ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΜικρή επιδημιολογική ανάσα στην Ευρώπη

Μικρή επιδημιολογική ανάσα στην Ευρώπη

Ελαφρά βελτίωση καταγράφεται στην επιδημιολογική κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες πέρασαν στην κατηγορία «κόκκινο», αν και η υπόλοιπη Ε.Ε. και ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ), μεταξύ τους και η Ελλάδα, παραμένουν στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο», την ψηλότερη στην κλίμακα καταγραφής μεταδοτικότητας του ιού που προκαλεί τον COVID-19, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ειδικότερα, στην κόκκινη κατηγορία βρίσκονται η Μάλτα, καθώς και η βορειοανατολική Ρουμανία, η νοτιοανατολική Πολωνία και περιοχές στη νότια και την κεντρική Σουηδία. Στην κόκκινη κατηγορία έχει περάσει και η Γαλλική Γουιάνα (υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας στη Νότιο Αμερική).

Η Γαλλική υπερπόντια περιοχή του Μαγιότ (η οποία βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό) γίνεται η πρώτη περιοχή της Ε.Ε. που περνά ξανά στην πράσινη κατηγορία μετά από αρκετές εβδομάδες.

Ο χάρτης έχει ως στόχο την ενημέρωση των τοπικών αρχών και των πολιτών για την επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό επίπεδο, για τη διευκόλυνση των αποφάσεων επιβολής περιοριστικών μέτρων και τις αποφάσεις των πολιτών για τα ταξίδια τους.

Τα δεδομένα που παρουσιάζονται στον χάρτη αφορούν στον αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά 100 χιλιάδες άτομα, τις τελευταίες 14 ημέρες, σε κάθε περιφέρεια των χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ, σταθμισμένο με το ποσοστό εμβολιασμού σε κάθε περιοχή.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες. Επίσης, δεν καταγράφεται πόσα από το σύνολο των κρουσμάτων οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Στην «πράσινη» κατηγορία εμπίπτουν οι περιοχές όπου ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται κάτω από το 40. Όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 100, αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 40, οι επηρεαζόμενες περιοχές εμπίπτουν στην «πορτοκαλί» κατηγορία. Όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 300, αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 100, οι περιοχές εμπίπτουν στην «κόκκινη» κατηγορία. Όταν ο δείκτης είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 300, εμπίπτουν στην «βαθύ κόκκινο» κατηγορία.

Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της Ε.Ε. για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας, η οποία αναθεωρήθηκε στις 25 Ιανουαρίου και εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου.

Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων τα οποία αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Πηγή

Must Read