ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΝέστορας Μακαριγάκης, ο άσος στο Μάρκετινγκ  της MISTRAS Group μιλά στο «Περιοδικό»

Νέστορας Μακαριγάκης, ο άσος στο Μάρκετινγκ  της MISTRAS Group μιλά στο «Περιοδικό»

Το 1990 στα 10 του χρόνια ο πατέρας του τον έβαλε εθελοντικά να ζωγραφίσει 100 αφίσες, που έγραφαν «Η Μακεδονία είναι ελληνική» και το «Ποτέ μην ξεχνάς την Κύπρο του 1974» για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Ουάσιγκτον. Στα 11 του σχεδίαζε τα σύμβολα του Μπάτμαν και τα πουλούσε σε όλα τα παιδιά της γειτονιάς του. Σήμερα, ο κάποτε ταλαντούχος μικρός ζωγράφος Νέστορας Μακαριγάκης, έχει γίνει ο «Superman», εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου MISTRAS Group, αντιπρόεδρος όλου του Ομίλου και υπεύθυνος τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας. Από τη θέση αυτή, επισημοποίησε τη λειτουργία Marketing Communications της εταιρείας σε ένα ξεχωριστό τμήμα για πρώτη φορά, ανυψώνοντας τη λειτουργικότητά της και επιβλέποντας την εμπορική προώθηση της εταιρείας, τις εσωτερικές και εξωτερικές επικοινωνίες, τις δημόσιες σχέσεις και τις λειτουργίες επωνυμίας σε όλο τον Κόσμο.

Τα τελευταία 15 χρόνια, οι προσπάθειες που κάνει, έχουν συμβάλει στην αναβάθμιση του προφίλ της MISTRAS Group στη βιομηχανία προστασίας των περιουσιακών στοιχείων μέσω της παγκόσμιας τυποποίησης, προώθησης, εξέλιξης και ενσωμάτωσης του σήματος της MISTRAS.

Το τμήμα του έχει κερδίσει βραβεία από τον Διαγωνισμό Διαφημίσεων Διαδικτύου (IAC) και την Ενωση Μάρκετινγκ Διαδικτύου (WMA), στην οποία τον κάλεσαν μετά ως κριτικό μέλος για τα ετήσια βραβεία.

Ο Νέστορας Μακαριγάκης αυτή τη στιγμή υπηρετεί σε τρεις επιτροπές, μία εκ των οποίων είναι η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ασφάλειας και Κοινωνικής Προστασίας (ΕΣΣ), εκτός από τις Επιτροπές Προγραμματισμού της Επιχειρησιακής Συνέχειας και Επενδυτικών Σχέσεων. Είναι επίσης στρατηγικός σύμβουλος του εκτελεστικού διευθυντή του Data Solutions Center of Excellence για την ανάπτυξη του OneSuite™, του πρώτου οικοσυστήματος λογισμικού της βιομηχανίας προστασίας περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, είναι επίσημο μέλος του Συμβουλίου και μέλος της ειδικής ομάδας του Συμβουλίου Επικοινωνιών του περιοδικού «Forbes», μέλος του Συμβουλίου της ΚΟΑ (Chief Marketing Officer), μέλος του δικτύου της ΚΟΑ Λέσχης, μέλος του Web Marketing Association (WMA), του American Marketing Association (AMA), και πρώην του Association of National Advertisers (ANA), μέλος της Επιτροπής Εκθετών για την Αμερικανική Εταιρεία Μη Καταστροφικών Δοκιμών.

Ο Νέστορας με τον πατέρα του Στέλιο, την μητέρα του Αννα και την αδελφή του Αντζελα, τον Απρίλιο του 2022.

Η συζήτηση μαζί με τον Νέστορα Μακαριγάκη, που στα 17 του χρόνια ίδρυσε και διαχειρίστηκε τη δική του εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ, την KATAPLIX Group, την οποία διατήρησε επί 8 χρόνια, ήταν ιδιαίτερα διδακτική, γιατί  ανέλαβε πολλές ευθύνες και πρωτοβουλίες από πολύ μικρή ηλικία, οι οποίες τον βοήθησαν να δημιουργήσει μια δυναμική, υπεύθυνη, με ηγετικές ικανότητες προσωπικότητα, η οποία μπορεί να στηρίξει το μέγεθος ενός ομίλου όπως η MISTRAS Group.

