ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΤήρησε το έθιμο της βασιλόπιτας η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής

Τήρησε το έθιμο της βασιλόπιτας η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΧΑΙΤΣ. ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας από την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής στον κοινοτικό χώρο της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνος στις 23 Ιανουαρίου 2022. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Με την ευκαιρία της εν λόγω εκδήλωσης, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος επίσης τελεί χρέη αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, εξέφρασε μέσω του «Ε.Κ.» τις ευχές και τις ευχαριστίες του: «Η προσωπική μου χαρά αλλά και του συμβουλίου του Αγίου Σπυρίδωνα είναι μεγάλη σήμερα, γιατί η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με το τμήμα Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, κόβει τη βασιλόπιτα για το 2022, σε αυτήν την πανέμορφη και ανοικτή σε όλους εκκλησία στο Ουάσιγκτον Χάιτς. Αξίζουν συγχαρητήρια, τόσο στη διοργανώτρια της εκδήλωσης την κ. Στέλλα Κοκόλη, η οποία είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ελληνική Παιδεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας και βέβαια ακούραστα εδώ και μισό αιώνα στηρίζει έμπρακτα την ελληνική παιδεία στην Αμερική, όσο βέβαια και στους δασκάλους των Ελληνικών, οι οποίοι θυσιαστικά προσφέρουν στην Ομογένεια. Ευχαριστώ επίσης την πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας την κ. Κρομμύδα, αλλά και τον διευθυντή του τμήματος Ελληνικής Παιδείας Δρ Κουλαρμάνη για όλα όσα συντελούνται στην ελληνική παιδεία εδώ και δύο χρόνια με τον αέρα της ανανέωσης και της δημιουργικότητας, που πνέει σε όλους τους τομείς. Είμαστε ευγνώμονες στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, για την ελπίδα που έφερε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την ανύσταχτη ποιμαντική του φροντίδα. Εύχομαι σε όλους ένα καλό, υγιές, γόνιμο και καρποφόρο 2022 και ο σταθμός της εκατονταετηρίδας να αποτελέσει μια νέα δημιουργική αρχή και για την Ελληνική μας Παιδεία».

Ομαδική φωτογραφία από την εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας για το 2022, της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής στην κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνος στο Ουάσιγκτον Χάιτς της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη

Μιλώντας στον «Ε.Κ.», η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, ευχήθηκε «…σε όλους τους εκπαιδευτικούς χρόνια πολλά, καλή χρονιά, απαλλαγμένη από αρρώστιες». Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ομοσπονδία τηρεί το έθιμο της βασιλόπιτας επί σειρά ετών και ενώ τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, η κοπή της πίτας πραγματοποιήθηκε τηλεδιαδικτυακώς σε διεθνές επίπεδο, φέτος αποφασίστηκε «να κοπεί [και] πάλι η πατροπαράδοτη βασιλόπιτα διά ζώσης, με περιορισμένο αριθμό [ατόμων]» στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα, για δύο λόγους:  «…Πρώτον, επειδή ο π. Γρηγόριος [Σταμκόπουλος] έγινε ιερατικώς προϊστάμενος του ναού, τον οποίο γνωρίζουμε και ο οποίος είναι στυλοβάτης της Ελληνικής Παιδείας και όχι μόνο. […] Είναι άνθρωπος που συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς, με την Ομοσπονδία και […] μαζί με τον Δρα Αναστάσιο Κουλαρμάνη, διευθύνουνε άριστα το Γραφείο Παιδείας [της] Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Αγιος Σπυρίδωνας ήτανε η πρώτη ενορία, μετά τον Αγιο Νικόλαο που επισκεπτόμουνα όταν πρωτοήρθα στην Αμερική, τα χρόνια του ’60 μέχρι το ’70-’72. Πήγαινα τακτικά, διότι συνεδριάζαμε [στις κοινότητες Αγίου Σπυρίδωνος ή Αγίου Ελευθερίου], παρουσία όλων των Ελλήνων εκπαιδευτικών πρωινών και απογευματινών σχολείων, με τον αείμνηστο εκπαιδευτικό της εποχής Συννεφάκη, […], για τα θέματα της Παιδείας, με τον σύλλογο τότε ‘Αθήνα’. Υπάρχει μια προϊστορία. […] Μετά από πενήντα χρόνια, κόβουμε ξανά την πίτα στον Άγιο Σπυρίδωνα […]. Είναι μια παλιά εκκλησία με ιστορία και με εικόνες […] από μεγάλους καλλιτέχνες…».

Να σημειωθεί ότι κατά την κοπή της βασιλόπιτας, η κα Κοκόλη αφιέρωσε από ένα κομμάτι στον Χριστό, στην κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνα και στη συνέχεια, σε παρόντες και μη, εκφράζοντας από καρδιάς ευχές και συγκεκριμένα: στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, στον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος, π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο, στον διευθυντή του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρα Αναστάσιο Κουλαρμάνη, στην πρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αθηνά Κρομμύδα, στην πρόεδρο του ιστορικού συλλόγου «Προμηθέας» και διευθύντρια του Καθεδρικού Σχολείου Νέας Υόρκης, Μερόπη Κυριάκου, στην παλαίμαχο εκπαιδευτικό, Βασιλική Φιλιώτη, στην πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Οργανισμού Εκπαιδευτικών Δημοσίων Σχολείων Νέας Υόρκης (Hellenic American Educators Association of New York), Δήμητρα Σαβόπολη, στην πρόεδρο Αποφοίτων Ακαδημίας Αγίου Βασιλείου Γκάρισον Νέας Υόρκης, Δήμητρα Πυλαρινού, στον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννη Χρυσουλάκη, στο Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), στην ακαδημαϊκό και συνεργάτιδα της Ομοσπονδίας, Δρα Ελένη Γρίβα, στην υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή, στην υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στη Διευθύντρια Γραφείου Τύπου του Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Μαρία Βαξεβανίδου, στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» και σε όλον τον δημοσιογραφικό κόσμο, σε όλους τους ιερείς, σε όλους τους διευθυντές σχολείων, στους μαθητές και στους δασκάλους, στον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Δρα Γιώργο Μελικόκη, στον διευθυντή απογευματινών ελληνικών σχολείων, Δημοσθένη Τριανταφύλλου, στη γραμματέα της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Αντριάννα Φιλιώτη, στον γραμματέα της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Τιμολέοντα Κόκκινο, στην εκπαιδευτικό, Σταυρούλα Τσούτσα, στον πρώην συντονιστή Παιδείας επί σειρά ετών του υπουργείου Ελλάδος στην Αμερική, Νίκο Νικολιδάκη, στην εκπαιδευτικό, Κατερίνα Μπλιάτζα, και σε όλους τους παρευρισκομένους.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής σύνδεσης με αντιπροσώπους εκπαιδευτικών από την Ελλάδα και την αμερικανική πολιτεία της Φλόριδας, χαιρετισμό και ευχές απηύθυναν -μεταξύ άλλων- ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης  Χρυσουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε με εκτίμηση στο έργο των δασκάλων και ανακοίνωσε εκπαιδευτικά προγράμματα της Γενική Γραμματείας που προγραμματίζονται για το μέλλον.

Τέλος, η Διευθύντρια Γραφείου Τύπου του Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Μαρία Βαξεβανίδου, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου των δασκάλων, όχι μόνο ως προς τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τη μεταλαμπάδευση των οικουμενικών αξιών από την Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο.Πηγή

Προηγούμενο άρθροSnowbound Regions of Greece Face Power Outages
Επόμενο άρθροEvia Island in Greece Covered in Snow

Must Read