ΑρχικήΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΕΡΕΥΝΑΜε ελληνική υπογραφή η μεγαλύτερη διαδρομή drone delivery στον κόσμο

Με ελληνική υπογραφή η μεγαλύτερη διαδρομή drone delivery στον κόσμο

Από τα μέσα Δεκεμβρίου η βιομηχανία των drones έχει βάλει στο παλμαρέ της μια σημαντική επιτυχία: τη μεγαλύτερη διαδρομή παράδοσης μέσω drone στον κόσμο πάνω από μεγάλη πόλη. Το ορόσημο αυτό φέρει ελληνική υπογραφή, αυτή της startup Matternet, με ιδρυτή και CEO τον Ανδρέα Ραπτόπουλο, η οποία εγκαινίασε τη μεγαλύτερη διαδρομή παράδοσης με drone στον κόσμο στη Ζυρίχη.

Πρακτικά, η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον τομέα αιχμής του drone delivery, ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου δοκιμαστική λειτουργία σε μια διαδρομή BVLOS (beyond-visual-line-of-sight) πέντε χιλιομέτρων πάνω από την πόλη της Ζυρίχης στην Ελβετία. Στόχος, να μεταφέρει διαγνωστικά δείγματα μεταξύ εργαστηρίων και των κλινικών Triemli και Waid του δημοτικού κεντρικού νοσοκομείου της Ζυρίχης Stadspital Zürich μέσα σε μόλις επτά λεπτά.

Μέχρι σήμερα, τα δύο νοσοκομεία της Ζυρίχης βασίζονται στην επίγεια μεταφορά των δειγμάτων στα εργαστήρια. Το εγχείρημα της ελληνικής εταιρείας δίνει τη δυνατότητα για τάχιστη παράδοση των δειγμάτων, χωρίς τον απρόβλεπτο παράγοντα της συμφόρησης στους δρόμους και χωρίς την εκπομπή των αερίων CO2.

Πλέον, στόχος της ελληνικής εταιρείας είναι να αναπτύξει ένα συνολικό δίκτυο μεταφορών ιατρικού υλικού στην Ελβετία, πλάνο που θα λειτουργήσει ως πιλότος για παρόμοια δίκτυα σε Ευρώπη, ΗΠΑ και όχι μόνο.

Ελληνική σφραγίδα

Το καλοκαίρι του 2022, η Matternet ανακοίνωσε την έλευσή της στην Ελλάδα, έπειτα από συμφωνία με την 5G Ventures για επένδυση του Ταμείου Φαιστός στην επιχείρηση (series B financing round).Η χρηματοδότηση συνοδεύτηκε από την ίδρυση θυγατρικής στη χώρα μας (Matternet Europe), η οποία θα λειτουργήσει ως στρατηγείο της εταιρείας για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη.

Πηγές της αγοράς, «διαβάζοντας» την έλευση της Matternet στην Ελλάδα, σημείωναν ότι η ζήτηση για υπηρεσίες delivery στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί στην περίοδο της πανδημίας, ενώ ειδικά η μεταφορά ευπαθών αντικειμένων, όπως ιατρικές προμήθειες, είναι κρίσιμη για τη μορφολογία της χώρας και αποτελεί επί του παρόντος «παρθένο έδαφος».

Η Matternet είναι η πρώτη εταιρεία διανομής μικρών δεμάτων -έως 2 κιλά- σε αστικές περιοχές, μέσω drones. Έχει ήδη παρουσία σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Μέση Ανατολή, ενώ μέχρι και σήμερα τα drones της έχουν κάνει πάνω από 20.000 εμπορικές πτήσεις σε οκτώ πόλεις σε ΗΠΑ, Ελβετία, Γερμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταφέροντας και παραδίδοντας με ασφάλεια ευπαθή αντικείμενα, χωρίς επιβάρυνση της αστικής κυκλοφορίας.

Ποια είναι η Matternet

Η εταιρεία του Ανδρέα Ραπτόπουλου ξεκίνησε την επιχειρηματική της διαδρομή στη Silicon Valley το 2011. Το 2017, η Matternet έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που εξουσιοδοτήθηκε για εμπορικές λειτουργίες BVLOS δικτύων logistics drone σε πόλεις της Ελβετίας.

Το 2019, Matternet και UPS συνεργάστηκαν για να ξεκινήσουν υπηρεσίες παράδοσης drone στις ΗΠΑ. Πρόσφατα έλαβε Πιστοποίηση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) για το M2 drone της, κίνηση που την καθιστά την πρώτη εταιρεία με άδεια FAA για να κατασκευάσει και να πετάξει το δικό της drone εμπορικής παράδοσης στη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον επιχειρηματικών κολοσσών όπως η Boeing (μέσω της HorizonX Ventures), η Sony (μέσω του Sony Innovation Fund), η Mercedes-Benz και η Swiss Post. Επίσης, τα drones της έχουν χρησιμοποιηθεί από φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών σε Αφρική, Κεντρική Αμερική και Ασία.

Η Ελλάδα στους αιθέρες

Η Ελλάδα κινείται συστηματικά το τελευταίο διάστημα προς την αγορά των drones σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις προϊόντων. Να σημειωθεί ότι η αξία της παγκόσμιας αγοράς για υπηρεσίες αστικών αερομεταφορών με τη χρήση drones υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 56 δισ. δολ. έως το 2030 και το 1 τρισ. δολ. έως το 2040.

Δεν είναι τυχαίο ότι το καλοκαίρι του 2022 το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο, όπου περιλαμβάνονται διατάξεις για drone deliveries. Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησε το πρόγραμμα «Αρχύτας», που έχει στόχο να καταστεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας σχεδιαστής και παραγωγός συστημάτων drones.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πλάνο, επί του οποίου συνεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα drone, ενώ προς τα τέλη Μαρτίου θα ξεκινήσει η κατασκευή του πρωτότυπου οχήματος. Θα ακολουθήσουν οι δοκιμαστικές πτήσεις, οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι αναγκαίες πιστοποιήσεις, ώστε να μπορέσει η ΕΑΒ να αρχίσει να δέχεται παραγγελίες.

Εν τω μεταξύ, η δεύτερη φάση του προγράμματος «Αρχύτας» είναι ήδη ante portas, με το υπουργείο Οικονομικών να προχωρεί στη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου, ελληνικού drone, με την επωνυμία «Γρύπας». Το νέο εγχείρημα θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας» για την έρευνα, την ανάπτυξη και τη βιομηχανική παραγωγή του drone.

 

Google News icon

Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!

Πηγή

Must Read