλιππος Σεραφείμ

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου Πολιτιστκού Κέντρο καθηγητής Φίλιππος Σεραφείμ. Φωτογραφία: Μαλιώτειο Κέντρο
Ο αείμνηστος καθηγητής και πρόεδρος του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου Φίλιππος Σεραφείμ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η Ομογένεια της Βοστώνης κατέστη φτωχότερη από ακαδημαϊκής, μορφωτικής, πολιτιστικής και εθνικής πλευράς με την αιφνίδια εκδημία του πανεπιστημιακού καθηγητή Φίλιππου Σεραφείμ, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου.

Ο αείμνηστος Φίλιππος Σεραφείμ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 εκ γονέων Ευαγγέλου και Αμαλίας Σεραφείμ, οι οποίοι κατάγονταν αμφότεροι από τη Χίο. Σπούδασε στη Βαρβάκειο Σχολή, έλαβε μέρος σε διαγωνισμό Μαθηματικών στον οποίον αρίστευσε. Συνέχισε στο Πολυτεχνείο Αθηνών όπου σπούδασε Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος.

Ελαβε την υποτροφία Fulbright και ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1959, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, γνωστό ως ΜΙΤ, από το οποίο έλαβε με άριστα το διδακτορικό του δίπλωμα στην ηλεκτρολογία το 1963.

Δίδαξε επί δώδεκα χρόνια στο τότε Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Μπρούκλιν, το οποίο σήμερα έχει ενωθεί με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Το 1977 τον κάλεσαν να διδάξει στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα όπου έμεινε εφτά χρόνια και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αμερική με μία υποτροφία που έλαβε από την Αμερικανική Εταιρεία Επιστημών και έκτοτε παρέμεινε ως τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης, αλλά εξακολούθησε και είχε στενούς δεσμούς και συνεργασία με την Ελλάδα καθότι ήταν πρόεδρος της Επιτροπής «Αριστεία».

Αλεξάνδρα Παναγιωτοπούλου

Η αείμνηστη δασκάλα της Ελληνικής γλώσσας Αλεξάνδρα Παναγιωτοπούλου, η οποία πρόσφερε πολύτιμες και πολύχρονες υπηρεσίες στην Ελληνική Παιδεία. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Η αείμνηστη δασκάλα της Ελληνικής γλώσσας Αλεξάνδρα Παναγιωτοπούλου, η οποία πρόσφερε πολύτιμες και πολύχρονες υπηρεσίες στην Ελληνική Παιδεία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών στο Γενικό Νοσοκομείο του Λόουελ, περιστοιχισμένη από την οικογένειά της η αγαπητή και σεβαστή δασκάλα της Ελληνικής Γλώσσας, Αλεξάνδρα Παναγιωτοπούλου, η οποία υπηρέτησε με παραδειγματικό ζήλο και αφοσίωση επί είκοσι πέντε και πλέον έτη στο Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο της Κοινότητας Αγίας Τριάδος του Λόουελ.

Η αείμνηστη δίδαξε σε πολλές εκατοντάδες ελληνόπουλων την Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Λαογραφία και Χορούς. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά εξελίχθηκαν αριστεύοντας στη συνέχεια στα Γυμνάσια, τα Λύκεια, τα Κολέγια και τα Πανεπιστήμια. Οταν την συναντούσαν έσπευδαν να την αγκαλιάσουν, να την χαιρετίσουν και να την ευχαριστήσουν για όσα καλά και ωφέλιμα τους δίδαξε από την Ελληνική Κληρονομιά και τα οποία τα αποθησαύρισαν στο νου και στις καρδιές τους για μια ολόκληρη ζωή.

Πρεσβυτέρα Θεοδώρα Παλαιολόγου

Η αείμνηστη πρεσβυτέρα Θεοδώρα Παλαιολόγου με τον γιο της πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Η αείμνηστη πρεσβυτέρα Θεοδώρα Παλαιολόγου με τον γιο της πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών, στον ύπνο της, στον Οίκο Ευγηρίας της Αγίας Τριάδος του Γούστερ Μασαχουσέτης, η πρεσβυτέρα Θεοδώρα Παλαιολόγου, μία κυριολεκτικά αγία γυναίκα της οποίας ολόκληρη η ζωή ήταν γεμάτη από αγάπη, φιλανθρωπία και αλληλεγγύη για τους ανθρώπους. Η αείμνηστη ήταν πάντοτε χαμογελαστή και ανέδυε καλοσύνη προς όλους. Ηταν μητέρα σεβαστή και αγαπητή του πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ο οποίος υπηρέτησε με ευδοκίμηση επί μακρά σειρά ετών ως ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στην πόλη Γούστερ της Μασαχουσέτης.

Η αείμνηστη πρεσβυτέρα Θεοδώρα Παλαιολόγου γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1923 στην πόλη Πίμποντι της Μασαχουσέτης εκ γονέων Κωνσταντίνου και Ουρανίας Ταλαμπέκου. Παντρεύτηκε με τον π. Νικόλαο Παλαιολόγο το 1943 και  μαζί ξεκίνησαν την πορεία της υπηρεσίας και της προσφοράς στην Εκκλησία επί πολλά έτη, αγγίζοντας τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων.

Παναγιώτης Κόκκαλης

Ο αείμνηστος Παναγιώτης Κόκκαλης, ιδιοκτήτης επί 67 έτη του ιστορικού εστιατορίου "Ολύμπια" του Λόουελ. Φωτογραφία: Παραχώρηση Οικογενείας
Ο αείμνηστος Παναγιώτης Κόκκαλης, ιδιοκτήτης επί 67 έτη του ιστορικού εστιατορίου “Ολύμπια” του Λόουελ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η ιστορική πόλη του Λόουελ φτώχυνε πολύ με την εκδημία του ομογενή Παναγιώτη Κόκκαλη, ιδιοκτήτη επί 67 έτη του ελληνικού εστιατορίου «Ολύμπια» μέσα στην ελληνική παροικία της πόλης και σε πολύ κοντινή απόσταση από τον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος. Ο αείμνηστος απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών στο Νοσοκομείο Tufts της Βοστώνης έχοντας στο πλευρό του την αγαπημένη του οικογένεια.

Γεννήθηκε στο χωριό Πορτί της Καλαμπάκας στις 29 Ιανουαρίου του 1932 εκ γονέων Κωνσταντίνου και Αικατερίνης Κόκαλη. Μετανάστευσε με την οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν 14 ετών και εγκαταστάθηκαν στην πόλη Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, ενώ αργότερα μετακόμισαν στο Λόουελ.

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Συμεωνίδης

Ο αείμνηστος π. Δημήτριος Συμεωνίδης ο οποίος υπηρέτησε ευόρκως την Εκκλησία στην Αμερική.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA
Ο αείμνηστος π. Δημήτριος Συμεωνίδης ο οποίος υπηρέτησε ευόρκως την Εκκλησία στην Αμερική. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Συμεωνίδης, ο οποίος υπηρέτησε ευόρκως την Εκκλησία στην Αμερική επί πενήντα δύο έτη δίνοντας το φως και την αλήθεια του Χριστού σε πολλές χιλιάδες ανθρώπων και γενόμενος πνευματικός πατέρας και διδάσκαλός τους εν τη πίστει. Οσοι τον γνώριζαν τον αγαπούσαν διότι ήταν ταπεινός, ευγενικός, γενναιόδωρος και σοφός και έδειχνε με το καθημερινό του παράδειγμα τι σημαίνει να ζει κάποιος Χριστοκεντρική ζωή.

