ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΟ πρόεδρος της Parsons στην «Κ»: Ελλείψεις υλικών, προσωπικού φρενάρουν τα έργα

Ο πρόεδρος της Parsons στην «Κ»: Ελλείψεις υλικών, προσωπικού φρενάρουν τα έργα

Ο πρόεδρος της Parsons στην «Κ»: Ελλείψεις υλικών, προσωπικού φρενάρουν τα έργα

Για την αντιμετώπιση των πιθανών πιέσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας στα μεγάλα έργα υποδομής χρειάζεται μια σύνθετη προσέγγιση στη σχεδίαση και στη συνολική διαχείρισή τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα της εμπρόθεσμης και εντός προϋπολογισμού εκτέλεσής τους, σημειώνει ο Πιερ Σαντονί.

«Οι ελλείψεις υλικών και εργατικού δυναμικού στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι περιορισμένες επιλογές σε επίπεδο μεταφορών, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που προκύπτουν από την πανδημία και από τις επικρατούσες πολιτικές συνθήκες, όχι μόνο ενδέχεται να επιβραδύνουν τα κυβερνητικά σχέδια για την υλοποίηση έργων, αλλά επιπλέον προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στις αγορές και ασκούν πιέσεις στους προϋπολογισμούς των έργων». Αυτό επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο Πιερ Σαντονί, πρόεδρος της Parsons για τη Ν. Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αφρική. Ο επικεφαλής της Parsons, αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας διαχείρισης έργων, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, κάνει λόγο για «προκλήσεις που ενδέχεται να γίνουν πιο έντονες καθώς η Ελλάδα θα υλοποιεί μια εντυπωσιακή σειρά έργων μεγάλης κλίμακας, τα οποία θα απαιτούν καινοτόμες προσεγγίσεις από την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα». Δηλώνει, δε, ευθαρσώς πως «προσβλέπουμε στην εξαγγελία διαγωνισμών στον κλάδο των υποδομών» στην Ελλάδα.

– Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα;

– Οι ελλείψεις υλικών και εργατικού δυναμικού στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι περιορισμένες επιλογές σε επίπεδο μεταφορών, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που προκύπτουν από την πανδημία και από τις επικρατούσες πολιτικές συνθήκες, όχι μόνο ενδέχεται να επιβραδύνουν τα κυβερνητικά σχέδια για την υλοποίηση έργων, αλλά επιπλέον προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στις αγορές και ασκούν πιέσεις στους προϋπολογισμούς των έργων. Αυτές οι προκλήσεις ενδέχεται να γίνουν πιο έντονες καθώς η Ελλάδα θα υλοποιεί μια εντυπωσιακή σειρά έργων μεγάλης κλίμακας, τα οποία θα απαιτούν καινοτόμες προσεγγίσεις από την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα. Για την αντιμετώπιση των πιθανών πιέσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας στα μεγάλα έργα υποδομής χρειάζεται μια σύνθετη προσέγγιση στη σχεδίαση και στη συνολική διαχείρισή τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα της εμπρόθεσμης και εντός προϋπολογισμού εκτέλεσής τους. Η Parsons έχει βοηθήσει πελάτες της να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο, αξιοποιώντας τις στρατηγικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει με φορείς, επιχειρήσεις και μεμονωμένα άτομα που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα και τους κατάλληλους πόρους σε επίπεδο μελέτης, προμηθειών, διακίνησης και κατασκευής.

– Θα διεκδικήσετε νέα έργα στην Ελλάδα;

Οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στις αγορές ασκούν πιέσεις στους προϋπολογισμούς των έργων.

– Δεδομένης της μακράς ιστορίας μας στην Ελλάδα, αποτελεί δέσμευσή μας η στήριξη των σημαντικότατων πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κλάδο των υποδομών και προσβλέπουμε στην εξαγγελία των αντίστοιχων διαγωνισμών που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε και να διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο ως σύμβουλοι διαχείρισης έργου. Πιστεύουμε ότι αυτές οι καθοριστικές επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες είναι τόσο σημαντικές για την οικονομία της Ελλάδας, παρέχουν το περιθώριο ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ της Parsons και των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η εταιρεία μας. Η Parsons θα προσθέσει αξία στην υλοποίηση αυτών των έργων χάρη στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζει, τα εξειδικευμένα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο, καθώς και τις βασιζόμενες στην τεχνολογία λύσεις που παρέχει.

– Η Parsons βρίσκεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τις δραστηριότητές σας εδώ;

– Οι δραστηριότητές μας εκτείνονται στο ευρύτερο δίκτυο συγκοινωνιών της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας συνδέσεις τόσο εντός της χώρας όσο και διεθνώς μέσω έργων όπως οδοί, γέφυρες, αερολιμένες και σιδηροδρομικά δίκτυα. Το πρώτο έργο μας στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 και αφορούσε μια μελέτη αστικών συγκοινωνιών για τον ΗΣΑΠ. Εκτοτε συμμετέχουμε στον συνεχή εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη των μείζονος κλίμακας σημαντικότατων έργων υποδομής στην Ελλάδα, παρέχοντας υπηρεσίες διαχείρισης έργου και προγραμμάτων για την κατασκευή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, του δυτικού και κεντρικού τμήματος της Εγνατίας Οδού και του επενδυτικού προγράμματος του ΟΣΕ κατά την περίοδο 2003-2009, το οποίο οδήγησε στο ολοκληρωμένο σχέδιο που σήμερα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Επιπλέον, παρείχαμε εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβούλου και μηχανικού για διάφορα έργα, όπως η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης, τα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου στον Μαλιακό κόλπο και το τραμ της Αθήνας. Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά η ελληνική πρωτοβουλία για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιακών υποδομών της χώρας και προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με τους ελληνικούς συμμετέχοντες φορείς προκειμένου να πραγματοποιηθεί το όραμά τους.

– Καθώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε περιφερειακό κόμβο, θα προβεί στην υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά έργα στην ιστορία. Εχετε αντίστοιχα έργα σε εξέλιξη σε άλλες αγορές;

– Διαθέτουμε πείρα άνω των 60 ετών στον κλάδο των σταθερών συγκοινωνιών και ως εκ τούτου κατανοούμε τις προκλήσεις και τις ανάγκες των σύγχρονων συγκοινωνιακών συστημάτων. Εχουμε συνεργαστεί με περισσότερους από 400 πελάτες από τον κλάδο των συγκοινωνιών και έχουμε συμμετάσχει σε σύνθετα και μείζονος κλίμακας έργα ανάπλασης (brownfield) και σε νέα έργα ανάπτυξης (greenfield) στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Η Parsons σήμερα υλοποιεί περισσότερα από δώδεκα έργα σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, συνολικής κατασκευαστικής αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ. Οι βιώσιμες λύσεις που παρέχουμε συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών, ενισχύουν την κινητικότητα εξασφαλίζοντας αυξημένη ενεργειακή απόδοση και παρέχουν μακροπρόθεσμα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Η ομάδα μας, οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουμε, οι σαφώς καθοριζόμενες απαιτήσεις και οι καινοτόμες λύσεις ελαχιστοποιούν τον παράγοντα του κινδύνου στα έργα και εξασφαλίζουν βέλτιστα αποτελέσματα. Σε κάθε νέα πρόκληση αξιοποιούμε τη διεθνή εμπειρία μας στις συμβάσεις διαχείρισης έργου (PMC) προκειμένου να ολοκληρώνουμε όλα τα έργα εμπρόθεσμα και εντός προϋπολογισμού και να εξασφαλίζουμε τη βέλτιστη διάρκεια ζωής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr Πηγή

Must Read