ΑρχικήΟΜΟΓΕΝΕΙΑΟ δρόμος της ζωής του ομογενούς Θεόδωρου Τόλιου από το Χέβερχιλ

Ο δρόμος της ζωής του ομογενούς Θεόδωρου Τόλιου από το Χέβερχιλ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Θεόδωρος Τόλιος γεννήθηκε και έμενε μέχρι τα 21 του χρόνια στο χωριό Αγιος Κοσμάς Γρεβενών και στη συνέχεια ήλθε στην Αμερική και συγκεκριμένα στην πόλη Χέβερχιλ της Μασαχουσέτης όπου ξεκίνησε την καινούργια του ζωή, νυμφεύθηκε, δημιούργησε οικογένεια, σπούδασε τα παιδιά, άνοιξε δικό του κατάστημα και εκπλήρωσε κι έναν ενδόμυχο πόθο της ψυχής, έγραψε κι ένα βιβλίων ποιημάτων και πεζογραφημάτων.

Ο δρόμος της ζωής του έχει ενδιαφέρουσα ιστορία. Μιλώντας στον «Ε.Κ.» θυμήθηκε ότι ήλθε στην Αμερική «στις 5 Νοεμβρίου του 1956 και την επόμενη μέρα που γίνονταν οι εκλογές και εκλέχτηκε Πρόεδρος ο Αϊζενχάουερ. Πήραμε τα διαβατήρια με την ξαδέλφη μου από τον Σεπτέμβριο και της έλεγα να φύγουμε για την Αμερική την άλλη εβδομάδα, κι εκείνη μου έλεγε όχι θα περιμένουμε το πλοίο ‘Βασίλισσα Φρειδερίκη’. Μπήκαμε στο πλοίο 23 Οκτωβρίου αλλά στις 25 Οκτωβρίου άρχισαν να μαλώνουν στο ισθμό του Σουέζ Άγγλοι, Γάλλοι και Αιγύπτιοι».

Ο Θεόδωρος Τόλιος αγκαλιά με τη σύζυγό του Ερατώ και τα δύο τους κορίτσια Αγνή και Κωνσταντία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΛΙΟΣ

Είπε ότι «ήθελα να φύγω από την Ελλάδα διότι δεν είχα τίποτε να κάνω εκεί επαγγελματικά. Τα καλοκαίρια βοηθούσα τον πατέρα μου ο οποίος ήταν κτίστης και τον χειμώνα πήγαινα στο Γυμνάσιο στα Τρίκαλα. Κουβαλούσα τσιμέντο, πέτρες, ασβέστη, τούβλα και τα κουβαλούσα πάνω στις σκαλωσιές και έριχνα τσιμέντο με τον κουβά».

Το όνειρό του και την επιθυμία του το πραγματοποίησε ο θείος του. Ο κ. Τόλιος είπε πως «ήταν πολλά χρόνια εδώ ο θείος μου, ο αδελφός της μάνας μου, ο οποίος είχε έλθει από το 1912, ήταν πρωτοπόρος κι αυτός μας έφερε όλους. Στις 13 Νοεμβρίου έπιασα δουλειά σε εργοστάσιο υποδηματοποιίας στο Χέβερχιλ. Το όνομα του εργοστασίου ήταν ‘Lincoln Shoe Company’ και ιδιοκτήτης του ήταν κάποιος Έλληνας από τη Σαμαρίνα ονόματι Γεώργιος Βλαχούλης. Δούλευα διπλή βάρδια επί δύο χρόνια από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Το 1958 με πήραν στρατιώτη. Πήγα στο Foredeck της Νέας Ιερσέης, έκατσα ενενήντα μέρες αλλά έφυγα γιατί δεν ήξερα αγγλικά και δεν πέρασα το τεστ. Όταν επέστρεψα από το στρατό δεν υπήρχε θέση εργασίας στο εργοστάσιο υποδηματοποιίας και πήγα στη Σχολή κομμωτικής και άνοιξα κομμωτήριο το 1964 με τον εξάδελφό μου. Στη συνέχεια πήγε και η γυναίκα μου και έγινε κομμώτρια και επί 59 χρόνια δουλεύαμε ως κομμωτές».

Το ζεύγος Τόλιου απόκτησε δύο κορίτσια τα οποία σπούδασαν το ένα δικηγόρος και το άλλα δασκάλα.

Σε αναμνηστική φωτογραφία ο Θεόδωρος Τόλιος δεξιά με το πηλήκιο του Γυμνασίου την αδελφή του Ευτυχία και τον αδελφό του Χρήστο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΛΙΟΣ

Ο κ. Τόλιος είχε και ποιητική φλέβα και σιγά – σιγά κατά την πάροδο των ετών έγραφε ποιήματα, τα οποία ο ανιψιός του από την Ελλάδα τα συγκέντρωσε και εκδόθηκαν σε βιβλίο ποιητικής συλλογής με τίτλο «Είναι διασκεδαστικό να γυρίζω καβάλα στη γη γύρω από τον ήλιο». Είπε ότι «έγραψα πάνω από εκατό ποιήματα, αλλά έχασα περί τα είκοσι. Το πρώτο το ποίημα το έγραψα όταν ήμουν ακόμα στην Ελλάδα όταν τελείωσα το Γυμνάσιο. Ο καθηγητής μου είπε πως έχεις ταλέντο, αλλά δεν τον άκουσα, ήθελα να έλθω στην Αμερική. Ένα λάθος που έκανα τότε ήταν που δεν πήγα να δώσω εξετάσεις στη Σχολή Δασκάλων γιατί ήθελα πολύ να γίνω δάσκαλος».

Είναι τακτικός αναγνώστης του «Ε.Κ.» κι όπως είπε «το 1960 το ποίημά μου ’Η Παναγιά κλαίει’ δημοσιεύθηκε στον ‘Ε.Κ.’».

Ο Θεόδωρος Τόλιος με τα εγγόνια του Λυδία, Αλέξανδρος, Βύρωνα και Τσαρλς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΑΡΧΩΡΗΣΗ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΛΙΟΣ

Οταν τον ρωτήσαμε αν το μετάνιωσε που ήλθε στην Αμερική, απάντησε «ποτέ, ποτέ, δεν θα είχα ό,τι απόκτησα εδώ. Πολλοί συμμαθητές μου στην Ελλάδα πέθαναν, αλλά κι αυτοί που ζουν έχουν δυσκολίες να ζήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους». Τόνισε πως «η Ελλάδα μου έδωσε τη ζωή, αλλά η Αμερική την καλή ζωή».

Από το 1956 που ήλθε στην Αμερική επισκέφθηκε την Ελλάδα πέντε φορές κι όπως είπε «τώρα δεν πηγαίνω πια γιατί γέρασα, αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη ζωή μου».

Ο κ. Τόλιος πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων του Χέβερχιλ. Είπε ότι «πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία, πληρώνω τη συνδρομή αλλά δεν αναμείχθηκα ποτέ. Το έχω παράδοση κάθε πρώτη Ιανουαρίου πληρώνω τη συνδρομή μας».

Πηγή

Must Read