Φοιτητές από όλον τον κόσμο δοκιμάζονται και επιλέγονται για να σπουδάσουν Ιατρική και Ιστορία – Αρχαιολογία, στα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τα ξενόγλωσσα προγράμματα που παρέχουν τα παραπάνω ακαδημαϊκά ιδρύματα, απευθύνονται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς πολίτες χωρών εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι απόφοιτοι λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων με φυσική έδρα στην αλλοδαπή, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρακολουθήσει, με πλήρη φοίτηση, τις τελευταίες δύο τάξεις του λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής και προσκομίζουν απολυτήριο λυκείου ή άλλο ισοδύναμο τίτλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας στην οποία αποφοιτούν.
Ανταγωνιστική πρόταση στα πανεπιστήμια του εξωτερικού
Ο Κυριάκος Αναστασιάδης, (MD, PhD, FETCS, FCCP) καθηγητής καρδιοχειρουργικής και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ περιγράφει στη «ΜτΚ» ότι φοιτητές του εξωτερικού επιλέγουν το Αριστοτέλειο για να σπουδάσουν ιατρική στο υψηλότερο επίπεδο, σε ένα εξαετές πρόγραμμα, ανάλογο με το ελληνικό.
Μιλώντας για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, εν συγκρίσει με άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αναφέρει ότι οι φοιτητές σπουδάζουν ιατρική σε μία σχολή με τεράστια εμπειρία, με περισσότερους από 30.000 απόφοιτους, καταξιωμένους γιατρούς και επιστήμονες που εργάζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
«Οι φοιτητές μας μαθαίνουν την ελληνική ιατρική ορολογία και τον όρκο του Ιπποκράτη στον τόπο που αυτά γεννήθηκαν, από κορυφαίους επιστήμονες καθηγητές. Και όλα αυτά σε μία χώρα με φιλόξενο τρόπο ζωής και χαμηλό κόστος διαβίωσης. Οι διεθνείς σπουδές στην Ελλάδα ήταν πάντα μία πολύ καλή ιδέα. Τώρα πια είναι μία σοβαρή ανταγωνιστική πρόταση στα πανεπιστήμια του εξωτερικού», αναφέρει.
Ο ίδιος λέει ότι το ενδιαφέρον των εν δυνάμει φοιτητών από την πρώτη στιγμή ήταν τεράστιο, από κάθε γωνιά του πλανήτη.
«Έχουν επισκεφτεί τον ιστότοπό μας πάνω από 90.000 μοναδικοί επισκέπτες που αναζήτησαν διεθνή προγράμματα ιατρικής από τουλάχιστον 150 χώρες. Μέσα σε εννέα μήνες τελειώσαμε με τα διαδικαστικά και κλείσαμε με τις εγγραφές. Μόνο την πρώτη χρονιά, δήλωσαν ενδιαφέρον γύρω στους 1.500, περίπου 200 κατέθεσαν ολοκληρωμένο φάκελο και από αυτούς οι 180 πληρούσαν τα υψηλά ακαδημαϊκά κριτήρια που έχουμε θέσει και έτσι προχώρησαν στο στάδιο της συνέντευξης για να επιλεγούν τελικά οι 60 καλύτεροι, αφού αυτός είναι ο μέγιστος αριθμός φοιτητών από άλλες χώρες που μπορούμε να εγγράψουμε», σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης.
Λέει ότι φέτος κατατέθηκαν 308 ολοκληρωμένοι φάκελοι, έγιναν 266 συνεντεύξεις και επιλέχθηκαν οι 60 νέοι πρωτοετείς.
«Έχουμε 120 ενεργούς φοιτητές από 22 χώρες των πέντε ηπείρων. Ακούγεται απλό, αλλά αποτελεί άθλο, ένα πραγματικό success story στα ελληνικά πανεπιστήμια!», σημειώνει.
Τα οφέλη για τη σχολή και τους φοιτητές
Τα δίδακτρα του αγγλόφωνου προγράμματος στο ΑΠΘ ανέρχονται σε 12.000 ευρώ τον χρόνο. Τα ετήσια έσοδα είναι 720.000 ευρώ, ανά έτος φοίτησης. Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει πως τα οικονομικά οφέλη για τη Σχολή και για τους φοιτητές, Έλληνες και ξένους, είναι μεγάλα.
