ΑρχικήΟΜΟΓΕΝΕΙΑΟ χάρτης των Ελληνοαμερικανών υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Ο χάρτης των Ελληνοαμερικανών υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Ο χάρτης των Ελληνοαμερικανών υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Η Αμερική ετοιμάζεται να πάει στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου μ τους ελληνοαμερικανούς υποψήφιους να δίνουν τη δική τους σκληρή για να κερδίσουν μια θέση στα Σώματα της αμερικανικής διοίκησης.

Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, η «επαγρύπνηση» είναι επίσης σύνθημα για την ημέρα των εκλογών για την Κοινότητα για δύο τουλάχιστον περιπτώσεις.

Η μία αφορά στην Πενσυλβάνια, όπου θεωρείται ισχυρή η υποψηφιότητα του Μεχμέτ Οζ, του οποίου οι δεσμοί με την Αγκυρα είναι εξαιρετικοί. Ο ίδιος είναι τουρκικής καταγωγής, γεννημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες που προσφέρθηκε εθελοντικά να υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό. Η παρουσία του μπορεί να αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της Ομογένειας, απειλή για τα συμφέροντα της Ελλάδας, όπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας.

Η δεύτερη αφορά στην Νέα Υόρκη και την υποψηφιότητα του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Gregory Weldon Meeks – Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην περίπτωση αυτή πρωτοστατεί υπέρ του Meeks το αλβανικό λόμπι που προωθεί τα συμφέροντα της Τσαμουριάς. Η Αστική Αλβανο-Αμερικανική Λίγκα, αφιερώνει τον φετινό «Αλβανικό Νοέμβρη» στην προβολή της αποκαλούμενης γενοκτονίας των Τσάμηδων απ’ την Ελλάδα, διοργανώνοντας εκδήλωση στο Staten Island της Νέας Υόρκης με τον τίτλο «Δείπνο του Κογκρέσου για την Τσαμουριά» (Cameria Congressional Diner). Το δείπνο διοργανώνεται από το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επικεφαλής του Αλβανικού λόμπι στις ΗΠΑ, Τζόζεφ Ντιογκουάρντι (Joseph J. Dioguardi) και είναι αφιερωμένο στο τιμώμενο πρόσωπο, τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Gregory Weldon Meeks – Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Σύμφωνα πάντως με τον Αντυ Μανάτος (Andy Manatos), διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας λόμπι Manatos and Manatos στην Ουάσιγκτον, DC, «όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για αποτελέσματα-έκπληξη σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερουσία και τη Βουλή. Με τα σταθερά τηλέφωνα να λείπουν πλέον από πολλά σπίτια, οι δημοσκόποι έχουν μειώσει την πρόσβαση σε κατάλληλα αντιπροσωπευτικά δείγματα». Οπως λέει στον Εθνικό Κήρυκα «υπάρχει το άγνωστο ζήτημα του «περιθωρίου λάθους», ακόμη και στις καλύτερες δημοσκοπήσεις».

Ο Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του HALC, επισημαίνει πως υπάρχουν αναμετρήσεις-κλειδιά. «Στο Κογκρέσο υπάρχουν τρεις υποψήφιοι στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε – ο Σαρμπάνης και ο Μπιλιράκης είναι ασφαλείς. Η θέση της Νικόλ Μαλλιωτάκη είναι επισφαλής, όπως και αυτή της Ντίνα Τάιτους και του Κρις Πάππας. Είναι πιο σημαντικές αυτές οι μάχες απ’ ό,τι στο παρελθόν λόγω της συρρίκνωσης της παρουσίας των Ελληνοαμερικανών στο Κογκρέσο, και ειδικά σε μια εποχή που η Κάρολιν Μαλόνι και ο Τεντ Ντόιτς θα φύγουν από το Κογκρέσο -δύο από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες- και ο Τσάρλι Κριστ θα έχει φύγει. Και οι τρεις έχουν δείξει τρομερή ηγεσία», αναφέρει. «Προφανώς, όσον αφορά τον Οζ, δεν θέλουμε να τον δούμε να κερδίζει για πολλούς, πολλούς λόγους. Ο Τζον Φέτερμαν έχει αλληλεπιδράσει καλά με την Κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Ζεμενίδης, επισημαίνοντας ότι ο φιλέλληνας «Τιμ Ράιαν δίνει μάχη στήθος με στήθος».

