ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟ βουλευτής Εβρου της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος στον «Ε.Κ.» με φόντο τα...

Ο βουλευτής Εβρου της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος στον «Ε.Κ.» με φόντο τα ελληνοτουρκικά

Ο βουλευτής Εβρου της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος στον «Ε.Κ.» με φόντο τα ελληνοτουρκικά

ΑΘΗΝΑ. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν το κυρίαρχο θέμα της συνέντευξης που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Δερμεντζόπουλος. Κάτι τέτοιο ίσως ήταν αναπόφευκτο από τη στιγμή που η εκλογική περιφέρειά του βρίσκεται (μαζί βέβαια με το Αιγαίο) στο επίκεντρο της εκρηκτικής ατμόσφαιρας που καλλιεργούν το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι με τις αλλεπάλληλες και κλιμακούμενες προκλήσεις τους έναντι της Αθήνας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Δερμεντζόπουλου έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Οι κάτοικοι του νομού Εβρου, η τοπική κοινωνία που ζει κυριολεκτικά πάνω στην διαχωριστική γραμμή των συνόρων μας με την Τουρκία πώς αντιμετωπίζει καθημερινά την όλη ατμόσφαιρα, ποιοι είναι οι προβληματισμοί τους, ποιες οι ανησυχίες τους και πώς εσείς τις αντιμετωπίζετε;

Χρήστος Δερμεντζόπουλος: Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες του Εβρου παρακολουθούν τις εξελίξεις καθημερινά με ψυχραιμία, καθώς πλέον γνωρίζουν πως το κράτος είναι δίπλα τους εμπράκτως. Εχουμε δει πως το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί αρκετά στα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα, όπως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την πλευρά της Τουρκίας. Η περιοχή μας είναι θιγόμενη και μάλιστα όσον αφορά το μεταναστευτικό είναι θιγόμενη εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα έχουμε προβεί σε επιπλέον προσλήψεις συνοριοφυλάκων, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από την περιοχή οπότε προστατεύουν την περιοχή όπου ζουν και αγαπούν. Επιπλέον, έχουμε επεκτείνει τον φράκτη σε καίρια σημεία, έχουν ενταθεί οι περιπολίες κατά μήκος του ποταμού και των συνόρων. Εχουμε ενισχύσει, επίσης, τα συστήματα ασφαλείας και έχει ξεδιπλωθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται «Ακρίτας». Επομένως, όλος ο κόσμος και όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως το κράτος στέκεται δίπλα τους σε όλα τα προβλήματα που τους απασχολούσαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά τώρα ακόμα περισσότερο.

«Ε.Κ.»: Πώς εκτιμάτε προσωπικά αλλά και ως Νέα Δημοκρατία την περίοδο που έπεται μέχρι τις προεδρικές εκλογές στην γείτονα χώρα τον Ιούνιο του 2023 ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Τι έχουμε να περιμένουμε;

Χρήστος Δερμεντζόπουλος: Η κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι ένα νέο φαινόμενο αλλά υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σίγουρα όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία θα αυξάνεται η πολιτική αποπροσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης καθώς η Τουρκία έχει περιέλθει σε μία περιδίνηση με αρκετά προβλήματα κυρίως οικονομικά. Αυτό που προσωπικά έχω να δηλώσω και είναι ξεκάθαρο, και νομίζω πως το βλέπουν όλοι, είναι πως η Ελλάδα είναι πραγματικά μία χώρα διαλόγου και συνεννόησης, κάνουμε αρκετές προσπάθειες και επιδιώκουμε την καλή γειτνίαση, πιστεύουμε και έχουμε επικεντρωθεί στο Διεθνές Δίκαιο, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και νομίζω πως με στιβαρότητα και συνέπεια ουσιαστικά τονίζουμε τις θέσεις μας σε όλα τα φόρα. Είναι ανούσιο να απαντάμε κάθε μέρα σε κάθε προκλητική δήλωση κάθε Τούρκου αξιωματούχου, παρ’ όλα αυτά είμαστε ξεκάθαροι χτίζοντας συμμαχίες με σημαντικές δυνάμεις όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επομένως, υπάρχει ένας διπλωματικός μαραθώνιος, τα τελευταία ειδικά τρεισήμισι χρόνια, τον οποίο όλοι μας αναγνωρίζουμε πλέον.

«Ε.Κ.»: Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα είχε πει: «Ας μην θυμίζουν φωτιές και σεισμοί ότι είμαστε γείτονες». Πώς συμβαδίζουν τα λόγια αυτά με τις εμπρηστικές και επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν-Ακάρ;

Χρήστος Δερμεντζόπουλος: Οι δηλώσεις του Τούρκου πρεσβευτή για την 99η επέτειο από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας αποτελούν την προμετωπίδα όλων αυτών που έπρεπε οι δύο χώρες να κάνουμε, δηλαδή να συνεργαζόμαστε αρμονικά για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο κοινό μέλλον και να καθορίζουμε τις διμερείς μας σχέσεις με λογικούς, συνετούς και συμβιβαστικότερους όρους τα επόμενα χρόνια. Θεωρώ πως η Ελλάδα έχει επιδείξει ότι πραγματικά επιδιώκει μια ειρηνική συνύπαρξη έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια έχουμε. Με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου πρεσβευτή να επισημάνω πως υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η τουρκική κοινή γνώμη δεν τρέφει εχθρικά αισθήματα προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, κάτι που είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με τις καθημερινές σχεδόν δηλώσεις Ερντογάν-Ακάρ. Είναι σημαντικό, παρά τα όσα μας διχάζουν, να χτίσουμε γέφυρες του μέλλοντος και να συνυπάρξουμε με σύμπνοια και αλληλεγγύη.