«Προσλήψεις επιπλέον διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, ανακαίνιση και ψηφιακή αναβάθμιση αμφιθεάτρων και δομών λειτουργίας, υποτροφίες και βραβεία σε Έλληνες και ξένους φοιτητές, πρόγραμμα που ξεκίνησε φέτος από τους πρώτους αριστούχους και θα εμπλουτίζεται κάθε χρόνο. Η Ιατρική Σχολή πλέον διενεργεί τις πρώτες ψηφιακές εξετάσεις σε αμφιθέατρα. Κάθε θέση στα ανακαινισμένα μας αμφιθέατρα έχει τη δική της θύρα usb και το δικό της tablet. Και δεν είναι μόνο τα δίδακτρα, οι φοιτητές μας απολαμβάνουν μία πανέμορφη φοιτητική πόλη και η πόλη απολαμβάνει τα οφέλη, διεθνής φήμη, τουρισμός, δεξαμενή νέων, πολύ καλών μυαλών».
Αναφερόμενος στα ζητήματα που υπάρχουν ως προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής λέει χαρακτηριστικά:
«Μίλησα πριν για άθλο και το εννοώ! Η οργάνωση ενός δημόσιου ακαδημαϊκού ιδρύματος με συνθήκες αυτοδιαχείρισης δεν έχει προηγούμενο. Όμως έγινε και θέλω δημόσια να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα, όλο το δυναμικό του τμήματος. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι σκληρός, όλες οι ιατρικές σχολές θέλουν τους κορυφαίους φοιτητές για να ετοιμάσουν κορυφαίους γιατρούς. Εμείς έχουμε τη βάση, μία τεράστια εμπειρία, κορυφαίους καθηγητές, δίψα για συνεχή αναβάθμιση για να προσαρμοστούμε σε συνθήκες διεθνούς περιβάλλοντος. Μην ξεχνάμε ότι προσφέρουμε σταθερά υψηλού επιπέδου σπουδές σε ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και κουλτούρες, με στόχο να τους κάνουμε υπερήφανους που σπούδασαν στην Ελλάδα».
Από τη Σρι Λάνκα μέχρι τη Φινλανδία
Άφησαν πίσω τους την οικογένειά τους, τους φίλους τους, τη ζωή που είχαν και ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Να σπουδάσουν Ιατρική. Πρωτοετείς φοιτητές του Αγγλόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Ιατρικής του ΑΠΘ μιλούν στη «ΜτΚ» για τους στόχους τους αλλά και για τους λόγους που επέλεξαν το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο.
Η Nirithikaa Prasad είναι 21 ετών και κατάγεται από τη Σρι Λάνκα. Στόχος της είναι να γίνει χειρουργός γυναικολόγος ή χειρουργός παιδιατρικής ή νευροχειρουργός. Εξηγεί ότι επέλεξε να σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διότι επιθυμεί να εργαστεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και εκτιμά ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα της παρέχει τις γνώσεις που χρειάζεται αλλά και τις βάσεις όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, της κοινωνικοποίησης και συναναστροφής με ανθρώπους άλλων πολιτισμών και διαφορετικής κουλτούρας.
Λέει ότι σκοπεύει να εργαστεί ως γιατρός αρχικά στην Ελλάδα και μετά να συνεχίσει τις σπουδές της στην Αυστρία, για να κάνει την ειδικότητά της.
Η Μai Moeller
ήρθε στη Θεσσαλονίκη από τη Δανία. Περιγράφει ότι το πρόγραμμα σπουδών ήταν αυτό που την έκανε να επιλέξει το ΑΠΘ.
«Μου αρέσει πάρα πολύ ότι ήδη από το πρώτο εξάμηνο έχουμε τη δυνατότητα της εμπειρία σε κλινική, κάτι που δεν παρέχεται σε όλα τα Πανεπιστήμια. Από το τρίτο εξάμηνο έχουμε τη δυνατότητα εξάσκησης στην ανατομία του ανθρώπινου σώματος», λέει με ενθουσιασμό. Η ίδια δεν έχει καταλήξει ακόμα ποιον δρόμο θα ακολουθήσει και σε ποια χώρα θα καταλήξει να εργάζεται ωστόσο, στόχος της είναι να γίνει χειρούργος.