Ο κ. Ζεμενίδης τονίζει επίσης τη σημασία των αξιωμάτων σε όλη την επικράτεια, επισημαίνοντας την αναμενόμενη επανεκλογή της Ελένης Κουναλάκη ως αντικυβερνήτη της Καλιφόρνιας και την επιστροφή στο Ιλινόις του Αλέξη Γιαννούλια ως υπουργού Εξωτερικών. «Το να έχουμε δύο κρατικούς αξιωματούχους -για τους οποίους όλοι εικάζουν πολλά για το μέλλον τους»- είναι σημαντικό.

Τα «ελληνικά ονόματα»

Οπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας στα ψηφοδέλτια είναι επίσης η Σούζαν Μπισιέβιτς (Susan Bysiewicz), στην κούρσα της για το αξίωμα του υποκυβερνήτη του Κονέκτικατ, και ο Τζιμ Κόντος (Jim Condos) στην κούρσα για την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών του Βερμόντ.

Η Νταϊάνα Ντιζόλιο είναι υποψήφια για το αξίωμα του πολιτειακού ελεγκτή της Μασαχουσέτης.

Ο Νικ Λαριγκάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), σε δηλώσεις του αναφέρει πως «από την οπτική γωνία των Ελληνοαμερικανών είναι εξαιρετικά σημαντικό τα μέλη της Κοινότητας να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία, όχι απλώς ψηφίζοντας τους υποψηφίους της επιλογής τους».

Ο Λαριγκάκης επισημαίνει στις δηλώσεις του, τη σημασία της υποστήριξης υποψηφίων σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το άλμα στο Κογκρέσο, σημειώνοντας το παράδειγμα της Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία ήταν βουλευτής της πολιτείας της Νέας Υόρκης και τώρα είναι μέλος του Κογκρέσου.

Ελληνοαμερικανοί υποψήφιοι του Κογκρέσου

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι όλοι οι Ελληνοαμερικανοί νομοθέτες είναι μέλη του Congressional Caucus on Hellenic Issues που ίδρυσε και συμπροεδρεύει η απερχόμενη σπουδαία Φιλέλλην βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, η οποία θα λείψει πολύ.

Ο Τσάρλι Κριστ εκπροσωπεί επί του παρόντος τη 13η Περιφέρεια της Φλόριδας. Δεν θα επιστρέψει στο Κογκρέσο γιατί έχει βάλει στόχο να νικήσει τον νυν κυβερνήτη της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις και να εγκατασταθεί στην έπαυλη του κυβερνήτη.

Ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης είναι Ρεπουμπλικανός από το Παλμ Χάρμπορ που εκπροσωπεί τη 12η Περιφέρεια της Φλόριδας από το 2006. Ο Μπιλιράκης έχει τιμηθεί ως «ο πιο αποτελεσματικός νομοθέτης στην Πολιτεία της Φλόριδας» από το Κέντρο Αποτελεσματικής Νομοθέτησης στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. Ο Γκας Μπιλιράκης είναι συνιδρυτής και συμπρόεδρος του Congressional Caucus in Hellenic Issues.

Ο Γκας Μπιλιράκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης της υποψηφιότητάς του, που πραγματοποιήθηκε στον «Διόνυσο» τον Οκτώβριο του 2018. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη

Ο Τζον Σαρμπάνης είναι Δημοκρατικός και εκπροσωπεί την 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ από το 2007. Πήρε τη σκυτάλη για τα ελληνικά και κοινοτικά ζητήματα από τον πατέρα του, τον αείμνηστο σεβαστό γερουσιαστή των ΗΠΑ Πολ Σαρμπάνη.