Ο αείμνηστος π. Δημήτριος ανατράφηκε στο Χάμιλτον του Οντάριο, όπου σε μικρή ηλικία ένιωσε την θεία κλήση για την ιεροσύνη κι έτσι το 1957 εισήλθε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Επειτα από την αποφοίτησή του το 1964 μετέβη στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντένβερ Κολοράντο όπου εργάσθηκε ως διευθυντής Νεολαίας και διδάσκαλος της Ελληνικής Γλώσσας. Εκεί γνώρισε και νυμφεύθηκε την πρεσβυτέρα του Ολυμπία (Πάππα) Συμεωνίδη και χειροτονήθηκε σε διάκονο και πρεσβύτερο το 1966.

Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μπεμπής

Ο αείμνηστος π. Κωνσταντίνος Μπεμπής, άνθρωπος αγάπης, πίστης, φιλανθρωπίας, αφοσίωσης στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ π. ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΕΜΠΗΣ
ΛΕΖΑΝΤΑ
Ο αείμνηστος π. Κωνσταντίνος Μπεμπής, άνθρωπος αγάπης, πίστης, φιλανθρωπίας, αφοσίωσης στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ π. ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΕΜΠΗΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών στην πόλη Νιου Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης ο αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μπεμπής, εκ των πλέον λογίων και επιφανών ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο οποίος υπηρέτησε επί εξήντα και πλέον έτη στην ίδια κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Νιου Μπέντφορντ, ενώ πριν μερικά χρόνια ανοικοδόμησε καινούργιο ναό στην διπλανή πόλη Ντάρτμουθ.

Ο αείμνηστος π. Κωνσταντίνος ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, αγάπης, προσήνειας, καλοσύνης, φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης, ευρισκόμενος διαρκώς εν κινήσει και έχαιρε την ολόθυμης αγάπης και εκτίμησης των ενοριτών του, αλλά και της ευρύτερης αμερικανικής κοινωνίας, ενώ η Βιβλιοθήκη του Νιου Μπέντφορντ έχει αναρτημένο το φωτογραφικό του πορτραίτο σε περίοπτη θέση ορατό από όλους τους επισκέπτες της.\

Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Νικαίας Κωνσταντίνος, ο οποίος υπήρξε εξέχων ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ
Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Νικαίας Κωνσταντίνος, ο οποίος υπήρξε εξέχων ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Πόλης, όπου τον είχε επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η Εξόδιος Ακολουθία του τελέσθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Ο αοίδιμος ιεράρχης Κωνσταντίνος (Χαρισιάδης) γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα (Kadikoy) στις 23 Ιουλίου 1929. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1950. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1950 από τον Μητροπολίτη Δέρκων Ιάκωβο και πρεσβύτερος στις 22 Απριλίου 1956 από τον Μητροπολίτη Ικονίου Ιάκωβο. Υπηρέτησε ως διάκονος της Κοινότητος Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου της Μητροπόλεως Δέρκων (1950-1952) και στην συνέχεια ως αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Δέρκων (1952-1953). Στις 15 Νοεμβρίου 1966 διορίστηκε καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στις 16 Ιανουαρίου 1972 χειροτονήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι τιτουλάριος Επίσκοπος Απολλωνιάδος, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.

Μητροπολίτης Συνάδων Διονύσιος

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Συνάδων Διονύσιος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Συνάδων Διονύσιος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών ο Μητροπολίτης Συνάδων Διονύσιος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε ασθενήσει. Υπηρέτησε από πολλές θέσεις το Οικουμενικό Πατριαρχεί και ήταν πάντοτε πρόθυμος να πράξει ό,τι του ζητούσε το Πατριαρχείο για να συμβάλλει στην αποστολή του. Ο Μητροπολίτης Συνάδων Διονύσιος, κατά κόσμον Χαράλαμπος Σακάτης γεννήθηκε στην Πρίγκηπο στις 4 Σεπτεμβρίου 1946. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1971. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1971 από τον Μητροπολίτη Πέργης Ευάγγελο. Ως Διάκονος υπηρέτησε στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1989 από τον Μητροπολίτη Λύστρων Καλλίνικο και προχειρίσθηκε σε Μέγα Αρχιμανδρίτη. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1996 στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Συνάδων.

Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παπαθεοφάνης

Ο αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παπαθεοφάνης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA
Ο αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παπαθεοφάνης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών στο Ιατρικό Κέντρο Σάνφορντ στην πόλη Sioux Falls της Νότιας Ντακότα ο πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παπαθεοφάνης. Ο αείμνηστος γεννήθηκε εκ γονέων Αριστοτέλη και Φεοφανούς Παπαθεοφάνη στο ορεινό χωριό Σιλίμνα της Αρκαδίας στην Ελλάδα στις 7 Ιουνίου του 1928.

Στις 10 Ιουλίου του 1960 νυμφεύθηκε την Μαρία Καρνέζη από το χωριό Σελίμνα. Μετανάστευσαν στο Νόργουελ της Αυστραλίας στις 20 Οκτωβρίου του 1961, όπου ο π. Ευάγγελος χειροτονήθηκε ιερέας τον Μάρτιο του 1962 από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Ιεζεκιήλ, όπου υπηρέτησε επί πέντε έτη.

Το 1967 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος τον διόρισε στην κοινότητα της Μεταμόρφωσης στο Sioux Falls της Νότιας Ντακότα όπου ιεράτευσε επί τριάντα έτη και με την πρεσβυτέρα του Μαρία ανέθρεψαν τρία παιδιά, τον Αριστοτέλη, τον Χρήστο και τον Αναστάσιο.

Ευάγγελος Μπράτσης

Ο αείμνηστος Ευάγγελος Μπράτσης (αριστερά) με τον Τζον Μόττα του Ποδοσφαιρικού Συνδέσμου Ενηλίκων των Ηνωμένων Πολιτειών.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FACEBOOK
Ο αείμνηστος Ευάγγελος Μπράτσης (αριστερά) με τον Τζον Μόττα του Ποδοσφαιρικού Συνδέσμου Ενηλίκων των Ηνωμένων Πολιτειών. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FACEBOOK

Η Ομογένεια της Βοστώνης, το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα είναι φτωχότεροι έπειτα από την εκδημία του διεθνούς διαιτητή Ευάγγελου Μπράτση, 79 ετών, ο οποίος έλκυε την καταγωγή του από το χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου όπου γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1942.