Ο Νέστορας Μακαριγάκης γεννήθηκε στο Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν, είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Μακαριγάκη και έχουν δυο παιδιά, την Ελεάννα-Πελαγία και τον Στυλιανό-Νέστορα.

Κύριε Μακαριγάκη ποια ήταν η κλίση σας και η πιο αγαπημένη σας ασχολία, όταν ήσασταν παιδί;

Είχα πάντα μια συγγένεια με την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τα γραφικά, τα λογότυπα – και τις ιστορίες, τα νοήματα, και τις εκφράσεις τους από πολύ νεαρή ηλικία. Η μητέρα μου είναι πολύ δημιουργική και μου έμαθε να ζωγραφίζω από μικρή ηλικία. Αυτές είναι μικρές στιγμές, αλλά ζωτικής σημασίας που με βοήθησαν να φτάσω στο σήμερα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ήμουν περίπου 6 χρονών, μας έστειλαν σπίτι ένα διαφημιστικό από μια σχολή ζωγραφικής και ζητούσαν να ζωγραφίσεις μια δύσκολη εικόνα, που σου πρότειναν, να την στείλεις πίσω σε αυτούς, για να διαπιστώσουν το ταλέντο σου, και να σου στείλουν ένα κιτ με είδη ζωγραφικής, το οποίο φυσικά θα πλήρωνες! Αυτό βέβαια αφορούσε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά εγώ επειδή είχα πάθος από τότε, ήθελα οπωσδήποτε να το ζωγραφίσω. Έχω ακόμα ολόκληρο το κιτ σήμερα! Αυτό μου έμαθε να βλέπω την τέχνη διαφορετικά από πολύ μικρή ηλικία. Οταν έγινα 10 χρονών, στις γιορτές έγραφα επετειακές κάρτες και τις έστελνα στον «Εθνικό Κήρυκα» και στην «Πρωινή» και οι κάρτες δημοσιεύθηκαν μερικές φορές. Έχω ακόμα μια εκτύπωση που βρίσκεται σήμερα στο σπίτι μου.

Και οι αγαπημένες σας αναμνήσεις…

Ο Δρ Σωτήρης Βαχαβιώλος, ιδρυτής, εκτελεστικός πρόεδρος και πρώην διευθύνων σύμβουλος της MIStraS Group, δημιούργησε μια συστημική δομή μεγάλης έρευνας και μηχανικής ανάπτυξης.

Εχω πολλές αγαπημένες αναμνήσεις, ως παιδί στην Ελλάδα, που συνδέονται με την ελληνική μου κληρονομιά. Πριν οι γονείς μου χτίσουν το σπίτι τους στα Μέγαρα, περάσαμε πολύ χρόνο στο χωριό του πατέρα μου Ολύμποι της Χίου, και έχω πολλές αστείες και τρυφερές μνήμες από εκεί. Θυμάμαι τα ζώα, και πόσο συναρπαστικό ήταν να είμαι τόσο κοντά με αυτά. Θυμάμαι να βοηθάω τον παππού μου Νέστορα στο αμπέλι και τη γιαγιά Αγγελική να καθαρίζει μύγδαλα και να φτιάχνει λιαστές ντομάτες. Θυμάμαι να κλειδώνω την θεία Φωτεινή στο κοτέτσι και μια άλλη φορά να με ξυπνάει πριν το ξημέρωμα, για να πάμε με τα γαϊδουράκια πάνω σε ένα βουνό για μαστίχα… τον θείο Μιχάλη, που με άφησε να οδηγήσω το τρίκυκλό του. Μοναδικές αξέχαστες στιγμές της ζωής μου, που δεν βίωσα ανάλογες ποτέ εδώ στην Αμερική.