Το πλήρες όνομα της Ντίνα Τάιτους είναι Αλις-Κωνσταντίνα Τάιτους και γεννήθηκε στην Τζόρτζια. Ηταν ένα από τα τρία μέλη του Κογκρέσου της Νεβάδα από το 2013 και είναι μέλος της σημαντικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Κρις Παππάς είναι Δημοκρατικός και υπηρετούσε ως ένας από τους δύο αντιπροσώπους των ΗΠΑ του Νιου Χάμσαϊρ από το 2019. Φέτος πρωτοστάτησε στην εθνική εορτή εισάγοντας ένα δικομματικό ψήφισμα για τον ορισμό της 28ης Οκτωβρίου ως Ημέρα «OXI».

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη είναι πολύ οικεία στους αναγνώστες του «Ε.Κ.». Είναι Ρεπουμπλικανή και υπηρετεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Η κ. Μαλλιωτάκη καθιερώθηκε γρήγορα στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη ως ισχυρή φωνή για τη δημοσιονομική ευθύνη και την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ο Αλεκ Σκαρλάτος, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στην 4η Περιφέρεια του Ορεγκον, έγινε γνωστός ως ένας από τους ανθρώπους που απέτρεψαν μια τρομοκρατική επίθεση σε τρένο στην Ευρώπη.

Πολιτειακά Σώματα

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ελληνοαμερικανική παρουσία στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Περιλαμβάνει τον Μιχάλη Γιάνναρη -ο οποίος έχει βοηθήσει αρκετά μέλη της Κοινότητας να διεκδικήσουν και να κερδίσουν δημόσια αξιώματα- και κατέχει τη σημαντική θέση του αναπληρωτή αρχηγού της πλειοψηφίας.

Στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης υπηρετούν επίσης ο Ρεπουμπλικανός Μιχάλης Ταννούσης και οι Δημοκρατικοί Αντριου Γουνάρδης και Τζέιμς Σκούφης. Ο Ζεμενίδης πιστεύει ότι η εκλογή του Γουνάρδη είναι πολύ σημαντική. «Πιστεύω ότι ο Γουνάρδης είναι ξεχωριστός γιατί ασχολείται με τα ελληνικά θέματα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κρατικό επίπεδο» λέει.

Η AHEPA δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον, αλλά οι μυριάδες βασικές σχέσεις των μελών της με τους εκλεγμένους αξιωματούχους του είναι ανεκτίμητες. Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΗΕPA, Βασίλειος Μωϋσιάδης απηχεί τις απόψεις του Λαριγκάκη, λέγοντας: «Ως περήφανος Ελληνοαμερικανός, αγαπώ τις αμερικανικές αρχές μου και ασκώ την ψήφο μου με κάθε ευκαιρία… Ακούμε πολλές φορές ρητορικές μίσους στο σύγχρονο Κόσμο… αλλά με παρηγορεί που η πλειοψηφία των ανθρώπων χρησιμοποιεί την κοινή λογική για να προχωρήσουμε ως Εθνος. Μαζί εργαζόμαστε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας, το Εθνος μας και τις οικογένειές μας… Ας αφιερώσουμε όλοι χρόνο για να πάμε και να ψηφίσουμε για να υποστηρίξουμε το σύστημα και να αποδείξουμε ότι όλοι οι ειδικοί κάνουν λάθος, ότι εμείς ως Αμερικανοί μπορούμε και ψηφίζουμε για τη βελτίωση της χώρας μας».

Σύμφωνα με τον κατάλογο που διαβιβάστηκε στον Εθνικό Κήρυκα από την AHEPA, οι παρακάτω Ελληνοαμερικανοί, συμμετέχουν στις πολιτειακές εκλογές.

Αλάσκα: Χάριετ Αναγνώστη-Ντρουμόντ (Harriet Anagnostis-Drummond).

