ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΡαπάνη: Ο Εργοτέλης, η Εθνική και το αμερικανικό όνειρο

Ραπάνη: Ο Εργοτέλης, η Εθνική και το αμερικανικό όνειρο

Ραπάνη: Ο Εργοτέλης, η Εθνική και το αμερικανικό όνειρο

Η Μαριάννα Ραπάνη αν και είναι μόλις 17 ετών, αγωνίζεται ήδη τέσσερα χρόνια στον Εργοτέλη -ξεκινώντας από τις ακαδημίες του πριν 10 χρόνια- ενώ ταυτόχρονα είναι και μέλος της Εθνικής Νεανίδων. Μεγάλο της στόχο αποτελεί η ευκαιρία για υποτροφία στην Αμερική που ευελπιστεί να επιτύχει για το καλοκαίρι του 2023.

Η διεθνής παίκτρια του Εργοτέλη μιλώντας στο athlitiko, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ρόστερ που θα φέρει επιτυχίες στον Εργοτέλη φέτος, για την πρώτη της εμπειρία στην Εθνική αλλά και για τη μεγάλη ευκαιρία που έχει για να ταξιδέψει στην Αμερική κυνηγώντας το όνειρο.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μακράκη

Πώς είναι για ένα κορίτσι να ξεκινάει σε μεγάλη ομάδα στην ηλικία των 13 ετών;

Προφανώς δεν έπαιζα βασική, αλλά είχε τα καλά και τα κακά του. Οι συμπαίκτριές μου ήταν από 17 έως 30 χρονών περίπου και ομολογώ πως σε όλη τη διάρκεια της σεζόν ήταν δύσκολα. Δεν ήταν κακή η συνολική μου εμπειρία γιατί πήρα παιχνίδια στα πόδια μου και έπαιξα με πιο δυνατούς αντιπάλους.

Οι στόχοι του Εργοτέλη για φέτος;

Πιστεύω φέτος έχουμε φτιάξει μία πολύ καλή ομάδα, πολύ δυνατή. Τις προηγούμενες δύο χρονιές δεν ήμουν τόσο αισιόδοξη, αλλά φέτος πιστεύω ότι έχουμε και πιθανότητες να πάρουμε και μια πρώτη θέση και να μπορέσουμε να βγούμε και Champions League. Εγώ το πιστεύω, πιστεύω πολύ στην ομάδα φέτος, έχουμε πολύ δυνατό ρόστερ.

Σκέφτηκες ποτέ να πας σε ομάδα εκτός Κρήτης;

Υπήρχε αυτό το σκεπτικό, αλλά για ένα παιδί που έχει σχολείο και προπονήσεις δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξει περιβάλλον. Οπότε παρότι θα μου άρεσε να έχω δει διαφορετικούς προπονητές, ιδέες και ομάδες, δεν υπήρξε παραπάνω σκέψη πάνω σε αυτό.

Θυμάσαι την πρώτη φορά που κλήθηκες στην Εθνική;

Η πρώτη φορά ήταν όταν ήμουν 15, σε απλές προπονήσεις για να δουν ποιες κοπέλες θα επέλεγαν στην Εθνική Κορασίδων (U19). Εκεί ομολογώ πως ένιωσα απίστευτα, γιατί ήταν και η πρώτη μου επαφή. Έβλεπα κάποιες συμπαίκτριές μου που συμμετείχαν σε Εθνικές ομάδες και δεν το πίστευα ότι ήταν κάτι που εγώ θα μπορούσα να καταφέρω. Οπότε ήταν απλά φανταστικά την πρώτη φορά που είδα το όνομά μου στη λίστα.

Πώς προέκυψε η ευκαιρία της Αμερικής;

Ήταν και λίγο τυχαίο η αλήθεια είναι, γιατί ήθελε πολύ ο αδερφός μου να πάει και μέσω εκείνου ήρθαμε σε επαφή με διάφορους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Εν τέλει κατάλαβα πως το εξωτερικό ήταν κάτι που θα ήθελα να ακολουθήσω, οπότε αποφάσισα να το προσπαθήσω. Νιώθω λίγο άγχος αν καταφέρω να πάω τελικά, είχα και τις αμφιβολίες μου πριν λίγο καιρό αλλά όσο προχωράει ο καιρός, μέρα με τη μέρα καταλαβαίνω απλά πως είναι η καλύτερη δυνατή λύση.

Πιστεύεις ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει τις γυναίκες στην επίτευξη τέτοιων στόχων, όπως το εξωτερικό;

Αυτό που έχω παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια, είναι πως το ποδόσφαιρο των γυναικών στην Ελλάδα όσο πάει και προοδεύει, οπότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Οι υποδομές βέβαια δεν υπάρχουν και αυτό δεν βοηθάει το κορίτσια που θέλουν να ακολουθήσουν το ποδόσφαιρο. Έτσι τα κορίτσια δεν μπορούν ούτε να καταλάβουν αν έχουν κάποια κλίση στο ποδόσφαιρο, ούτε αν το καταλάβουν στις ομάδες τους να προοδεύσουν γιατί δεν υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια αυτή η κατάσταση βελτιώνεται, δηλαδή και από την ομάδα μου έχω παρατηρήσει ότι από το ερασιτεχνικό επίπεδο με το οποίο πορευόμασταν, πλέον πάμε λίγο να το κάνουμε πιο επαγγελματικό. Είτε προσθέτοντας καλύτερο εξοπλισμό, προπονητές και ούτω καθεξής.

Τι θα έλεγες σε ένα κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο αλλά δεν έχει την υποστήριξη;

Όταν ήμουν μικρή το είχα περάσει αυτό, δηλαδή ενώ είχα την υποστήριξη των δικών μου ανθρώπων γενικά ο περίγυρος δεν ευνοούσε στο να ακολουθήσω το ποδόσφαιρο. Εγώ θα έλεγα σε μία κοπέλα να σκεφτεί η ίδια τι θέλει να ακολουθήσει και το πώς αυτό θα την επηρεάσει και στη ζωή της. Δηλαδή αν ξεκινήσει ποδόσφαιρο και μπορεί να πάει εν τέλει σε μία καλή ομάδα να παίξει και ίσως να βγάλει και χρήματα από αυτό, να μην το παρατήσει. Να κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της για να ακολουθήσει το όνειρό της. Οποιοδήποτε όνειρο δε πιστεύω ότι πρέπει να τα παρατάμε…

Πηγή

Must Read