Πώς ασχοληθήκατε με την Πληροφορική;

Εχω μεγαλώσει με τη Ναυτιλία, γιατί ο πατέρας μου δούλευε στην Εμπορική Ναυτιλία. Εχω ακούσει ιστορίες από αυτόν και τους συγγενείς μας που ταξίδευαν σε όλο τον Κόσμο και μου έκανε μεγάλη εντύπωση, ότι αυτοί οι άνθρωποι από ένα μικρό χωριό στη Χίο ήταν τόσο εξοικειωμένοι με τόσες άλλες χώρες του Κόσμου. Αυτό με οδήγησε από νωρίς, στο να θέλω να ακολουθήσω τα βήματα του πατέρα μου στην Εμπορική Ναυτιλία και να πάω στη σχολή USMA (Αμερικανική Ακαδημία Εμπορικής Ναυτιλίας), αλλά και οι δύο γονείς μου με απέτρεψαν. Ο πατέρας μου πάντα μου έλεγε ότι «έχουμε τη δικιά μας εταιρεία, αλλά καλό είναι να μάθεις και κάτι άλλο» και η μητέρα μου δεν ήθελε να ταξιδεύω για μήνες στη θάλασσα, όπως έκανε ο πατέρας μου παλιά. Ετσι άλλαξα πορεία. Ηταν μια πολύ συγκεχυμένη εποχή, γιατί δεν ήξερα τι άλλο να κάνω. Τελικά επέλεξα την Πληροφορική, επειδή είχα ήδη ασχοληθεί με το web design την εποχή εκείνη και ήθελα να μάθω περισσότερα. Το τεχνικό υπόβαθρο στην πληροφορική με βοηθάει μέχρι σήμερα στην καριέρα μου, ειδικά με την άνοδο του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον Ομιλο ΜΙSTRAS

Ο Νέστορας Μακαριγάκης με την σύζυγό του Κατερίνα, την κόρη τους Ελεάννα και τον γιο τους Στυλιανό.

Ο Ομιλος MISTRAS αποτελεί ένα κορυφαίο πολυεθνικό πάροχο ολοκληρωμένων λύσεων για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων με τεχνολογία. Με περίπου 6.000 υπαλλήλους και πάνω από 120 γραφεία σε πάνω από δώδεκα χώρες, έχει υπηρετήσει ως ηγέτης του κλάδου προστασίας περιουσιακών στοιχείων για πάνω από 40 χρόνια, υποστηριζόμενος από ένα ευρύ, βασισμένο σε δεδομένα, χαρτοφυλάκιο λύσεων, παγκόσμιας κλάσης επιθεώρηση και τεχνολογία ηλεκτρονικής παρακολούθησης (OLM), και ένα παγκόσμιο δίκτυο πόρων και γνώσης. Ο Ομιλος MISTRAS βοηθάει τους πελάτες του σε όλο το εύρος της βιομηχανίας (πετρελαϊκής / πετροχημικής, αεροπορικής / αμυντικής, ανανεώσιμων και μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατασκευαστικής κ.λπ.) να πετύχουν και να διατηρήσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων τους και προωθεί έναν καλύτερο κόσμο, υποστηρίζοντας τις εταιρείες που συμβάλλουν στην τροφοδοσία των οχημάτων και μας δίνουν ενέργεια, επιθεωρώντας τα εξαρτήματα με τα οποία κατασκευάζουμε όλα τα είδη οχημάτων, από αυτοκίνητα έως αεροσκάφη και διαστημόπλοια και εγκαθιστώντας συστήματα που παρακολουθούν αν οι γέφυρες που διασχίζουμε είναι ασφαλείς. Προσφέρει επίσης προστιθέμενη αξία στους πελάτες μας, διότι ενσωματώνει τη φιλοσοφία της προστασίας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και συγκεντρώνει τα δεδομένα δομικής ακεραιότητας μέσω ενός πακέτου λογισμικών και συστημάτων επίβλεψης με βιομηχανικό IoT. Οι βασικές δραστηριότητες της εταιρείας περιλαμβάνουν επίσης δοκιμές πεδίου και επιθεωρήσεις σε πραγματικό χρόνο με μη καταστροφικές μεθόδους, ενίοτε και με χρήση προηγμένων ρομποτικών συστημάτων, εργαστηριακό ποιοτικό έλεγχο και διασφάλιση ποιότητας, κατασκευή αισθητήρων και εξοπλισμού μη-καταστροφικών ελέγχων, συμβουλευτικές υπηρεσίες μηχανικού σε θέματα δομικής ακεραιότητας και ελαφρές μηχανολογικές εργασίες συντήρησης και κατασκευές πρόσβασης.