Ο αείμνηστος έδωσε αποφασιστική μάχη με τον κορωνοϊό επί τέσσερις μήνες μέσα στην Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης, από την οποία όλοι ήλπιζαν ότι θα εξερχόταν νικητής, πλην όμως δεν τα κατάφερε, σκορπίζοντας τη θλίψη και τον πόνο στην οικογένειά του και στους πολλούς και καλούς φίλους του στην Ομογένεια της Βοστώνης, αλλά και σ’ ολόκληρο τον Κόσμο αφού ήταν επί μακρά σειρά ετών διαιτητής ποδοσφαίρου παγκοσμίου βεληνεκούς.

Γεώργιος Αλεπίδης

Ο αείμνηστος Γεώργιος Αλεπίδης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΑΧΏΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑΣ
Ο αείμνηστος Γεώργιος Αλεπίδης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΏΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών στην πόλη Μάντφορντ της Μασαχουσέτης ο επιχειρηματίας Γεώργιος Αλεπίδης, καταγόμενος από το χωριό Αγία Παρασκευή της Λέσβου, από όπου μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1956. Ο αείμνηστος ήταν άνθρωπος ευγενικός, προσηνής, φιλάνθρωπος και αλληλέγγυος στους έχοντες ανάγκη, τους οποίους βοηθούσε αθόρυβα. Υποδειγματικός οικογενειάρχης, σύζυγος, πατέρας και παππούς, αφήνει πίσω του το καλό του παράδειγμα και όνομα σε όλους.

Ηταν από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες στον τομέα της αλυσίδας καταστημάτων Dunkin Donuts επί 52 χρόνια στην πλέον περίοπτη τοποθεσία της Βοστώνης στην πλατεία Copley και στην περιοχή Back Bay, όπου καθημερινώς περνούσαν και περνούν πολλές εκατοντάδες πολίτες για να προμηθευτούν τον καφέ και το πρόγευμά τους.

Ασπασία Μίτσελ

Η αείμνηστη Ασπασία Μίτσελ, η οποία προσέφερε πολύτιμες εθελοντικές υπηρεσίες σε κοινότητες του Κονέκτικτατ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Η αείμνηστη Ασπασία Μίτσελ, η οποία προσέφερε πολύτιμες εθελοντικές υπηρεσίες σε κοινότητες του Κονέκτικτατ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, έπειτα από τριετή αποφασιστική μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η Ασπασία Μακρή-Μίτσελ, βυθίζοντας στο πένθος τον επί 61 χρόνια σύζυγό της Τέρη Μίτσελ, τα παιδιά, τα εγγόνια της και πολλούς συγγενείς και φίλους.

Η αείμνηστη γεννήθηκε στην πόλη Χάρτφορτ του Κονέκτικατ εκ γονέων Πίτερ Γεωργίου και Νικολέτας Μακρή. Ηταν το μικρότερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας Μακρή. Ο μεγαλύτερος αδελφός της ήταν ο ιερεύς Γεώργιος Μακρής, ο οποίος υπηρέτησε στην κοινότητα της Αγίας Σοφίας Νιου Λόντον από το 1950 μέχρι το 1956.

Πρεσβυτέρα Νάνσυ Σερβίου

Η αείμνηστη πρεσβυτέρα Νάνση Σερβίου.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA
Η αείμνηστη πρεσβυτέρα Νάνση Σερβίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Απεβίωσε στο Πίτσμπουργκ, σε ηλικία 80 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια η πρεσβυτέρα Νάνσυ Σερβία, σύζυγος του πρωτοπρεσβυτέρου Σαράντου Σερβίου, πρώην προϊσταμένου επί σειρά ετών του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου Πίτσμπουργκ – Πενσυλβάνιας. Η αείμνηστη γεννήθηκε στην πόλη Τρέντον της Νέας Ιερσέης εκ γονέων Μιχαήλ και Ευαγγελίας Αγγελάκου.

Αποφοίτησε από το Κολέγιο Θηλέων Douglas College στην πόλη New Brunswick της Νέας Ιερσέης και στην αρχή της καριέρας της ξεκίνησε ως δασκάλα. Αργότερα, όταν μετακόμισε στο Πίτσμπουργκ με την οικογένεια της, εργάσθηκε επί πολλά έτη ως γραμματέας του αντιπροέδρου του Πανεπιστήμιου Carnegie Mellon University, ενώ αργότερα ως συντονίστρια του μεταπτυχιακού προγράμματος για το Ινστιτούτο Ρομποτικής.

Αθανάσιος Κοστουλάκος

Ο αείμνηστος Αθανάσιος Κοστουλάκος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ MORSE-BAYLISS FUNERAL HOME
Ο αείμνηστος Αθανάσιος Κοστουλάκος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ MORSE-BAYLISS FUNERAL HOME

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών ο Αθανάσιος Κοστουλάκος από την πόλη Ντρέικετ της Μασαχουσέτης, όπου και γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1931 εκ γονέων  Δημητρίου και Μαριγώς Κοστουλάκου. Ο αείμνηστος ήταν το νεότερο από τα έντεκα παιδιά της οικογένειας.

Οταν επιστρατεύθηκε στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, στις 3 Μαϊου του 1951, στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, ήταν ο πέμπτος αδελφός ο οποίος είχε ακολουθήσει τα βήματα των προηγούμενων τεσσάρων. Στη διάρκεια της θητείας τιμήθηκε με πολλά και υψηλής στάθμης μετάλλια και αποστρατεύθηκε με υψηλές τιμές στις 2 Μαΐου του 1955.

Παρακολούθησε βραδινά μαθήματα στο πρώην Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Λόουελ, όπου σπούδασε Μηχανολογικό Σχεδιασμό που στη συνέχεια έγινε το επάγγελμα της ζωής του. Εργάσθηκε επί σειρά ετών στην εταιρεία οπλικών συστημάτων Ρέιθιον (Raytheon) και αργότερα στην εταιρεία Millipore Raytheon) και στην εταιρία Millipore του Μπέτφορντ Μασαχουσέτης από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Γεώργιος Κόρκος

Ο αείμνηστος ιατρός Γεώργιος Κόρκος, συνιδρυτής της Ομάδας Milwaukee Bucks. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ
Ο αείμνηστος ιατρός Γεώργιος Κόρκος, συνιδρυτής της Ομάδας Milwaukee Bucks. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών στην οικία του στην πόλη Elm Grove του Ουισκόνσιν ο επιφανής ιατρός και συνιδρυτής το έτος 1968 της Ομάδας Milwaukee Bucks Γεώργιος Κόρκος, ο οποίος ήταν εκ των ενθέρμων υποστηρικτών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Ομογένειας.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν τον Σεπτέμβριο του 1931, έκανε τις βασικές του σπουδές το Πανεπιστήμιο Marquette και τις μεταπτυχιακές του στο ίδιο Πανεπιστήμιο στον κλάδο της Οδοντιατρικής. Στη συνέχεια σπούδασε Ιατρική στο Κολέγιο Ιατρικής του Ουισκόνσιν, ενώ έκανε ειδίκευση στην Πλαστική και Αναπλαστική Χειρουργική στην Ιατρική Σχολή του St. Louis University.