Η Ραφαέλα Κωνσταντίνου είναι Ελληνοκύπρια. Στα 18 της αποφάσισε να έρθει στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει ιατρική.
Έδωσε τις Παγκύπριες Εξετάσεις, όπου πέρασε στην Κτηνιατρική, όμως όπως λέει, δεν την ικανοποιούσε. «Μέσω του αγγλόφωνου προγράμματος μου δίνεται η ευκαιρία να εξασφαλίσω μία θέση στην Ιατρική που ήταν και η πρώτη μου επιλογή».
Περιγράφει ότι διάλεξε το Αριστοτέλειο έναντι του ΕΚΠΑ, διότι προτίμησε το πρόγραμμα σπουδών αλλά και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενη στα δίδακτρα λέει ότι η διαφορά με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου είναι μεγάλη, καθώς εκεί ανέρχονται περίπου σε 22.000 ευρώ τον χρόνο.
«Η Ελλάδα μου προσφέρει τη δυνατότητα να σπουδάσω Ιατρική, που έχει πολύ μεγάλη ζήτηση, με ένα πολύ ικανοποιητικό αντίτιμο», σημειώνει.
Η 23χρονη Sina
Hohenhaus είναι από την Γερμανία. Λέει ότι μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου δούλευε και έτσι έψαχνε ένα Πανεπιστήμιο, τα μαθήματα του οποίου θα ξεκινούσαν τον Οκτώβριο. Οι αναζητήσεις της επικεντρώθηκαν σε Κροατία και Ελλάδα.
«Επέλεξα να σπουδάσω σε ελληνικό Πανεπιστήμιο καθώς η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της ιατρικής. Επίσης, συνάδελφος του πατέρα μου που είναι γιατρός σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και μου πρότεινε ανεπιφύλακτα να σπουδάσω στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο», περιγράφει.
Ο Κωνσταντίνος Αιατακόγλου
έχει Ελληνίδα μητέρα αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία. Δεν κατάφερε να περάσει στην ιατρική γερμανικού πανεπιστημίου και έτσι αποφάσισε να έρθει όπως λέει στην πατρίδα του και να σπουδάσει στην Ελλάδα. Δεν έχει καταλήξει για την ειδικότητα που θα ήθελε να ακολουθήσει αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, να μείνει στη χώρα μας και να δουλέψει ως γιατρός.
Ο Ahmad
Aburob κατάγεται από την Ιορδανία. Λέει ότι πολλοί αξιόλογοι και υψηλόβαθμοι γιατροί στη χώρα του, σπούδασαν Iατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμά τους και την πορεία τους.
«Στόχος μου είναι να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στην Αμερική, με ειδίκευση στην ορθοπεδική χειρουργική και στη συνέχεια να εργαστώ σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Θα ήθελα να βρω δουλειά στην Ελλάδα διότι ο κόσμος εδώ είναι ιδιαίτερα φιλόξενος», λέει.
Ο Abbas
Kazmi προτίμησε να σπουδάσει Ιατρική στη Θεσσαλονίκη, από το να διαλέξει ένα Πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, απ’ όπου κατάγεται.
Αναφέρει ότι το Αριστοτέλειο του προσφέρει τη δυνατότητα να σπουδάσει σε ένα διεθνές ακαδημαϊκό ίδρυμα, όπου οι συμφοιτητές του προέρχονται από όλον τον κόσμο. «Είναι μία μοναδική εμπειρία. Ο κόσμος είναι πιο φιλόξενος εδώ και η πόλη πιο ζωντανή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο κλειστά τα πράγματα και η κοινωνία πιο μίζερη», σημειώνει.
Έκανε τη δική του έρευνα σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια που έχουν σχολή Ιατρικής και όπως περιγράφει, το ΑΠΘ τον κέρδισε.
Η Kirsikka Maki είναι από τη Φινλανδία. Επισημαίνει ότι στη χώρα της έχει πάρα πολλούς και καλούς Έλληνες γιατρούς, έτσι αποφάσισε να σπουδάσει Ιατρική στην Ελλάδα.