Πώς θα περιγράφατε την εταιρική κουλτούρα της MISTRAS Group;

Η εταιρεία μας έχει μια απίστευτη κουλτούρα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και συντροφικότητας. Η καινοτομία είναι στο DNA μας, ξεκινώντας από τον ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρό μας, Δρα Σωτήριο Βαχαβιώλο, που δημιούργησε μια συστημική δομή μεγάλης έρευνας και μηχανικής ανάπτυξης, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ο Δρ Βαχαβιώλος έκανε εφικτή μια διαφορετική πλευρά της καινοτομίας εντός του οργανισμού μας. Μεγάλο μέρος της ανάπτυξής μας προέρχεται από την απόκτηση επιχειρήσεων με παρακείμενες λύσεις και τεχνολογίες που μας επέτρεψαν να επεκτείνουμε τις προσφορές μας, για να λύσουμε τα προβλήματα των πελατών μας πιο αποτελεσματικά. Φέρνοντας σε επαφή ηγέτες με επιχειρηματικό πνεύμα και ενθαρρύνοντας ενεργά τη διαλειτουργική ενσωμάτωση μεταξύ των σταθερών τεχνολογιών μας, δημιουργήσαμε έναν χώρο, όπου η συνεχής βελτίωση και τεχνολογική πρόοδος είναι ο κανόνας. Εχουμε επίσης μια πρωτοβουλία που λέγεται Caring Connects, προκειμένου να θυμίσουμε σε όλους μας, ότι αποτελούμε μέρος ενός πράγματος μεγαλύτερου από τους εαυτούς μας. Η MISTRAS είναι μια πολυεθνική οντότητα με πάνω από 100 τοποθεσίες, έτσι το Caring Connects μας υπενθυμίζει την κοινότητα στην οποία ανήκουμε και ότι η φροντίδα του ενός για τον άλλον, τους πελάτες μας και το περιβάλλον είναι αυτό που κάνει τον όμιλο MISTRAS σπουδαίο.

Ο Ομιλος MISTRAS Group στην τελετή λήξης για τα 10 χρόνια από την IPO, τον Αύγουστο του 2019.

Τι ευκαιρίες δίνει η εταιρεία σας στους πελάτες της σήμερα;

Ο ιδρυτής μας, ο Δρ Βαχαβιώλος, είχε την ικανότητα πρόβλεψης και εκτέλεσης να αναπτύξει τεχνολογίες παρακολούθησης από απόσταση και να τις φέρει στην αγορά πίσω στη δεκαετία του 1980, μιάμιση δεκαετία πριν από τον παγκόσμιο ιστό! Είτε είναι οι τεχνικοί μας που πραγματοποιούν έναν έλεγχο, είτε ένας αισθητήρας που συλλέγει πληροφορίες, έχουμε αποκτήσει δεδομένα που βασίζονται στην ακεραιότητα, τα αποθηκεύουμε και τα επεξεργαζόμαστε εδώ και δεκαετίες. Σήμερα, η εταιρεία μας δίνει στους πελάτες μας τη δυνατότητα να δουν τα δεδομένα ακεραιότητάς τους σε διάφορες διαστάσεις, ενσωματώνοντας το λογισμικό και τις τεχνολογίες μας στη νέα πλατφόρμα OneSuite™, το πρώτο οικοσύστημα λογισμικού προστασίας πόρων. Αυτό σημαίνει ότι αντί να φιλοξενούνται δεδομένα ακεραιότητας σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές λογισμικού, παρέχουμε στους πελάτες μια πύλη ενιαίας πρόσβασης για τα δεδομένα ακεραιότητάς τους, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε περισσότερες από 85 διαλειτουργικές εφαρμογές, που συνομιλούν μεταξύ τους και ενημερώνονται δυναμικά, σε μία κεντρική, διασυνδεδεμένη και ασφαλή πλατφόρμα.