Κονέκτικατ: Ελένη Κάβρος ΝτεΓκρο (Eleni Kavros DeGraw), Νικόλ Κλαρίδη-Ντίτρια (Nicole Klarides-Ditria), Χριστόφορος Ζιώγας (Christopher Ziogas).

Ντέλαγουερ: Σπύρος Μαντζαβίνος (Spiros Mantzavinos).

Τζόρτζια: Τσακ Ευστρατίου (Chuck Efstration), Μάικ Χέοκας (Mike Cheokas).

Ιλινόις: Μαρία Παππά (Maria Pappas), ταμίας της κομητείας Κουκ.

Μασαχουσέτη: Ντένις Γκάρλικ (Denise Garlick), Μπρους Ταρ (Bruce Tarr), Τζον Βέλης (John Velis), Στίβεν Ξιάρχος (Steven Xiarhos), Τζος Κάτλερ (Josh Cutler), Αντώνης Χριστάκης (Anthony Christakis).

Μινεσότα: Σάντρα Παππάς (Sandra Pappas),

Νεβάδα: Tζέιμς Ορενσαλ (James Ohrenschall).

Νιου Χάμσαιρ: Μπέντζαμιν Μπάρουντι (Benjamin Baroody), Ευσταθία, Τόνυ Λέκας (Τony Lekas).

Νέα Υόρκη: Μιχάλης Γιάνναρης, Ανδρέας Γουνάρδης, Tζον Λεμόντης (John Lemondes), Τζέιμς Σκούφης (James Skoufis), Μιχάλης Ταννούσης (Michael Tannousis).

Πενσυλβάνια: Στίβεν Μαλαγκάρι (Steven Malagari), Μαρία Τζανάκη-Κολέτ (Maria Tzanakis-Collett).

Ρόουντ Αϊλαντ: Λεωνίδας Ραπτάκης (χωρίς αντίπαλο).

Νότια Καρολίνα: Λεωνίδας Σταυρινάκης (Leonidas Stavrinakis).

Βερμόντ: Κρίστοφερ Μάτος (Christopher Mattos).

Ουισκόνσιν: Τζον Σπύρος (χωρίς αντίπαλο).

Ουαϊόμινγκ: Στέφαν Παππάς.

Σχετικά Άρθρα

Η Αμερική ετοιμάζεται να πάει στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου μ τους ελληνοαμερικανούς υποψήφιους να δίνουν τη δική τους σκληρή για να κερδίσουν μια θέση στα Σώματα της αμερικανικής διοίκησης.

Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, η «επαγρύπνηση» είναι επίσης σύνθημα για την ημέρα των εκλογών για την Κοινότητα για δύο τουλάχιστον περιπτώσεις.

Η μία αφορά στην Πενσυλβάνια, όπου θεωρείται ισχυρή η υποψηφιότητα του Μεχμέτ Οζ, του οποίου οι δεσμοί με την Αγκυρα είναι εξαιρετικοί. Ο ίδιος είναι τουρκικής καταγωγής, γεννημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες που προσφέρθηκε εθελοντικά να υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό. Η παρουσία του μπορεί να αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της Ομογένειας, απειλή για τα συμφέροντα της Ελλάδας, όπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας.

Η δεύτερη αφορά στην Νέα Υόρκη και την υποψηφιότητα του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Gregory Weldon Meeks – Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην περίπτωση αυτή πρωτοστατεί υπέρ του Meeks το αλβανικό λόμπι που προωθεί τα συμφέροντα της Τσαμουριάς. Η Αστική Αλβανο-Αμερικανική Λίγκα, αφιερώνει τον φετινό «Αλβανικό Νοέμβρη» στην προβολή της αποκαλούμενης γενοκτονίας των Τσάμηδων απ’ την Ελλάδα, διοργανώνοντας εκδήλωση στο Staten Island της Νέας Υόρκης με τον τίτλο «Δείπνο του Κογκρέσου για την Τσαμουριά» (Cameria Congressional Diner). Το δείπνο διοργανώνεται από το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επικεφαλής του Αλβανικού λόμπι στις ΗΠΑ, Τζόζεφ Ντιογκουάρντι (Joseph J. Dioguardi) και είναι αφιερωμένο στο τιμώμενο πρόσωπο, τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Gregory Weldon Meeks – Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Σύμφωνα πάντως με τον Αντυ Μανάτος (Andy Manatos), διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας λόμπι Manatos and Manatos στην Ουάσιγκτον, DC, «όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για αποτελέσματα-έκπληξη σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερουσία και τη Βουλή. Με τα σταθερά τηλέφωνα να λείπουν πλέον από πολλά σπίτια, οι δημοσκόποι έχουν μειώσει την πρόσβαση σε κατάλληλα αντιπροσωπευτικά δείγματα». Οπως λέει στον Εθνικό Κήρυκα «υπάρχει το άγνωστο ζήτημα του «περιθωρίου λάθους», ακόμη και στις καλύτερες δημοσκοπήσεις».

