ΑρχικήΛίγο πριν την ολοκλήρωσή του ο Αγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν
Array

Λίγο πριν την ολοκλήρωσή του ο Αγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Επτά και πλέον χρόνια μετά την τελετή θεμελίωσης -κατά την οποία ουδείς μπορούσε να προβλέψει τα εμπόδια και τα προβλήματα που θα προέκυπταν στην πορεία- ο νέος ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν οδεύει απρόσκοπτα προς την ολοκλήρωσή του και την εκπλήρωση ενός μεγάλου στόχου της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, για το οποίο συνέδραμε τα τελευταία χρόνια.

Το πρωί της Τρίτης, 2 Νοεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα τελέσει τα θυρανοίξια, σε μια συμβολική, όσο και σημαδιακή τελετή, καθώς τα τυπικά εγκαίνια του ιερού ναού αναμένονται λίγους μήνες αργότερα, τον προσεχή Ιούλιο, όταν και η ανακατασκευή θα έχει ολοκληρωθεί.

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού «Φίλοι Αγίου Νικολάου», Μιχάλης Ψαρός, ήταν το πρόσωπο που λίγα χρόνια πριν, στο ξενοδοχείο «Χίλτον», εξέφραζε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») την σιγουριά ότι το έργο θα γίνει, όταν τα οικονομικά ζητήματα κινδύνευσαν να το τινάξουν στον αέρα. Είχε ανακοινώσει την ίδρυση του Οργανισμού, δηλώνοντας πεπεισμένος πως, υπό την ηγεσία μιας επίλεκτης ομάδας ανθρώπων, ο Αγιος Νικόλαος θα έμπαινε πάλι σε τροχιά υλοποίησης.

«Σε όλους αυτούς που έλεγαν ότι δεν θα γίνει, έχω να πω ότι έγινε. Εγώ σας παρακαλώ να πάτε στο Σημείο Μηδέν και να δείτε τι χτίσαμε. Χτίσαμε το παλάτι της Ορθοδοξίας στην Αμερική. Χτίσαμε την αμερικανική Αγία Σοφία.  Τον αμερικανικό Παρθενώνα. Εχω να τους πω λοιπόν ξανά: Εγινε, έγινε, έγινε!», αναφέρει σε έντονο ύφος ο κ. Ψαρός.

«Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, θα έχουμε τα θυρανοίξια, τα οποία τα σχεδιάζαμε για πολύ καιρό. Θα είναι μεγάλη ημέρα. Δεν μπορώ να σας εκφράσω πόσο ενθουσιασμένοι είμαστε. Θα έχουμε μαζί μας τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Θα είναι μια ιστορική μέρα, μια ημέρα διεθνούς σημασίας. Προσκαλώ κάθε Ελληνοαμερικανό να είναι στο Σημείο Μηδέν», προσθέτει ο κ. Ψαρός.

Από την πλευρά του, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο οποίος διετέλεσε σημαντικό ρόλο στην συγκέντρωση των δωρεών για την ανέγερση του ιερού ναού, τόνισε πως δεν εκλαμβάνει την επικείμενη ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης ως προσωπική δικαίωση, αλλά «ως μια σημαντική στιγμή για την Ομογένεια».

«Για εμένα προσωπικά, όταν λένε ‘δικαίωση’ για τον Αγιο Νικόλαο, απαντάω ότι δεν είναι δικαίωση του π. Αλέξανδρου ή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, αλλά είναι της Εκκλησίας της Αμερικής και της Ομογένειας. Δείχνει τι μπορούμε να καταφέρουμε εάν δουλέψουμε όλοι μαζί. Για να είμαι ειλικρινής, είναι κάπου 35 οικογένειες που πραγματικά συνεισέφεραν σημαντικά για να ανοικοδομήσουμε τον Αγιο Νικόλαο, αλλά για εμάς αποτελεί μια δικαίωση για όλους αυτούς τους ομογενείς που ήρθαν μετανάστες από την Ελλάδα με μια ελπίδα. Την ελπίδα αυτή για εμάς συμβολίζει ο Αγιος Νικόλαος», ανέφερε ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο οποίος στάθηκε στην παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

«Είναι μεγάλη ευλογία που ήρθε ο Παναγιότατος. Εγώ προσωπικά, όταν τον βλέπω, αντικρίζω την γνήσια αγάπη που υπάρχει στον άνθρωπο. Ο Πατριάρχης είναι Πατριάρχης του γένους μας και πάντα βλέπουμε μέσα από αυτόν την Ιστορία μας, αλλά και το μέλλον μας. Είναι μεγάλη χαρά που μας έστειλε και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο που μας έφερε την ελπίδα για τις επόμενες ημέρες», κατέληξε ο π. Αλέξανδρος.

Την ικανοποίηση της AHEPA, τόσο για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου όσο και για την σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών στον Αγιο Νικόλαο, εξέφρασε και ο ύπατος πρόεδρος της Οργάνωσης, Δημήτρης Κόκοτας.

«Η τελετή των θυρανοιξίων θα είναι θαυμάσια και εμείς ως AHEPA είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε υποστηρικτές της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου, του Πατριαρχείου και του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς το γεγονός ότι ο Αγιος Νικόλαος ολοκληρώνεται. Η εκκλησία αυτή θα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα από αυτό που κάνει το Πατριαρχείο, να ενώνει τους ανθρώπους και να τους προσκαλεί, ανεξαρτήτως πίστης, να προσεύχονται για τις ψυχές που χάθηκαν. Θα είναι μια παρουσία ενότητας σε ένα ξεχωριστό μέρος», σχολίασε ο κ. Κόκοτας.

Πηγή

Must Read