Μπήκαμε σε μια άλλη εποχή… ποια είναι η εικόνα που έχετε για το τι θα επακολουθήσει;

Στον κλάδο μας, οι πρώτες βάσεις του web 3.0 (δηλαδή του metaverse) είναι ήδη εδώ. Η Augmented Reality (AR) θα βοηθήσει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των τεχνικών μας. Επιπλέον, η εικονική πραγματικότητα (VR) θα βοηθήσει στη δημιουργία ψηφιακών διδύμων. Σε αυτό το σημείο ένα περιουσιακό στοιχείο, όπως μια γέφυρα, θα έχει ένα ψηφιακό μοντέλο (π.χ. ψηφιακό δίδυμο) που θα αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τη φυσική του έκδοση, έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν και τελικά να παράσχουν καλύτερες λύσεις για τη διατήρηση της ακεραιότητας ενός περιουσιακού στοιχείου. Με αυτόν τον τρόπο το web 3.0 θα βοηθήσει βιομηχανίες, όπως η δική μας, και η μηχανή καινοτομίας του Ομίλου MISTRAS να εξερευνά όλες αυτές τις τεχνολογίες και πολλά άλλα.

Ποιοι άνθρωποι έχουν επηρεάσει την ζωή σας;

Ο Νέστορας με τον διευθύνοντα σύμβουλο του MISTRAS Group, Dennis Bertolloti (Greek Issuers Day 2019).

Είμαστε αυτό που είμαστε γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι τριγύρω μας. Αναγνωρίζω ότι είμαι αυτό που είμαι σήμερα εξαιτίας κάποιων ανθρώπων, που χωρίς αυτούς δεν θα ήμουν τίποτα. Θα ξεκινήσω από τον πατέρα μου, ο οποίος με οδήγησε στη μάθηση και στο διάβασμα, που δεν σταμάτησα ποτέ από τότε και με προετοίμασε σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων. Αυτός μου έβαλε τις βάσεις και είμαι σήμερα αυτό που είμαι. Με εμπιστεύτηκε και με πήρε στη δουλειά από μικρό παιδί να τον βοηθάω. Μου έδωσε μια εμπορική γραφομηχανή της ΙΒΜ και μου ανέθεσε να κάνω την τιμολόγηση της εταιρείας του στα 12 μου χρόνια. Το έμαθα τόσο καλά, που το έκανα για πάνω από 25 χρόνια, μέχρι τη συνταξιοδότησή του, αλλά έτσι έμαθα το πώς λειτουργεί μια εταιρεία. Ως μηχανικός που ήταν, ήθελε να ξέρω τα πάντα και με έπαιρνε κοντά του, όταν μαστόρευε, με το ζόρι πολλές φορές, γιατί βαριόμουν. Εμαθα να φτιάχνω ακόμα και τα ποδήλατα των παιδιών της γειτονιάς και να πληρώνομαι γι’ αυτό! Και οι δυο γονείς μου και η γυναίκα μου η Κατερίνα είναι οι πιο ανιδιοτελείς άνθρωποι που έχω γνωρίσει και με έχουν απεριόριστα στηρίξει. Το ίδιο και η αδελφή μου η Αντζελα, που έτρεχα πάντα σ’ αυτήν, για κάθε πρόβλημα που είχα σαν νέος, από το πώς να ντυθώ μέχρι το πώς να συμπεριφερθώ, ο κουνιάδος μου Δημήτρης που με ενέπνευσε με το πάθος του για τη δουλειά του, ο θείος μου ο Νικ που ασχολούνταν πάντα με υπολογιστές, και γύρω στο 1993 μου έδωσε έναν παλιό υπολογιστή που ήθελε ξεφορτωθεί. Αυτός ο υπολογιστής θα άλλαζε τη ζωή μου, πολύ νωρίς γιατί ήμουν από τα λίγα 13χρονα παιδιά, που είχαν τον δικό τους προσωπικό υπολογιστή. Ο θείος μου ο Γκρεγκ, ο παππούς μου Γιάννης, η γιαγιά Μαρία, όλοι αυτοί οι άνθρωποι με έμαθαν να αγαπάω τη δουλειά και την προσπάθεια, να εκτιμώ τα χρήματα που βγαίνουν με κόπο, να σέβομαι τους ανθρώπους και την ζωή, που είναι μικρή και πρέπει να την απολαμβάνουμε μαζί με τη σκληρή δουλειά.