«Είναι γιατροί που ξεχωρίζουν για τις ικανότητές τους αλλά και για την ευγένεια και την υπομονή τους. Ήθελα λοιπόν να σπουδάσω εκεί όπου εκπαιδεύτηκαν αυτοί οι άνθρωποι», λέει χαρακτηριστικά.
Συμπληρώνει μάλιστα ότι συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, στο Αριστοτέλειο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι πιο εύκολες και γρήγορες!
Μιλώντας για το κόστος των διδάκτρων αναφέρει ότι στη Φινλανδία, το κράτος παρέχει στους φοιτητές το ποσό των 800 ευρώ τον μήνα, το οποίο στη συνέχεια όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και αρχίσουν να εργάζονται, τα επιστρέφουν.
Έτσι, από τα 12.000 ευρώ που στοιχίζουν οι σπουδές της τον χρόνο, το ποσό των 9.600 ευρώ είναι εξασφαλισμένο από το Φινλανδικό κράτος.
Ετοιμάζεται Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα στο Δημοκρίτειο
Το Αγγλόγλωσσο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής στο ΑΠΘ άρχισε να λειτουργεί πριν από έναν χρόνο, με 60 φοιτητές ανά έτος και πλέον έχει 120 φοιτητές.
Στα δύο αγγλόφωνα Τμήματα του ΕΚΠΑ, το προπτυχιακό Πρόγραμμα Ιατρικής («Medical Degree») και το αγγλόφωνο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών σε Αρχαιολογία, Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία («BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece») συμμετέχουν 104 φοιτητές από 26 χώρες. Το Πρόγραμμα Ιατρικής στο ΕΚΠΑ ξεκίνησε φέτος για πρώτη φορά, ενώ το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών σε Αρχαιολογία, Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία λειτουργεί για τρίτη χρονιά με συνολικά 64 προπτυχιακούς φοιτητές από 21 χώρες.
Η κ. Ευγενία Παπαγεωργίου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρει στη «ΜτΚ» ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ίδρυση Ξενόγλωσσου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «BA in Hellenic Studies».
*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 16.10.2022
Σχετικά Άρθρα
Φοιτητές από όλον τον κόσμο δοκιμάζονται και επιλέγονται για να σπουδάσουν Ιατρική και Ιστορία – Αρχαιολογία, στα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τα ξενόγλωσσα προγράμματα που παρέχουν τα παραπάνω ακαδημαϊκά ιδρύματα, απευθύνονται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς πολίτες χωρών εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι απόφοιτοι λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων με φυσική έδρα στην αλλοδαπή, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρακολουθήσει, με πλήρη φοίτηση, τις τελευταίες δύο τάξεις του λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής και προσκομίζουν απολυτήριο λυκείου ή άλλο ισοδύναμο τίτλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας στην οποία αποφοιτούν.
Ανταγωνιστική πρόταση στα πανεπιστήμια του εξωτερικού
Ο Κυριάκος Αναστασιάδης, (MD, PhD, FETCS, FCCP) καθηγητής καρδιοχειρουργικής και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ περιγράφει στη «ΜτΚ» ότι φοιτητές του εξωτερικού επιλέγουν το Αριστοτέλειο για να σπουδάσουν ιατρική στο υψηλότερο επίπεδο, σε ένα εξαετές πρόγραμμα, ανάλογο με το ελληνικό.
Μιλώντας για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, εν συγκρίσει με άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αναφέρει ότι οι φοιτητές σπουδάζουν ιατρική σε μία σχολή με τεράστια εμπειρία, με περισσότερους από 30.000 απόφοιτους, καταξιωμένους γιατρούς και επιστήμονες που εργάζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
«Οι φοιτητές μας μαθαίνουν την ελληνική ιατρική ορολογία και τον όρκο του Ιπποκράτη στον τόπο που αυτά γεννήθηκαν, από κορυφαίους επιστήμονες καθηγητές. Και όλα αυτά σε μία χώρα με φιλόξενο τρόπο ζωής και χαμηλό κόστος διαβίωσης. Οι διεθνείς σπουδές στην Ελλάδα ήταν πάντα μία πολύ καλή ιδέα. Τώρα πια είναι μία σοβαρή ανταγωνιστική πρόταση στα πανεπιστήμια του εξωτερικού», αναφέρει.
