ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΣτα 84 του, ο Ρέντσο Πιάνο παραμένει ένα 'κακό παιδί' που σχεδιάζει...

Στα 84 του, ο Ρέντσο Πιάνο παραμένει ένα ‘κακό παιδί’ που σχεδιάζει ‘τα νοσοκομεία του μέλλοντος’

Δεν μπορώ να υπολογίσω πόσες φορές, στα 45 λεπτά της συνομιλίας μας, ο Ρέντσο Πιάνο είπε τη λέξη «ομορφιά». Μοιάζει να έχει «κλειδώσει» εκεί. Σε μια έννοια που έχει υπηρετήσει, έτσι κι αλλιώς, σε όλη του τη ζωή με μια καριέρα μισού αιώνα που τον έχει αναδείξει ως έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες όλων των εποχών, δημιουργό εμβληματικών κτιρίων σε όλον τον πλανήτη που διαμόρφωσαν τις σύγχρονες πόλεις και πήγαν τον σύγχρονο πολιτισμό μπροστά.

Κι όμως όταν στέκεται δίπλα σου, δεν εκβιάζει το δέος που προκαλεί το βιογραφικό του. Μιλάει αργά, σχεδόν ψιθυριστά -στο όριο του τι μπορεί να καταγράψει ο ηχογραφητής-, βγαίνει συνέχεια εκτός θέματος, ανοίγει παρενθέσεις, αναρωτιέται ρητορικά, μονολογεί. Κι όλα αυτά με ένα αφοπλιστικά γλυκό ύφος, σαν να είναι ο παππούς που έχει ανοίξει το βιβλίο με τα παραμύθια κι όχι κάποιος που κάνει χρήση του authority για το οποίο θα μείνει για πάντα στην Ιστορία.

Γιος χτίστη, μεγάλωσε στο λιμάνι της Γένοβας, περπάτησε από μικρός μέσα στις οικοδομές κι εκτίμησε το θαύμα των κτιρίων που υψώνονται ακριβώς γιατί το είδε να συμβαίνει. «Είμαι Ιταλός, ζω στο Παρίσι, αγαπώ την Ελλάδα – σε όλη μου τη ζωή περιστοιχίζομαι από την ιδέα της μεσογειακής ομορφιάς», δίνει την πιο σύντομη περιγραφή του εαυτού του, εμβαθύνοντας όμως στο πραγματικό νόημα. «Αυτό που ξέρετε πολύ καλά στην Ελλάδα και, μάλιστα, έχετε τη δική σας λέξη για να το προσδιορίζετε από τους αρχαίους καιρούς: το “κάλλος” που δε συνεπάγεται μόνο την υψηλή αισθητική αλλά και τη γαλήνη».

Συναντηθήκαμε στο πλαίσιο του SNF Nostos που φέτος επικεντρώθηκε στην Υγεία με περισσότερους από 60 ομιλητές απ’ όλον τον κόσμο. Κι ο διάσημος Ιταλός έχει κομβικό ρόλο στην «Πρωτοβουλία για την Υγεία» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ένα πρότζεκτ προϋπολογισμού 750 εκατομμυρίων ευρώ που αναπτύσσεται σε τέσσερις πυλώνες, ένας εκ των οποίων είναι οι υποδομές. Ο Ρέντσο Πιάνο θα σχεδιάσει τρία νοσοκομεία (το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ και το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ) που αποτελούν τη δική του πρόταση για το πώς πρέπει να είναι «τα νοσοκομεία του μέλλοντος». Η παράδοση τους είναι προγραμματισμένη για το 2025.

«Τα νοσοκομεία χαρακτηρίζονται από μηχανική πολυπλοκότητα. Κατα τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά όχι μόνο τότε, είδαμε την κλινική, την ιατρική τους αποτελεσματικότητα στο αποκορύφωμα της. Αλλά συνειδητοποιήσαμε παράλληλα και πόσο έχουν χάσει την ανθρώπινη πλευρά τους. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Να κάνουμε τα νοσοκομεία ανθρώπινα ξανά. Να συνδυάσουμε την τεχνολογική/επιστημονική επάρκεια που κατακτήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα με την ομορφιά», λέει ενώ περιεργαζομαστε μακέτες και 3D αναπαραστάσεις στην έκθεση A Template for Future Hospitals του Renzo Piano Building Workshop που στήθηκε στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. «Πριν από κάποια χρόνια είχαμε φτιάξει παιδιατρικές κλινικές στην Ουγκάντα και ο μεγάλος Ιταλός χειρουργός, Τζίνο Στράντα (σ.σ έφυγε από τη ζωή πέρυσι, στα 73 του) μου έλεγε ότι το όνειρο του ήταν να μπορεί ένας κάτοικος της Νέας Υόρκης να πάει το παιδί του για να γίνει καλά στα νοσοκομεία της Αφρικής χωρίς να ξοδέψει τα χρήματα. Να αντιστρέψουμε, δηλαδή, πλήρως το παράδειγμα. Κι αυτό, επίσης, είναι θέμα ομορφιάς. Η ομορφιά δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αγωγής».

Στα 84 του, ο Ρέντσο Πιάνο παραμένει ένα
«Είμαι πασιφιστής γιατί είδα με τα ίδια μου τα μάτια πόσο σημαντικό είναι μέρα με τη μέρα οι συνθήκες της ζωής να βελτιώνονται, το φαγητό στο τραπέζι να είναι περισσότερο και καλύτερο.»