Ο Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του HALC, επισημαίνει πως υπάρχουν αναμετρήσεις-κλειδιά. «Στο Κογκρέσο υπάρχουν τρεις υποψήφιοι στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε – ο Σαρμπάνης και ο Μπιλιράκης είναι ασφαλείς. Η θέση της Νικόλ Μαλλιωτάκη είναι επισφαλής, όπως και αυτή της Ντίνα Τάιτους και του Κρις Πάππας. Είναι πιο σημαντικές αυτές οι μάχες απ’ ό,τι στο παρελθόν λόγω της συρρίκνωσης της παρουσίας των Ελληνοαμερικανών στο Κογκρέσο, και ειδικά σε μια εποχή που η Κάρολιν Μαλόνι και ο Τεντ Ντόιτς θα φύγουν από το Κογκρέσο -δύο από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες- και ο Τσάρλι Κριστ θα έχει φύγει. Και οι τρεις έχουν δείξει τρομερή ηγεσία», αναφέρει. «Προφανώς, όσον αφορά τον Οζ, δεν θέλουμε να τον δούμε να κερδίζει για πολλούς, πολλούς λόγους. Ο Τζον Φέτερμαν έχει αλληλεπιδράσει καλά με την Κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Ζεμενίδης, επισημαίνοντας ότι ο φιλέλληνας «Τιμ Ράιαν δίνει μάχη στήθος με στήθος».

Ο κ. Ζεμενίδης τονίζει επίσης τη σημασία των αξιωμάτων σε όλη την επικράτεια, επισημαίνοντας την αναμενόμενη επανεκλογή της Ελένης Κουναλάκη ως αντικυβερνήτη της Καλιφόρνιας και την επιστροφή στο Ιλινόις του Αλέξη Γιαννούλια ως υπουργού Εξωτερικών. «Το να έχουμε δύο κρατικούς αξιωματούχους -για τους οποίους όλοι εικάζουν πολλά για το μέλλον τους»- είναι σημαντικό.

Τα «ελληνικά ονόματα»

Οπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας στα ψηφοδέλτια είναι επίσης η Σούζαν Μπισιέβιτς (Susan Bysiewicz), στην κούρσα της για το αξίωμα του υποκυβερνήτη του Κονέκτικατ, και ο Τζιμ Κόντος (Jim Condos) στην κούρσα για την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών του Βερμόντ.

Η Νταϊάνα Ντιζόλιο είναι υποψήφια για το αξίωμα του πολιτειακού ελεγκτή της Μασαχουσέτης.

Ο Νικ Λαριγκάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), σε δηλώσεις του αναφέρει πως «από την οπτική γωνία των Ελληνοαμερικανών είναι εξαιρετικά σημαντικό τα μέλη της Κοινότητας να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία, όχι απλώς ψηφίζοντας τους υποψηφίους της επιλογής τους».

Ο Λαριγκάκης επισημαίνει στις δηλώσεις του, τη σημασία της υποστήριξης υποψηφίων σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το άλμα στο Κογκρέσο, σημειώνοντας το παράδειγμα της Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία ήταν βουλευτής της πολιτείας της Νέας Υόρκης και τώρα είναι μέλος του Κογκρέσου.