Εχοντας καταλήξει στην επίδοση της Αναπλαστικής Χειρουργικής του προσώπου, ο Δρ Κόσκος ίδρυσε το Plastic Surgery Associates στο Μιλγουόκι, όπου ασχολήθηκε με την Πλαστική Χειρουργική για περισσότερα από 45 χρόνια.

Νικόλαος Λαμπριανίδης

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών ο Νικόλαος Λαμπριανίδης από το προάστιο του Ρόσλιντεϊλ της Βοστώνης, σκορπίζοντας τη λύπη και το πένθος την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία, τα παιδιά, τα εγγόνια του, τους συγγενείς και φίλους του εδώ και στην Ελλάδα.

Ο αείμνηστος μετανάστευσε από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εργάσθηκε σκληρά επί σειρά ετών στο εστιατόριο «Anthony’s Pier Four», το οποίο υπήρξε επί μακρά σειρά ετών το εστιατόριο-ορόσημο στο λιμάνι της Βοστώνης, στο οποίο εύρισκαν εργασία πολλοί μετανάστες ερχόμενοι από την Ελλάδα. Στη συνέχεια άνοιξε δική του επιχείρηση, την «Cappy’s Pizza», η οποία υπάρχει εν λειτουργία μέχρι σήμερα έπειτα από τη συνταξιοδότησή του.

Ο αείμνηστος ήταν άνθρωπος βαθιάς πίστης στον Θεό, ενώ με την σύζυγό του Μαρία από τους πρώτους που εκκλησιαζόταν ανελλιπώς κάθε Κυριακή από νωρίς το πρωί στον Ορθρο και σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου, της ομώνυμης κοινότητας του Ρόσλιντεϊλ την οποία υποστήριζαν παντοιοτρόπως και σεβόταν πολύ. Ηταν άνθρωπος ήσυχος, ευγενικός και προσηνής σε όλους.

Πρωτοπρεσβύτερος Χρυσόστομος Μάνιουελ

Ο αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος Χρυσόστομος Μάνιουελ, εκ των λογίων κληρικών τηςΑρχιεπισκοπής Αμερικής.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA
Ο αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος Χρυσόστομος Μάνιουελ, εκ των λογίων κληρικών της
Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός είναι φτωχότεροι με την εκδημία του λόγιου πρωτοπρεσβυτέρου Χρυσοστόμου Μάνιουελ σε ηλικία 89 ετών, στο Fayetteville της Βόρειας Καρολίνας. Ο αείμνηστος π. Χρυσόστομος κατά τα τελευταία λίγα χρόνια βρισκόταν αντιμέτωπος με προβλήματα υγείας.

Μαζί με την πρεσβυτέρα του Αμφιτρίτη, η οποία είναι επίσης λόγια διδασκάλισσα και γνωστή στους αναγνώστες του «Εθνικού Κήρυκα» από τα κατά διαστήματα ποιήματα, αλλά και γνώμες της στην στήλη των αναγνωστών, πρόσφεραν πολύχρονες και πολύτιμες υπηρεσίες στην Ομογένεια και την Εκκλησία της Αμερικής. Η πρεσβυτέρα Αμφιτρίτη είναι αδελφή του αείμνηστου πρωτοπρεσβυτέρου, καθηγητή και συγγραφέα Δημητρίου Κωνσταντέλου.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Οκτωβρίου του 1931 και μεγάλωσε στην γειτονιά της Ανω Τούμπας. Στην ηλικία των 10 ετών συνόδευε τον θείο του Ιωακείμ Μαυρίδη και τον αδελφό του και έγιναν ψάλτες της Εκκλησίας μαθαίνοντας βυζαντινή μουσική, γεγονός το οποίο τον επηρέασε να ακολουθήσει τον δρόμο της ιεροσύνης.

Βασιλική Κωσταρά

Η αείμνηστη Βασιλική Κωσταρά με τον αγαπημένο της σύζυγο Δημήτριο ο οποίος την αγαπούσε και θαύμαζε πολύ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Η αείμνηστη Βασιλική Κωσταρά με τον αγαπημένο της σύζυγο Δημήτριο ο οποίος την αγαπούσε και θαύμαζε πολύ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Από την Τρίτη 22 Ιουνίου η Ομογένεια της Νέας Υόρκης αλλά και γενικότερα της Αμερικής, η κοινότητα του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας, η Φιλόπτωχος και η Ναυπακτία της γενέτειρας Ελλάδος, είναι φτωχότερες. Το ανάλγητο χέρι του θανάτου στέρησε την παρουσία μιας αρχόντισσας κυρίας, της Βασιλικής ή Κούλας Κωσταρά, όπως ήταν ευρύτερα γνωστή, βυθίζοντας στην θλίψη και τον πόνο τον σύζυγό της, τον επιφανή ομογενή εκπαιδευτικό και ηγετικό στέλεχος των Καθεδρικών Ναών Αγίου Δημητρίου Αστόριας και Αγίας Τριάδος του Μανχάταν, κ. Δημήτριο Κωσταρά, τα παιδιά, τα εγγόνια της, τους συγγενείς και φίλους της.

Η αείμνηστη, η οποία έχαιρε γενικής εκτίμησης από όλους στην Ομογενειακή μας Κοινότητα, διακρινόταν για την πηγαία αγάπη της προς όλους, την προσήνεια και την καλοσύνη που εξέπεμπε, χαρίσματα τα οποία ήταν τόσο εναργή στις συνεδριάσεις της Φιλοπτώχου στα Κληρικολαϊκά Συνέδρια, στις κοινότητες και τους συλλόγους.

Γεννήθηκε στον Πλάτανο Ναυπακτίας στις 17 Αυγούστου του 1932 και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο του 1951 σε ηλικία 18 ετών.

Από το ίδιο χωριό κατάγεται και ο σύζυγός της, ο κ. Δημήτριος Κωσταράς.

Τζον Βερώνης

Ο αείμνηστος Τζον Βερώνης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ο αείμνηστος Τζον Βερώνης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Απεβίωσε στην οικία του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, σε ηλικία 93 ετών, ο επιφανής Ελληνοαμερικανός εκδότης Τζον Βερώνης. Ο αείμνηστος ήταν παιδί Ελλήνων μεταναστών και το 1967 αποτόλμησε ένα πρωτοποριακό για την εποχή του εγχείρημα, να εκδώσει μαζί με τον μεταπτυχιακό φοιτητή Nick Charney το περιοδικό «Psychology Today» (Ψυχολογία Σήμερα) το οποίο έτυχε ευρείας αποδοχής και αναγνωσιμότητας ανάμεσα στον ακαδημαϊκό κόσμο, αλλά και στις ευρύτερες κοινωνικές μάζες.

Σύμφωνα με την νεκρολογία του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», αμφότεροι, δηλαδή ο Τζον Βερώνης και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Nick Charney πίστευαν ότι υπήρχε ένα αναπτυσσόμενο κοινωνικό ενδιαφέρον για την ανθρώπινη συμπεριφορά και την Νευροεπιστήμη, κι έτσι το περιοδικό πραγματικά απογειώθηκε.

Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βίνας

Ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βίνας, άνθρωπος πίστης, ταπείνωσης και αγάπης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ
Ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βίνας, άνθρωπος πίστης, ταπείνωσης και αγάπης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Απεβίωσε το Σάββατο 3 Ιουλίου σε ηλικία 89 ετών στην Καλιφόρνια ο αρχιμανδρίτης Μάρκος Βίνας, εκ των επιφανών κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο οποίος υπηρέτησε την Εκκλησία αθόρυβα και αποτελεσματικά επί εξήντα και πλέον χρόνια.

Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, είπε πως «ο αείμνηστος π. Μάρκος ήταν ένας ταπεινός και χαμηλών τόνων ιερεύς ο οποίος ποτέ δεν ήθελε να τραβά την προσοχή κανενός για τον εαυτό του. Ηθελε πάντοτε το κέντρο της προσοχής να είναι ο Χριστός και επιθυμία του ήταν η εμβάθυνση της πίστης των ανθρώπων και η γνώση τους για την Αγία Γραφή».

Ο αείμνηστος π. Μάρκος γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1930. Επειτα από την αποφοίτησή του από το Λύκειο σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1962 από τον αείμνηστο Επίσκοπο Ολύμπου Δημήτριο στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας του Λος Αντζελες, ενώ ιερεύς χειροτονήθηκε μία εβδομάδα αργότερα από τον ίδιο Επίσκοπο στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη Σακραμέντο της Καλιφόρνιας.  Ο αείμνηστος Επίσκοπος Αγίου Φραγκίσκου Αντώνιος του απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη στις 12 Φεβρουαρίου του 1981 εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Μαίρη Κορόντζη-Τορόσιαν

Η αείμνηστη Μαίρη Κορόντζη-Τορόσιαν, άνθρωπος βαθιάς πίστης και φιλότιμου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ROCHETTE FUNERAL HOME
Η αείμνηστη Μαίρη Κορόντζη-Τορόσιαν, άνθρωπος βαθιάς πίστης και φιλότιμου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ROCHETTE FUNERAL HOME

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών η Μαίρη Κορόντζη-Τορόσιαν στην πόλη Νάσουα του Νιο Χαμσάιρ. Αποφοίτησε από το Λύκειο της Νάσουα, ενώ στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Επιχειρήσεων της Νάσουα και εργάσθηκε στην εταιρεία Jamie Shoe, όπου γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο Τζορτζ Τορόσιαν και παντρεύτηκαν στις 28 Ιουνίου του 1953.

Για αρκετά χρόνια δεν εργάσθηκε, αλλά έμενε στο σπίτι ανατρέφοντας τα τέσσερα παιδιά της, ενώ αργότερα αργάσθηκε για την εταιρεία PLUS. Ηταν μέλος της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου όπου δίδαξε στο Κατηχητικό Σχολείο επί σειρά ετών. Ηταν επίσης μέλος στον Ομογενειακό Οργανισμό «Θυγατέρες της Πηνελόπης». Απολάμβανε της αγάπης και της εκτίμησης από όλους τόσο στην κοινότητα του Αγίου Φιλίππου, όσο και στις Γυναικείες Οργανώσεις. Ηταν πάντοτε ολοπρόθυμη να παράσχει τις εθελοντικές υπηρεσίες στην κοινότητα, την οποία θεωρούσε σαν σπίτι της.

Αλεξάνδρα Γκατζογιάννη-Στρατή

Η αείμνηστη Αλεξάνδρα (Γκατζογιάννη) Στρατή. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΒΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Η αείμνηστη Αλεξάνδρα (Γκατζογιάννη) Στρατή. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Απεβίωσε σ ηλικία 89 ετών η Αλεξάνδρα Γκατζογιάννη-Στρατή, πολυαγαπημένη αδελφή του επιφανή συγγραφέα Νίκου Γκατζογάννη (Γκέιτζ), έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της. Η αείμνηστη ήλθε στο Γούστερ της Μασαχουσέτης μετά την εκτέλεση της μητέρας της στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Οπως έγραψε ο αδελφός της Νίκος Γκατζογιάννης το 1983 στο βιβλίο «Ελένη», το οποίο το 1985 έγινε κινηματογραφική ταινία, η μητέρα της Αλεξάνδρας, Ελένη (Χαϊδη) Γκατζογιάννη σχεδίαζε να δραπετεύσει με τα πέντε παιδιά της από το χωριό τους το οποίο είχαν καταλάβει οι αντάρτες το 1948, αλλά εκείνη με την κόρη της Γλυκερία οδηγήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα και δεν μπόρεσαν να συνδεθούν με τις προσπάθειες των υπόλοιπων μελών της οικογένειας για να φτάσουν στις Ελληνικές Κυβερνητικές Δυνάμεις.

Τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά, καθοδηγούμενα από την μεγαλύτερη αδελφή Ολγα, δραπέτευσαν ανάμεσα από τα βουνά μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, ενώ η 17χρονη Αλεξάνδρα κρατούσε σφιχτά από το χέρι τον οχτάχρονο αδελφό της όπως της είχε αναθέσει η μητέρα της. Σε αντίποινα για τη δραπέτευσή τους η μητέρα τους Ελένη φυλακίσθηκε, βασανίσθηκε και εκτελέσθηκε και η κόρη της η Γλυκερία που ήταν μαζί της την ανάγκασαν να ενταχθεί στον αντάρτικο στρατό.

Τζέιμς Πιτάρης

Ο αείμνηστος Τζέιμς Πιτάρης στο πτηνοτροφείο στη Νάσουα Νιου Χαμσάιρ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Ο αείμνηστος Τζέιμς Πιτάρης στο πτηνοτροφείο στη Νάσουα Νιου Χαμσάιρ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών στην πόλη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ ο Τζέιμς  Πιτάρης, σύζυγος αγαπητός της Δωροθέας Βρούχα-Πιτάρη. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου του 1935 στη Νάσουα εκ γονέων Χρήστου και Ξένιας Πιτάρη. Αγαπούσε τόσο πολύ την πόλη της Νάσουα και της πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ με τις καταπράσινες εκτάσεις και τα δάση που όταν τα έβλεπε τα αποκαλούσε «η χώρα του Θεού».

Ηταν ιδιοκτήτης μεγάλου πτηνοτροφείου στο οποίο ανέτρεψε όρνιθες και γαλοπούλες, ήταν μέλος του Εθνικού Οργανισμού Πτηνοτροφίας και επίσης αντιπρόεδρος του τοπικού Τμήματος «Οι Μελλοντικοί Πτηνοτρόφοι της Αμερικής». Ετρεφε επίσης μεγάλη αγάπη για τα άγρια ζώα και τη διατήρηση της φύσης.