Ο ίδιος λέει ότι το ενδιαφέρον των εν δυνάμει φοιτητών από την πρώτη στιγμή ήταν τεράστιο, από κάθε γωνιά του πλανήτη.
«Έχουν επισκεφτεί τον ιστότοπό μας πάνω από 90.000 μοναδικοί επισκέπτες που αναζήτησαν διεθνή προγράμματα ιατρικής από τουλάχιστον 150 χώρες. Μέσα σε εννέα μήνες τελειώσαμε με τα διαδικαστικά και κλείσαμε με τις εγγραφές. Μόνο την πρώτη χρονιά, δήλωσαν ενδιαφέρον γύρω στους 1.500, περίπου 200 κατέθεσαν ολοκληρωμένο φάκελο και από αυτούς οι 180 πληρούσαν τα υψηλά ακαδημαϊκά κριτήρια που έχουμε θέσει και έτσι προχώρησαν στο στάδιο της συνέντευξης για να επιλεγούν τελικά οι 60 καλύτεροι, αφού αυτός είναι ο μέγιστος αριθμός φοιτητών από άλλες χώρες που μπορούμε να εγγράψουμε», σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης.
Λέει ότι φέτος κατατέθηκαν 308 ολοκληρωμένοι φάκελοι, έγιναν 266 συνεντεύξεις και επιλέχθηκαν οι 60 νέοι πρωτοετείς.
«Έχουμε 120 ενεργούς φοιτητές από 22 χώρες των πέντε ηπείρων. Ακούγεται απλό, αλλά αποτελεί άθλο, ένα πραγματικό success story στα ελληνικά πανεπιστήμια!», σημειώνει.
Τα οφέλη για τη σχολή και τους φοιτητές
Τα δίδακτρα του αγγλόφωνου προγράμματος στο ΑΠΘ ανέρχονται σε 12.000 ευρώ τον χρόνο. Τα ετήσια έσοδα είναι 720.000 ευρώ, ανά έτος φοίτησης. Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει πως τα οικονομικά οφέλη για τη Σχολή και για τους φοιτητές, Έλληνες και ξένους, είναι μεγάλα.
«Προσλήψεις επιπλέον διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, ανακαίνιση και ψηφιακή αναβάθμιση αμφιθεάτρων και δομών λειτουργίας, υποτροφίες και βραβεία σε Έλληνες και ξένους φοιτητές, πρόγραμμα που ξεκίνησε φέτος από τους πρώτους αριστούχους και θα εμπλουτίζεται κάθε χρόνο. Η Ιατρική Σχολή πλέον διενεργεί τις πρώτες ψηφιακές εξετάσεις σε αμφιθέατρα. Κάθε θέση στα ανακαινισμένα μας αμφιθέατρα έχει τη δική της θύρα usb και το δικό της tablet. Και δεν είναι μόνο τα δίδακτρα, οι φοιτητές μας απολαμβάνουν μία πανέμορφη φοιτητική πόλη και η πόλη απολαμβάνει τα οφέλη, διεθνής φήμη, τουρισμός, δεξαμενή νέων, πολύ καλών μυαλών».
Αναφερόμενος στα ζητήματα που υπάρχουν ως προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής λέει χαρακτηριστικά:
«Μίλησα πριν για άθλο και το εννοώ! Η οργάνωση ενός δημόσιου ακαδημαϊκού ιδρύματος με συνθήκες αυτοδιαχείρισης δεν έχει προηγούμενο. Όμως έγινε και θέλω δημόσια να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα, όλο το δυναμικό του τμήματος. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι σκληρός, όλες οι ιατρικές σχολές θέλουν τους κορυφαίους φοιτητές για να ετοιμάσουν κορυφαίους γιατρούς. Εμείς έχουμε τη βάση, μία τεράστια εμπειρία, κορυφαίους καθηγητές, δίψα για συνεχή αναβάθμιση για να προσαρμοστούμε σε συνθήκες διεθνούς περιβάλλοντος. Μην ξεχνάμε ότι προσφέρουμε σταθερά υψηλού επιπέδου σπουδές σε ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και κουλτούρες, με στόχο να τους κάνουμε υπερήφανους που σπούδασαν στην Ελλάδα».