«Ε.Κ.»: Ως μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, ποιο είναι το κορυφαίο θέμα των ημερών που συζητείται στην Επιτροπή και ίσως ο Τύπος να μην του αποδίδει την δέουσα έμφαση;

Χρήστος Δερμεντζόπουλος: Η συγκεκριμένη Επιτροπή αποτελείται από μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο στόχος και ο ρόλος της είναι η προηγούμενη εξέταση και παρακολούθηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των συμβάσεων αμυντικού υλικού. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε αρκετή δουλειά με την υπογραφή των συμβάσεων για την απόκτηση των φρεγατών Belharra, των Rafale, την προμήθεια των τορπιλών για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, όπως επίσης στην συγκεκριμένη Επιτροπή έχουν συζητηθεί αμυντικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Γαλλία. Επομένως, η αμυντική θωράκιση της χώρας μας περνάει μέσα από την συγκεκριμένη επιτροπή. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχουν ενεργοποιηθεί κοντά στα 200 υποπρογράμματα για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων κάτι που αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η λειτουργία της Επιτροπής αυτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Ε.Κ.»: Ενα άλλο θέμα των ημερών. Αν μπορείτε να μου κάνετε ένα σχόλιο για την υπόθεση των υποκλοπών.

Χρήστος Δερμεντζόπουλος: Τις τελευταίες μέρες, όπως παρατηρούμε, υπάρχει ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο το οποίο στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Βλέπουμε δημοσιεύματα τα οποία παρουσιάζουν μία σειρά από ονόματα τα οποία δήθεν ήταν υπό παρακολούθηση χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο. Πρόκειται, λοιπόν, περί ενός απίστευτου ψέματος. Είναι ξεκάθαρο πως ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την λαϊκή νομιμοποίηση. Ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι βουλευτές δεν πρόκειται να εκβιαστούν από τέτοιου είδους μυθεύματα. Από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός, όσον αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, έχει παραδεχτεί κάποια σφάλματα τα οποία έγιναν και γι’ αυτό απομακρύνθηκαν άνθρωποι και παραιτήθηκαν κάποιοι από τις θέσεις τους, υπήρχε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το θέμα καθώς και επιτροπές οι οποίες έγιναν, όπως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και προσθήκη ασφαλιστικών δικλίδων όσον αφορά το καθεστώς των νόμιμων επισυνδέσεων. Θα υπάρχει, συνεπώς, ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα έχει να κάνει με την καθολική απαγόρευση εμπορίας των κακόβουλων λογισμικών, κάτι που μας κάνει την πρώτη χώρα στην ΕΕ, η οποία θα επιβάλει κάτι τέτοιο.

«Ε.Κ.»: Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ομογενείς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής -και όχι μόνο- δεδομένου ότι Ελληνοαμερικανοί εξελέγησαν σε σημαντικές θέσεις ευθύνης τώρα στις ενδιάμεσες εκλογές;

Χρήστος Δερμεντζόπουλος: Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι πολλοί συμπατριώτες μας εξελέγησαν σε καίριες και σημαντικές θέσεις στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι πολύ υπερήφανη για το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι τα κατάφεραν, η ελληνική ομογένεια στήριξε με όλα τα μέσα τους συγκεκριμένους υποψήφιους αναδεικνύοντας το ισχυρό στίγμα που έχουμε στις ΗΠΑ και την παρουσία εκεί. Θεωρώ πως είμαστε υπερήφανοι όχι μόνο για την εκλογή των πολιτικών αυτών προσώπων, αλλά και για την συνεργασία που υπάρχει όχι μόνο μέσω της αμυντικής συμφωνίας αλλά και της πολύ πρόσφατης συνεργασίας των ελληνικών και των αμερικανικών πανεπιστημίων. Η Ελλάδα του 2022, λοιπόν, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2012 ή του 2015. Η Ελλάδα του 2022 είναι μία αναπτυσσόμενη οικονομία, με ταλαντούχους ανθρώπους που επιδιώκουν το κάτι καλύτερο και νομίζω πως η ελληνοαμερικανική σχέση και συνεργασία συμβάλλει σε αυτό, η οποία βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό σημείο όλων των εποχών και πιστεύω πως έτσι θα παραμείνει, καθώς έχει αποδειχθεί πως και η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Αμερική «σε μία πολύ δύσκολη γωνιά του Κόσμου», όπως αναφέρει και ο Πρωθυπουργός.

Θερμά συγχαρητήρια στους συμπατριώτες μας και εύχομαι να στηρίζουν την πατρίδα μας, να έχουν ψηλά την σημαία και να περνάνε το μήνυμα της αγάπης προς την Ελλάδα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

 

Πηγή

Must Read