Μητροπολίτης Κινσάσα Νικηφόρος

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κινσάσα Νικηφόρος, ο οποίος απεβίωσε από επιπλοκές του κορωνοϊού.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΊΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κινσάσα Νικηφόρος, ο οποίος απεβίωσε από επιπλοκές του κορωνοϊού.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΊΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών ο Μητροπολίτης Κινσάσα Νικηφόρος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, προσβληθείς από τον κορωνοϊό. Ο αείμνηστος ιεράρχης είχε μεταφερθεί από νοσοκομείο του Κονγκό όπου νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης όπου δυστυχώς εξέπνευσε. Ηταν κατά κοινή ομολογία από τους πλέον δραστήριους ιεραποστολικούς ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Γεωργία Θέμελη

Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών στο Ιδρυμα Φροντίδας Ηλικιωμένων D’Youville του Λόουελ η Γεωργία Θέμελη έχοντας στο πλευρό της την αγαπημένη της οικογένεια. Η αείμνηστη γεννήθηκε στο Λόουελ στις 20 Νοεμβρίου του 1929 εκ γονέων Ηλία και Μηλιάς Στύλου.

Ανατράφηκε στο Λόουελ και αποφοίτησε από το Λύκειο του Λόουελ (Lowell High School) το 1947. Διέθετε διοικητικά προσόντα τα οποία βαθμηδόν την οδήγησαν να προσληφθεί στο Αστυνομικό Τμήμα του Λόουελ. Κι έτσι επί 57 χρόνια το όνομα «Γεωργία» έγινε συνώνυμο με το Αστυνομικό Τμήμα του Λόουελ. Γνώριζε και συνδεόταν με κάθε αρχηγό, αστυνομικό και αξιωματικό της Αστυνομίας.

Ορέστης Δημητριάδης

Ο αείμνηστος Ορέστης Δημητριάδης με την αγαπημένη του σύζυγο Χλόη στην αυλή του σπιτιού τους στο West Yarmouth του Κέιπ Κοτ Μασαχουσέτης.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ "Ε.Κ."/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Ο αείμνηστος Ορέστης Δημητριάδης με την αγαπημένη του σύζυγο Χλόη στην αυλή του σπιτιού τους στο West Yarmouth του Κέιπ Κοτ Μασαχουσέτης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Απεβίωσε πλήρης ημερών, εμπειριών και επιτυχιών ο Ορέστης Δημητριάδης στην οικία του, στο όμορφο και παραθαλάσσιο Κέιπ-Κοτ που τόσο αγαπούσε και συγκεκριμένα στην πόλη Γουέστ Γιάρμουθ όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια με γαλήνη και ηρεμία. Ο Ορέστης Δημητριάδης που «έφυγε» σε ηλικία 99 ετών, υπήρξε επί μισό και πλέον αιώνα η γνώριμη ραδιοφωνική φωνή του Ελληνισμού της Βοστώνης και της Νέας Αγγλίας.

Ηταν η φωνή του αείμνηστου Ορέστη Δημητριάδη που γινόταν κάθε μέρα «η Ελληνική Ηχώ» της Ελλάδος και της Ομογένειας, ενώ σε καθημερινή βάση έκανε αναφορά στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία του «Εθνικού Κήρυκα».

Ο αείμνηστος Ορέστης ήταν πάντοτε ευδιάθετος, χαμογελαστός, εύχαρις μετέδιδε μέσω των ραδιοφωνικών του κυμάτων αυτή του την ευδιαθεσία και έφτιαχνε την ημέρα των ακροατών του, οι οποίοι τον άκουγαν με θρησκευτική ευλάβεια παντού όπου κι αν βρισκόταν, στο σπίτι, στο μαγαζί, στο αυτοκίνητο. Είχε γίνει παροιμιώδης η έκφραση πως «το είπε ο Δημητριάδης». Ηταν πραγματικά η ραδιοφωνική αυθεντία επί πολλές δεκαετίες.

Δημήτριος Στουκίδης

Ο αείμνηστος ιατρός Δημήτριος Στουκίδης ο θάνατος του οποίου φτώχυνε τη Μυτιλήνη και γενικά το νησί της Λέσβου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ο αείμνηστος ιατρός Δημήτριος Στουκίδης ο θάνατος του οποίου φτώχυνε τη Μυτιλήνη και γενικά το νησί της Λέσβου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Θρήνησαν η Λέσβος και η Βοστώνη τον θάνατο του επιφανούς γιατρού και ανθρώπου Δημητρίου Στουκίδη, ο οποίος γεννήθηκε στο Πάπιγκο Ζαγορίου της Ηπείρου και ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Μεγακλή και της Λευκοθέας. Μετά την φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, εισήχθη στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, ένα από τα επτά πρότυπα εξατάξια Γυμνάσια της εποχής.

Ο πατέρας του μετανάστευσε στην Αμερική όπου και ανέπτυξε επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα σε Βοστώνη και Ρόουντ Αϊλαντ. Οταν οι γιοι του έφταναν σε εφηβική ηλικία, τους έπαιρνε για να εργαστούν κοντά του. Οταν ήρθε η σειρά του τρίτου γιου, ο Δημήτριος έσπασε το πόδι του και η αναχώρησή του αναβλήθηκε. Με τα σύννεφα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να πυκνώνουν, δίνει εξετάσεις και εισάγεται στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Λίγο μετά ξέσπασε ο πόλεμος και η οικογένεια Στουκίδη βρέθηκε η μισή στην Ελλάδα και η μισή στις ΗΠΑ.

Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Παπασπαλιάρης

Ο αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Παπασπαλιάρης ή Τομ Παρης όπως ήταν γνωστός, ο οποίος πρόσφερε μακρόχρονες πολύτιμες υπηρεσίες στην Εκκλησία και την Ομογένεια. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ
Ο αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Παπασπαλιάρης ή Τομ Πάρης όπως ήταν γνωστός, ο οποίος πρόσφερε μακρόχρονες πολύτιμες υπηρεσίες στην Εκκλησία και την Ομογένεια. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών ο πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Παπασπαλιάρης, ο οποίος ήταν ευρύτερα γνωστός ως π. Τόμας Πάρης. Ο αείμνηστος, ο οποίος είχε ιερατεύσει επί μακρά σειρά ετών και συγκεκριμένα από το έτος 1971 μέχρι το 2009 στην κοινότητα του Καθεδρικού Ναού της Αναλήψεως του Κυρίου στην πόλη Οουκλαντ της Καλιφόρνιας, την οποία ανέδειξε σε μία από τις πλέον εξέχουσες κοινότητες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Πίτερ Ντίον

Ο αείμνηστος Πίτερ Ντίον, ευεργέτης της Εκκλησίας και Ομογένειας της Αμερικής. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ο αείμνηστος Πίτερ Ντίον, ευεργέτης της Εκκλησίας και Ομογένειας της Αμερικής.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Απεβίωσε στη Φλόριδα όπου διέμενε τον τελευταίο καιρό ο Πίτερ Ντίον ή Παρασκευάς Διονυσίου, επιφανής επιχειρηματίας στον τομέα των γουναρικών και ο τελευταίος εκ των επιζώντων ιδρυτικών μελών της Ηγεσίας των 100 επί Αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Ιακώβου. Ο αείμνηστος Πίτερ Ντίον ήταν μέλος του ομάδας που μαζί με τους επίσης αειμνήστους σήμερα Αθανάσιο Αντον (Αντωνόπουλο) Ανδρέα Αθενς, Τόμας Αθενς, Γεώργιο Τσιμπλή, Μάικλ Τζαχάρη και Γεώργιο Κόκκαλη αποτέλεσαν τον πυρήνα της Οργάνωσης της Ηγεσίας των δίνοντας τις πρώτες εκατό χιλιάδες δολάρια ο καθένας.