Από τη Σρι Λάνκα μέχρι τη Φινλανδία
Άφησαν πίσω τους την οικογένειά τους, τους φίλους τους, τη ζωή που είχαν και ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Να σπουδάσουν Ιατρική. Πρωτοετείς φοιτητές του Αγγλόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Ιατρικής του ΑΠΘ μιλούν στη «ΜτΚ» για τους στόχους τους αλλά και για τους λόγους που επέλεξαν το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο.
Η Nirithikaa Prasad είναι 21 ετών και κατάγεται από τη Σρι Λάνκα. Στόχος της είναι να γίνει χειρουργός γυναικολόγος ή χειρουργός παιδιατρικής ή νευροχειρουργός. Εξηγεί ότι επέλεξε να σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διότι επιθυμεί να εργαστεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και εκτιμά ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα της παρέχει τις γνώσεις που χρειάζεται αλλά και τις βάσεις όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, της κοινωνικοποίησης και συναναστροφής με ανθρώπους άλλων πολιτισμών και διαφορετικής κουλτούρας.
Λέει ότι σκοπεύει να εργαστεί ως γιατρός αρχικά στην Ελλάδα και μετά να συνεχίσει τις σπουδές της στην Αυστρία, για να κάνει την ειδικότητά της.
Η Μai Moeller
ήρθε στη Θεσσαλονίκη από τη Δανία. Περιγράφει ότι το πρόγραμμα σπουδών ήταν αυτό που την έκανε να επιλέξει το ΑΠΘ.
«Μου αρέσει πάρα πολύ ότι ήδη από το πρώτο εξάμηνο έχουμε τη δυνατότητα της εμπειρία σε κλινική, κάτι που δεν παρέχεται σε όλα τα Πανεπιστήμια. Από το τρίτο εξάμηνο έχουμε τη δυνατότητα εξάσκησης στην ανατομία του ανθρώπινου σώματος», λέει με ενθουσιασμό. Η ίδια δεν έχει καταλήξει ακόμα ποιον δρόμο θα ακολουθήσει και σε ποια χώρα θα καταλήξει να εργάζεται ωστόσο, στόχος της είναι να γίνει χειρούργος.
Η Ραφαέλα Κωνσταντίνου είναι Ελληνοκύπρια. Στα 18 της αποφάσισε να έρθει στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει ιατρική.
Έδωσε τις Παγκύπριες Εξετάσεις, όπου πέρασε στην Κτηνιατρική, όμως όπως λέει, δεν την ικανοποιούσε. «Μέσω του αγγλόφωνου προγράμματος μου δίνεται η ευκαιρία να εξασφαλίσω μία θέση στην Ιατρική που ήταν και η πρώτη μου επιλογή».
Περιγράφει ότι διάλεξε το Αριστοτέλειο έναντι του ΕΚΠΑ, διότι προτίμησε το πρόγραμμα σπουδών αλλά και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενη στα δίδακτρα λέει ότι η διαφορά με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου είναι μεγάλη, καθώς εκεί ανέρχονται περίπου σε 22.000 ευρώ τον χρόνο.
«Η Ελλάδα μου προσφέρει τη δυνατότητα να σπουδάσω Ιατρική, που έχει πολύ μεγάλη ζήτηση, με ένα πολύ ικανοποιητικό αντίτιμο», σημειώνει.
Η 23χρονη Sina
Hohenhaus είναι από την Γερμανία. Λέει ότι μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου δούλευε και έτσι έψαχνε ένα Πανεπιστήμιο, τα μαθήματα του οποίου θα ξεκινούσαν τον Οκτώβριο. Οι αναζητήσεις της επικεντρώθηκαν σε Κροατία και Ελλάδα.
«Επέλεξα να σπουδάσω σε ελληνικό Πανεπιστήμιο καθώς η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της ιατρικής. Επίσης, συνάδελφος του πατέρα μου που είναι γιατρός σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και μου πρότεινε ανεπιφύλακτα να σπουδάσω στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο», περιγράφει.