Ο Δρ Βαχαβιώλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Mistras Group, έχει παίξει σημαντικό ρόλο και ακόμα συνεχίζει να επιδρά θετικά στη ζωή μου. Εμαθα τόσα πολλά και συνεχίζω να μαθαίνω από αυτόν για τις επιχειρήσεις και τη στρατηγική, που τα εκτιμώ απεριόριστα. Τρέφω βαθειά ευγνωμοσύνη και θαυμασμό γι’ αυτόν. Εχει κάνει τόσα πολλά για μένα, που νιώθω ότι η οικογένειά μου είναι μια προέκταση της δικής του οικογένειας. Δεν έχω λόγια να περιγράψω την εκτίμησή μου στις γνώσεις του, το μυαλό του, την εμπειρία του και την ανθρωπιά του.

Ο Νέστορας με την οικογένειά του στην Ακρόπολη, τον Ιούλιο του 2022.

Πώς αισθάνεστε ως Ελληνοαμερικανός για τις δυο πατρίδες σας;

Είμαι εξαιρετικά περήφανος και για τις δύο χώρες, από τις οποίες κατάγομαι. Οντας Αμερικανός πρώτης γενιάς, αισθάνομαι ιδιαίτερη ζεστασιά, όταν πηγαίνω στην Ελλάδα και επισκέπτομαι την οικογένεια και τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς μου. Εχοντας περισσότερα από ένα μέρη που νιώθω «σαν στο σπίτι μου» είναι πολύ σημαντικό καθώς μου δίνει μια αυξημένη αίσθηση του ανήκειν, και είμαι ευγνώμων που προέρχομαι από τέτοια όμορφα μέρη. Η Ελλάδα με εκπλήσσει πάντα! Μια γεωγραφικά μικρή χώρα, έχει τόσο τεράστια ομορφιά και είναι απίστευτα δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να επισκεφτείς όλα τα μέρη. Μου αρέσει ιδιαίτερα το πώς οι άνθρωποι έχουν συνδέσει το τοπικό τους περιβάλλον μέσα στη ζωή τους. Για παράδειγμα, τη μαστίχα στη Χίο, τις ελιές στην Πελοπόννησο κ.ά., και με εκπλήσσει πως αποτελούν ένα κομμάτι της καθημερινότητας. Ακόμα και στην παραλία, μετά από μια δύσκολη μέρα, οι άνθρωποι θα πάνε να κολυμπήσουν και να χαλαρώσουν. Δεν βρίσκεις αυτόν τον ισχυρό δεσμό με τη στεριά και τη θάλασσα, συχνά, στις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ με εκπλήσσουν, για το πώς μπορεί να είναι στη ζωή των ανθρώπων συνυφασμένες απόλυτα με την προσωπική, οικονομική, ακαδημαϊκή εξέλιξή τους. Αν κάποιος θέλει να βρει δουλειά, μάλλον μπορεί να τη βρει. Αν κάποιος θέλει να πετύχει, μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να τα καταφέρει. Αν κάποιος θέλει επιπλέον εκπαίδευση, μπορεί να την πάρει. Υπάρχουν διαθέσιμοι δρόμοι για όλα τα είδη κινήτρων και δεξιοτήτων και δεν είναι τόσο εμφανείς ή ίσως και τόσο «εύκολοι», όσο αλλού στον Κόσμο.Πηγή

Must Read