ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠαρουσίαση βιβλίου - «Μίλα, Πηνελόπη!» της Αγγέλας Καστρινάκη

Παρουσίαση βιβλίου – «Μίλα, Πηνελόπη!» της Αγγέλας Καστρινάκη

Παρουσίαση του βιβλίου της Αγγέλας Καστρινάκη «Μίλα, Πηνελόπη! Λογοτεχνικές μεταμορφώσεις της μυθικής ηρωίδας στην Ελλάδα και τον Δυτικό κόσμο από τον 19ο αιώνα ως τις μέρες μας», διοργανώνουν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, στις 19:00, στο Θέατρο ΕΛΕΡ (Φρυνίχου 10, Πλάκα, Αθήνα // Μετρό Ακρόπολη)

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

Μ. Ζ. Κοπιδάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Μαρία Στρατηγάκη, Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών
Μαρία Τοπάλη, ποιήτρια, κριτικός λογοτεχνίας

και η συγγραφέας Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων από τη συγγραφέα με τη συνοδεία της Κλεοπάτρας Κυρτάτα στο φλάουτο.

Παρουσίαση βιβλίου – «Μίλα, Πηνελόπη!» της Αγγέλας Καστρινάκη

Η Πηνελόπη έχει υποστεί πολλές μεταμορφώσεις στην τρισχιλιετή ζωή της, από τότε που την έπλασε ο Όμηρος. Οι αιώνες την ανεβοκατέβασαν αλύπητα στο χρηματιστήριο των αξιών τους. Άλλοτε πρότυπο της αρετής, άλλοτε μια πολύ βαρετή συμβία, «μαντρόσκυλο» της αρετής, κάποτε επικίνδυνη και λάγνα, άλλοτε γριά και αμίλητη, ή νέα και δυναμική, η Πηνελόπη, η μέση γυναίκα, φανερώνει με τις περιπέτειές της τη θέση του γυναικείου φύλου στην κοινωνία και τις αντιλήψεις γύρω από τον γάμο και τον έρωτα.

Κάποτε σβήνει ολότελα από τις σελίδες της λογοτεχνίας, άλλοτε κάνει μια δειλή, μίζερη εμφάνιση. Ο 20ός αιώνας όμως είναι ο αιώνας της: πολλές σελίδες αφιερώθηκαν στα «σκάνδαλά» της στον μεσοπόλεμο, πολλές και οι απόπειρες να της δοθεί μια καλύτερη τύχη στη ζωή, τόσο από γυναίκες όσο και από άνδρες.

Μεγάλη δόξα γνωρίζει μετά το 1968 και τη συλλογική κινητοποίηση για αλλαγή των νοοτροπιών και των σχέσεων ανάμεσα στα φύλα. Οι συγγραφείς, συνήθως γυναίκες, θεωρούν τώρα πως έχει δικαίωμα να ξαναφτιάξει τη ζωή της, μην περιμένοντας είκοσι χρόνια τον Οδυσσέα, να μη δεχθεί πίσω τον άπιστο σύζυγο, ακόμα και να απιστήσει η ίδια, ή απλώς να μείνει επιτέλους μόνη και να αφιερωθεί στην τέχνη. Στα τέλη του 20ού αιώνα η Πηνελόπη ταξιδεύει· η ακίνητη φιγούρα του αργαλειού κατακτά τη δυνατότητα να γνωρίσει τον κόσμο ή τουλάχιστον να γλυτώσει από την κακοπάθεια της Ιθάκης. Στον 21ο αιώνα απασχολούν πλέον τη λογοτεχνία και οι θεραπαινίδες της.

Αυτές και άλλες μεταμορφώσεις της Πηνελόπης θα βρουν οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες σε τούτο το βιβλίο, σε έργα πεζά, ποιητικά, θεατρικά, κάποια κινηματογραφικά, και επίσης δοκίμια και φιλοσοφία, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Μια ιστορία για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, μέσα από εικόνες και σύμβολα. Πότε θα καταφέρει, αλήθεια, η Πηνελόπη να μιλήσει στον δημόσιο χώρο, κατακτώντας την πλήρη ισοτιμία με τον Οδυσσέα;

Πηγή

Must Read