Ελληνοαμερικανοί υποψήφιοι του Κογκρέσου

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι όλοι οι Ελληνοαμερικανοί νομοθέτες είναι μέλη του Congressional Caucus on Hellenic Issues που ίδρυσε και συμπροεδρεύει η απερχόμενη σπουδαία Φιλέλλην βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, η οποία θα λείψει πολύ.

Ο Τσάρλι Κριστ εκπροσωπεί επί του παρόντος τη 13η Περιφέρεια της Φλόριδας. Δεν θα επιστρέψει στο Κογκρέσο γιατί έχει βάλει στόχο να νικήσει τον νυν κυβερνήτη της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις και να εγκατασταθεί στην έπαυλη του κυβερνήτη.

Ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης είναι Ρεπουμπλικανός από το Παλμ Χάρμπορ που εκπροσωπεί τη 12η Περιφέρεια της Φλόριδας από το 2006. Ο Μπιλιράκης έχει τιμηθεί ως «ο πιο αποτελεσματικός νομοθέτης στην Πολιτεία της Φλόριδας» από το Κέντρο Αποτελεσματικής Νομοθέτησης στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. Ο Γκας Μπιλιράκης είναι συνιδρυτής και συμπρόεδρος του Congressional Caucus in Hellenic Issues.

Ο Γκας Μπιλιράκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης της υποψηφιότητάς του, που πραγματοποιήθηκε στον «Διόνυσο» τον Οκτώβριο του 2018. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη

Ο Τζον Σαρμπάνης είναι Δημοκρατικός και εκπροσωπεί την 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ από το 2007. Πήρε τη σκυτάλη για τα ελληνικά και κοινοτικά ζητήματα από τον πατέρα του, τον αείμνηστο σεβαστό γερουσιαστή των ΗΠΑ Πολ Σαρμπάνη.

Το πλήρες όνομα της Ντίνα Τάιτους είναι Αλις-Κωνσταντίνα Τάιτους και γεννήθηκε στην Τζόρτζια. Ηταν ένα από τα τρία μέλη του Κογκρέσου της Νεβάδα από το 2013 και είναι μέλος της σημαντικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Κρις Παππάς είναι Δημοκρατικός και υπηρετούσε ως ένας από τους δύο αντιπροσώπους των ΗΠΑ του Νιου Χάμσαϊρ από το 2019. Φέτος πρωτοστάτησε στην εθνική εορτή εισάγοντας ένα δικομματικό ψήφισμα για τον ορισμό της 28ης Οκτωβρίου ως Ημέρα «OXI».

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη είναι πολύ οικεία στους αναγνώστες του «Ε.Κ.». Είναι Ρεπουμπλικανή και υπηρετεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Η κ. Μαλλιωτάκη καθιερώθηκε γρήγορα στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη ως ισχυρή φωνή για τη δημοσιονομική ευθύνη και την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ο Αλεκ Σκαρλάτος, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στην 4η Περιφέρεια του Ορεγκον, έγινε γνωστός ως ένας από τους ανθρώπους που απέτρεψαν μια τρομοκρατική επίθεση σε τρένο στην Ευρώπη.

Πολιτειακά Σώματα

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ελληνοαμερικανική παρουσία στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Περιλαμβάνει τον Μιχάλη Γιάνναρη -ο οποίος έχει βοηθήσει αρκετά μέλη της Κοινότητας να διεκδικήσουν και να κερδίσουν δημόσια αξιώματα- και κατέχει τη σημαντική θέση του αναπληρωτή αρχηγού της πλειοψηφίας.

Στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης υπηρετούν επίσης ο Ρεπουμπλικανός Μιχάλης Ταννούσης και οι Δημοκρατικοί Αντριου Γουνάρδης και Τζέιμς Σκούφης. Ο Ζεμενίδης πιστεύει ότι η εκλογή του Γουνάρδη είναι πολύ σημαντική. «Πιστεύω ότι ο Γουνάρδης είναι ξεχωριστός γιατί ασχολείται με τα ελληνικά θέματα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κρατικό επίπεδο» λέει.