Ο Πίτερ Ντίον ήταν εκ των πλέον ενθέρμων και γενναιόδωρων υποστηρικτών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής των ιδρυμάτων και των κοινοτήτων της και πιο ειδικά του Καθεδρικού Ναού του Απ. Παύλου στην πόλη Χέμστεντ της Νέας Υόρκης, στην ανοικοδόμηση του ναού του οποίου συνέβαλλε με μεγάλες δωρεές.

Το όνομα του Πίτερ Ντίον έγινε συνώνυμο με την βιομηχανία των γουναρικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανά τον Κόσμο καθότι αναδείχθηκε από τους πλέον επιφανείς σχεδιαστές, κατασκευαστές και εμπόρους. Μετανάστευσε από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1950 και το 1974 άλλαξε το επώνυμο από Διονυσίου σε Ντίον και άρχισε να εργάζεται στην τότε διάσημη εταιρεία γουναρικών της Νέας Υόρκης «Hiller & Becker» όπου αμέσως κατέστησαν γνωστές οι ικανότητές του οπότε από το 1974 η εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει γούνες με την ονομασία «Dion». Βαθμηδόν έγινε ιδιοκτήτης της εταιρείας και την μετονόμασε σε «Peter Dion Inc.». Λίγο αργότερα αγόρασε την εταιρεία «Yarmouth Furs», την οποία και ονόμασε «Yarmouth – Dion, Inc.». Συνεργάσθηκε πολύ στενά με την εταιρεία καταστημάτων ένδυσης «Nieman – Marcus», η οποία πουλούσε τις γούνες του και διατηρούσε προσωπική φιλία με τον πρόεδρο της εταιρείας, τον Stanley Marcus.

Κούλα Καραμπάτσου

Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών η Κούλα Καραμπάτσου στο Λόουελ έπειτα από σύντομη ασθένεια. Ηταν σύζυγος του αειμνήστου Θεοδώρου Καραμπάτσου, ο οποίος εξεδήμησε τον Μάιο του 2017. Η αείμνηστη γεννήθηκε στο Λόουελ εκ γονέων Ελλήνων μεταναστών Ευαγγέλου και Κερασούλας Λιάχαμη, οι οποίοι την ανέθρεψαν μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και στοργή. Η οικογένειά της μετακόμισε στην πόλη Γούμπερν της Μασαχουσέτης όπου πήγε στα σχολεία της εκεί πόλης. Επέστρεψε και πάλι στο Λόουελ όταν γνώρισε και παντρεύτηκε τον σύζυγό της Θεόδωρο Καραμπάτσο που έζησαν μαζί επί 67 έτη.

Αν και αφιέρωσε εν πολλοίς τη ζωή της στην ανατροφή των παιδιών της, παράλληλα είχε και διάφορες εργασίες μερικής απασχόλησης όπως στο κατάστημα Pollard’s Department Stores, Star Market και Anesthesiology Associates.

Θεόδωρος Παναγόπουλος

Ο αείμνηστος Θεόδωρος ΠαναγόπουλοςΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FAGGAS FUNERAL HOME
Ο αείμνηστος Θεόδωρος Παναγόπουλος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FAGGAS FUNERAL HOME

Η Ομογένεια της Βοστώνης, οι κοινότητες και οι σύλλογοί της έχασαν έναν καλό φίλο και υποστηρικτή τους, τον Θεόδωρο Παναγόπουλο, ο οποίος ήταν επί σαράντα πέντε χρόνια διευθυντής εστίασης του ξενοδοχείου «Marriot Newton», στην πόλη Νιούτον, και ακριβώς στο κομβικό σημείο των οδικών αρτηριών 128, 90 ή Mass Pike και 30.

Ο αείμνηστος έκανε πάντοτε τις καλύτερες τιμές και παρείχε την πλέον εξαιρετική διοργάνωση, φαγητό, και μεζεδάκια στις εκδηλώσεις των κοινοτήτων και συλλόγων, αλλά και ιδιαίτερη περιποίηση στους γάμους των ομογενών και τις βαπτίσεις των παιδιών τους.

Πάντοτε πρόθυμος να εξυπηρετήσει, χαμογελαστός και στη διάθεση όλων γιατί επιθυμία του ήταν να φύγουν οι ομογενείς ευχαριστημένοι από το ξενοδοχείο.

Αθανάσιος Νικολόπουλος

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών ο Αθανάσιος Νικολόπουλος από το προάστιο Ρόσλιντεϊλ της Βοστώνης. Ο αείμνηστος υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου του Ρόσλιντεϊλ, στην οποία υπηρέτησε εθελοντικά επί σειρά ετών ως μέλος και επίσης ως πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου.

Γεννήθηκε στο Καβουράκι Λευκοχώματος Λακωνίας εκ γονέων Δημητρίου και Αννας και ήταν ο νεότερος από τα οκτώ αδέλφια του. Ο αείμνηστος μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Καναδά το 1967 για να ξεκινήσει την καινούργια του ζωή με την οικογένειά του. Ηταν συνιδιοκτήτης μαζί με τον Δημήτρη Μπερλή του εστιατορίου «Heritage» στην πόλη Γουόλθαμ της Μασαχουσέτης.

Ανέστης Γανωτάκης

Ο αείμνηστος Ανέστης Γανωτάκης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FAGGAS FUNERAL HOME

Η Ομογένεια της Βοστώνης έχασε έναν επιφανή διανοούμενο των Γραμμάτων, της γνώσης και της παιδείας, καθώς επίσης και αφοσιωμένο μέλος της Εκκλησίας και ο οποίος έτρεφε μεγάλη αγάπη για κάθε τι το Ελληνικό, τον Ανέστη Γανωτάκη, που απεβίωσε αιφνιδίως σε ηλικία 86 ετών. Εδινε πάντοτε πρώτος το παρών στις εκκλησιαστικές και ομογενειακές εκδηλώσεις, ενώ είχε πάντοτε κάτι καλό να πει για όλους.

Γεννήθηκε εκ γονέων Ιωάννη και Μαρίκας Γανωτάκη στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια μεταξύ της νήσου Ρόδου και της Ελληνικής Κοινότητας της Αντίς Αμπέμπα. Η οικογένειά του κατόρθωσε και επιβίωσε την Κατοχή των Ιταλών και των Γερμανών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο αείμνηστος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ της Αγγλίας, στη Kennedy School of Government του Harvard, έλαβε τα πτυχία Μάστερ στα Οικονομικά και στην Αφρικανική Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University), έλαβε επίσης διδακτορικό στην Αφρικανική Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και Μάστερ Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Μασαχουσέτης UMASS Boston. Ο αείμνηστος είχε μία ασταμάτητη δίψα και μάθηση. Αφιέρωσε το περισσότερο μέρος της ζωής του ως οικονομολόγος στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης της Πολιτείας της Μασαχουσέτης.

