ΑρχικήΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚρις Πάππας: Διακομματική πρωτοβουλία για «μπλόκο» στα F-16 της Τουρκίας

Κρις Πάππας: Διακομματική πρωτοβουλία για «μπλόκο» στα F-16 της Τουρκίας

Κρις Πάππας: Διακομματική πρωτοβουλία για «μπλόκο» στα F-16 της Τουρκίας

Έντονη κινητικότητα επικρατεί στις ΗΠΑ από Ελληνοαμερικανούς βουλευτές που επιμένουν να «φρενάρουν» την απόφαση για πώληση F-16 στην Τουρκία.

Λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στο Μπαλί, στη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να επιβεβαίωσε στον Τούρκο πρόεδρο ότι υποστηρίζει το πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών F-16, o Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάππας ανέλαβε νέα διακομματική πρωτοβουλία για να υπενθυμίσει τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν πρέπει να λάβει νέα αμερικανικά μαχητικά.

Άλλωστε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί εκ νέου η διακομματική τροπολογία που θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις στην πώληση εξοπλισμών στην Τουρκία ώστε να αποτελέσει τμήμα του νομοσχεδίου για τον αμυντικό εξοπλισμό.

Εν όψει αυτού, με επιστολή του προς την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κρις Πάππας ζητά τη διατήρηση της τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό εξοπλισμό.

Με την επιστολή, που έχει διακομματικό χαρακτήρα, απευθύνεται στις Επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας με αρμοδιότητα στους εξοπλισμούς προτρέποντας να διατηρήσουν την τροπολογία στον τελικό Νόμο περί Εξουσιοδότησης για την Εθνική Άμυνα (NDAA), που θέτει εύλογους περιορισμούς στη δυνατότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να πωλήσει αεροσκάφη F-16 και να διαθέσει προγράμματα εκσυγχρονισμού των μαχητικών στην Τουρκία. Η σχετική τροπολογία είχε περάσει από τη Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιούλιο.

Στην επιστολή αναφέρεται: «Σε μια στιγμή που πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για πολεμικές ενέργειες εντός της συμμαχίας. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο της F-16 για να παραβιάσει επανειλημμένα την κυριαρχία και τον εδαφικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπονομεύοντας την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ , κάτι που οδήγησαν τις ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο πωλήσεων και αναβαθμίσεων F-16 για την Τουρκία παρά τη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυρώσεων CAATSA».

Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη: «Το γεγονός ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί και δεν πρέπει να θωρακίζει την κυβέρνηση Ερντογάν από το να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη συμπεριφορά της από τους πολιτικούς ιθύνοντες των ΗΠΑ και η ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα –έναν πραγματικά αξιόπιστο, δημοκρατικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ– δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Ολόκληρη η επιστολή Πάππας

«Πυρά» Μενέντεζ κατά Ερντογάν

Άστραψε και βρόντηξε κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «βάναυσο δικτάτορα».

«Αποκαλεί τους Κύπριους και όσους αγαπούν την ελευθερία, εχθρούς. Συνεργάζεται με ορισμένους από τους πιο βάναυσους δικτάτορες του κόσμου, από τον Σι Τζιπίνκ της Κίνας μέχρι τον Πούτιν της Ρωσίας. Πράγματι, ο Ερντογάν βλέπει την παράνομη προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας και κρατά σημειώσεις. Γιατί θέλει να κάνει το ίδιο στη βόρεια Κύπρο και να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη» ανέφερε ο Μενέντεζ.

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής δεν μάσησε τα λόγια του ούτε για το ζήτημα των F-16, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτρέψει την πώληση μαχητικών στην Τουρκία.

«Σήμερα η απειλή της προσάρτησης των κατεχόμενων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Τούτων δοθέντων, δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν τα μαχητικά F-16 στα χέρια του προέδρου Ερντογάν. Και γι’ αυτό, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν θα εγκρίνω την πώληση κανενός F-16 στην Τουρκία μέχρι να σταματήσει την εκστρατεία των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή».

Ο γερουσιαστής, που παραμένει πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, ξεκαθάρισε με την πιο σκληρή γλώσσα, ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και τόνισε ότι η αμερικανική στάση δεν θα αλλάξει μέχρι να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο. «Η συνεχιζόμενη επιθυμία του Ερντογάν να προβάλλει τον απολυταρχισμό του στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Αμερική να σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας δείξουμε στους δικτάτορες του κόσμου ότι δεν μπορούν μονομερώς να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με προσαρτήσεις όποτε το επιθυμούν. Ας εργαστούμε μέχρι και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης να φύγει από το νησί της Κύπρου δια παντός».

Πηγή

Must Read