Ο Κωνσταντίνος Αιατακόγλου
έχει Ελληνίδα μητέρα αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία. Δεν κατάφερε να περάσει στην ιατρική γερμανικού πανεπιστημίου και έτσι αποφάσισε να έρθει όπως λέει στην πατρίδα του και να σπουδάσει στην Ελλάδα. Δεν έχει καταλήξει για την ειδικότητα που θα ήθελε να ακολουθήσει αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, να μείνει στη χώρα μας και να δουλέψει ως γιατρός.
Ο Ahmad
Aburob κατάγεται από την Ιορδανία. Λέει ότι πολλοί αξιόλογοι και υψηλόβαθμοι γιατροί στη χώρα του, σπούδασαν Iατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμά τους και την πορεία τους.
«Στόχος μου είναι να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στην Αμερική, με ειδίκευση στην ορθοπεδική χειρουργική και στη συνέχεια να εργαστώ σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Θα ήθελα να βρω δουλειά στην Ελλάδα διότι ο κόσμος εδώ είναι ιδιαίτερα φιλόξενος», λέει.
Ο Abbas
Kazmi προτίμησε να σπουδάσει Ιατρική στη Θεσσαλονίκη, από το να διαλέξει ένα Πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, απ’ όπου κατάγεται.
Αναφέρει ότι το Αριστοτέλειο του προσφέρει τη δυνατότητα να σπουδάσει σε ένα διεθνές ακαδημαϊκό ίδρυμα, όπου οι συμφοιτητές του προέρχονται από όλον τον κόσμο. «Είναι μία μοναδική εμπειρία. Ο κόσμος είναι πιο φιλόξενος εδώ και η πόλη πιο ζωντανή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο κλειστά τα πράγματα και η κοινωνία πιο μίζερη», σημειώνει.
Έκανε τη δική του έρευνα σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια που έχουν σχολή Ιατρικής και όπως περιγράφει, το ΑΠΘ τον κέρδισε.
Η Kirsikka Maki είναι από τη Φινλανδία. Επισημαίνει ότι στη χώρα της έχει πάρα πολλούς και καλούς Έλληνες γιατρούς, έτσι αποφάσισε να σπουδάσει Ιατρική στην Ελλάδα.
«Είναι γιατροί που ξεχωρίζουν για τις ικανότητές τους αλλά και για την ευγένεια και την υπομονή τους. Ήθελα λοιπόν να σπουδάσω εκεί όπου εκπαιδεύτηκαν αυτοί οι άνθρωποι», λέει χαρακτηριστικά.
Συμπληρώνει μάλιστα ότι συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, στο Αριστοτέλειο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι πιο εύκολες και γρήγορες!
Μιλώντας για το κόστος των διδάκτρων αναφέρει ότι στη Φινλανδία, το κράτος παρέχει στους φοιτητές το ποσό των 800 ευρώ τον μήνα, το οποίο στη συνέχεια όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και αρχίσουν να εργάζονται, τα επιστρέφουν.
Έτσι, από τα 12.000 ευρώ που στοιχίζουν οι σπουδές της τον χρόνο, το ποσό των 9.600 ευρώ είναι εξασφαλισμένο από το Φινλανδικό κράτος.
Ετοιμάζεται Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα στο Δημοκρίτειο
Το Αγγλόγλωσσο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής στο ΑΠΘ άρχισε να λειτουργεί πριν από έναν χρόνο, με 60 φοιτητές ανά έτος και πλέον έχει 120 φοιτητές.
Στα δύο αγγλόφωνα Τμήματα του ΕΚΠΑ, το προπτυχιακό Πρόγραμμα Ιατρικής («Medical Degree») και το αγγλόφωνο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών σε Αρχαιολογία, Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία («BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece») συμμετέχουν 104 φοιτητές από 26 χώρες. Το Πρόγραμμα Ιατρικής στο ΕΚΠΑ ξεκίνησε φέτος για πρώτη φορά, ενώ το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών σε Αρχαιολογία, Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία λειτουργεί για τρίτη χρονιά με συνολικά 64 προπτυχιακούς φοιτητές από 21 χώρες.
Η κ. Ευγενία Παπαγεωργίου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρει στη «ΜτΚ» ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ίδρυση Ξενόγλωσσου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «BA in Hellenic Studies».
*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 16.10.2022