Χάρη Στάμας

Απεβίωσε λίγες μέρες πριν γιορτάσει τα 84α γενέθλιά του ο Χάρη Στάμας από την πόλη Τύξμπορο της Μασαχουσέτης, βυθίζοντας στο πένθος την αγαπημένη του σύζυγο επί 61 χρόνια Χριστίνα (Τσικλή) Στάμα. Εζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Λόουελ, απεφοίτησε από το Λύκειο του Λόουελ και έλαβε πτυχίο στις Επιχειρήσεις από το Κολέγιο Burdett της Βοστώνης. Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά επί 9 χρόνια από την ηλικία των 15 ετών.

Ο αείμνηστος ήταν επί μακρά σειρά ετών διευθυντής δανείων στις Πιστωτικές Ενώσεις των μεγάλων εταιρειών Polaroid και Wang όπου έφτασε μέχρι τη θέση του αντιπροέδρου και ο οποίος βοηθούσε όλους που είχαν ανάγκη.

Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος

Ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Μπλουγουράς.
ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Απεβίωσες σε ηλικία 89 ετών στη Φλόριδα όπου κατοικούσε τα τελευταία έτη του βίου του ο αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Μπλουγουράς ένας εκ των πλέον ικανών και κορυφαίων ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με πολύχρονη και πολύτιμη ιερατική διαδρομή.

Ο αείμνηστος είχε γεννηθεί στην πόλη Ντόβερ του Νιου Χαμσάιρ την 1η Μαΐου του 1932 και ήταν το νεότερο από τα επτά παιδιά του Κωνσταντίνου και της Θεαμανδούς Μπλουγουρά. Ο πατέρας του καταγόταν από το χωριό Μενία Μεσσηνίας και η μητέρα από το χωριό Μεθώνη Μεσσηνίας. Παντρεύτηκαν στην Ελλάδα και μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1911 και εγκαταστάθηκαν στο Ντόβερ του Νιου Χαμσάιρ, όπου ο Κωνσταντίνος Μπλουγουράς εργάσθηκε ως εργάτης οικοδομών.

Ο π. Αναστάσιος αποφοίτησε από το Λύκειο του Ντόβερ το 1950 και από νεαρής ηλικίας δραστηριοποιήθηκε στην κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και αισθάνθηκε την κλήση προς την ιεροσύνη όταν φοιτούσε ακόμα στο Λύκειο. Εν τω μεταξύ τον ενθάρρυναν οι ιερείς οι οποίοι υπηρέτησαν στην κοινότητα του Ντόβερ, ο π. Νικόλαος Χατζηβασιλείου και ο π. Παρασκευάς Θεοφράστου. Εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης το 1950 και αποφοίτησε το 1956. Στη συνέχεια έλαβε υποτροφία και πήγε για ανώτερες σπουδές επί τριετία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στέφανος Οικονόμου

Ο αείμνηστος Στέφανος Οικονόμου, άνθρωπος αφοσιωμένος στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑΣ

Από την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου η κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου του Ρόσλιντεϊλ Μασαχουσέτης, της οποίας υπήρξε εκ των πρωτοπόρων και ιδρυτικών στελεχών, αλλά και γενικότερα η Ομογένεια της Βοστώνης είναι φτωχότερες με την εκδημία του Στέφανου Οικονόμου στα 84ά του χρόνια.

Ο αείμνηστος ήταν άνθρωπος ποιότητας με ήθος και αφοσίωση στα μέγιστα και ουσιώδη του Γένους, την ορθόδοξη πίστη και Εκκλησία και τον Ελληνισμό. Υποδειγματικός σύζυγος, στοργικός πατέρας και παππούς, αγαπητός φίλων πολλών, άνθρωπος της ειρήνης και της προσφοράς.

Συμμετείχε κάθε Κυριακή με την σύζυγό του Τζένη στη Θεία Λειτουργία με ευλάβεια και πίστη.

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα τον Σεπτέμβριο του 1937 και ανατράφηκε στο χωριό Φούρκα στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ηλικία των 15 ετών και εγκαταστάθηκε στη Βοστώνη. Αποφοίτησε από το Λύκειο του Μπρούκλαϊν και από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University). Υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό κατά την περίοδο του Βιετνάμ. Νυμφεύθηκε με την Τζένη Οικονόμου καταγόμενη από τον Πλατύκαμπο της Ελλάδος με την οποία έζησαν αγαπημένα και αρμονικά επί 55 χρόνια.

Νώντας Λαγκωνάκης

Ο αείμνηστος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Νώντας Λαγκωνάκης, στο γραφείο του στο εστιατόριο του Bill & Bob’s Roast Beef στην πόλη Σάλεμ της Μασαχουσέτης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ "Ε.Κ."/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Ο αείμνηστος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Νώντας Λαγκωνάκης, στο γραφείο του στο εστιατόριο του Bill & Bob’s Roast Beef στην πόλη Σάλεμ της Μασαχουσέτης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο επιχειρηματίας Νώντας Λαγκωνάκης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, όπου βρισκόταν τους τελευταίους μήνες. Η Εξόδιος Ακολουθία του τελέστηκε την Κυριακή 29 Αυγούστου στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στο χωριό Σγουροκεφάλι Λασιθίου. Το σκήνωμα του μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στην πόλη του Λιν της Μασαχουσέτης όπου τέθηκε σε κοινό προσκύνημα και τελέσθηκε η Εξόδιος Ακολουθία του στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Λιν, της ομώνυμης κοινότητας της οποίας υπήρξε μέλος και ευεργέτης επί μακρά σειρά ετών, ενώ ο ενταφιασμός του έγινε πλησίον της αείμνηστης συζύγου του Αδαμαντίας, η οποία απεβίωσε πριν από τέσσερα χρόνια.

Η έδρα του αείμνηστου Νώντα ήταν η πόλη Σάλεμ της Μασαχουσέτης αν και είχε εστιατόρια ταχείας εξυπηρετήσεως και σε άλλες πολλές πόλεις, όπως το Λιν, το Πίμποντι, το Γούμπερν, το Ριβίερ, με το όνομα «Bill & Bob’s Roast Beef». Μια εποχή έφτασε να έχει μέχρι και 17. Ξεκίνησε μικρό και φτωχό παιδί, κοπέλι στην δική του ντοπιολαλιά, από την Κρήτη, ήλθε στην Αμερική κι από το πλύσιμο των πιάτων αναδείχθηκε σε επιφανή επιχειρηματία, οικογενειάρχη, αγαπημένο σύζυγο, στοργικό πατέρα και παππού, φιλάνθρωπο και φιλόθεο, έχοντας βοηθήσει δεκάδες ομογενών να αποκτήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε αφιερώσει το «Περιοδικό» του Σαββατοκύριακου 12-13 Οκτωβρίου 2013 στον Νώντα Λαγκωνάκη.

Πηγή

Must Read