Η AHEPA δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον, αλλά οι μυριάδες βασικές σχέσεις των μελών της με τους εκλεγμένους αξιωματούχους του είναι ανεκτίμητες. Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΗΕPA, Βασίλειος Μωϋσιάδης απηχεί τις απόψεις του Λαριγκάκη, λέγοντας: «Ως περήφανος Ελληνοαμερικανός, αγαπώ τις αμερικανικές αρχές μου και ασκώ την ψήφο μου με κάθε ευκαιρία… Ακούμε πολλές φορές ρητορικές μίσους στο σύγχρονο Κόσμο… αλλά με παρηγορεί που η πλειοψηφία των ανθρώπων χρησιμοποιεί την κοινή λογική για να προχωρήσουμε ως Εθνος. Μαζί εργαζόμαστε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας, το Εθνος μας και τις οικογένειές μας… Ας αφιερώσουμε όλοι χρόνο για να πάμε και να ψηφίσουμε για να υποστηρίξουμε το σύστημα και να αποδείξουμε ότι όλοι οι ειδικοί κάνουν λάθος, ότι εμείς ως Αμερικανοί μπορούμε και ψηφίζουμε για τη βελτίωση της χώρας μας».

Σύμφωνα με τον κατάλογο που διαβιβάστηκε στον Εθνικό Κήρυκα από την AHEPA, οι παρακάτω Ελληνοαμερικανοί, συμμετέχουν στις πολιτειακές εκλογές.

Αλάσκα: Χάριετ Αναγνώστη-Ντρουμόντ (Harriet Anagnostis-Drummond).

Κονέκτικατ: Ελένη Κάβρος ΝτεΓκρο (Eleni Kavros DeGraw), Νικόλ Κλαρίδη-Ντίτρια (Nicole Klarides-Ditria), Χριστόφορος Ζιώγας (Christopher Ziogas).

Ντέλαγουερ: Σπύρος Μαντζαβίνος (Spiros Mantzavinos).

Τζόρτζια: Τσακ Ευστρατίου (Chuck Efstration), Μάικ Χέοκας (Mike Cheokas).

Ιλινόις: Μαρία Παππά (Maria Pappas), ταμίας της κομητείας Κουκ.

Μασαχουσέτη: Ντένις Γκάρλικ (Denise Garlick), Μπρους Ταρ (Bruce Tarr), Τζον Βέλης (John Velis), Στίβεν Ξιάρχος (Steven Xiarhos), Τζος Κάτλερ (Josh Cutler), Αντώνης Χριστάκης (Anthony Christakis).

Μινεσότα: Σάντρα Παππάς (Sandra Pappas),

Νεβάδα: Tζέιμς Ορενσαλ (James Ohrenschall).

Νιου Χάμσαιρ: Μπέντζαμιν Μπάρουντι (Benjamin Baroody), Ευσταθία, Τόνυ Λέκας (Τony Lekas).

Νέα Υόρκη: Μιχάλης Γιάνναρης, Ανδρέας Γουνάρδης, Tζον Λεμόντης (John Lemondes), Τζέιμς Σκούφης (James Skoufis), Μιχάλης Ταννούσης (Michael Tannousis).

Πενσυλβάνια: Στίβεν Μαλαγκάρι (Steven Malagari), Μαρία Τζανάκη-Κολέτ (Maria Tzanakis-Collett).

Ρόουντ Αϊλαντ: Λεωνίδας Ραπτάκης (χωρίς αντίπαλο).

Νότια Καρολίνα: Λεωνίδας Σταυρινάκης (Leonidas Stavrinakis).

Βερμόντ: Κρίστοφερ Μάτος (Christopher Mattos).

Ουισκόνσιν: Τζον Σπύρος (χωρίς αντίπαλο).

Ουαϊόμινγκ: Στέφαν Παππάς.

Πηγή

Must Read