ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΗ εξαιρετικής σημασίας επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Η εξαιρετικής σημασίας επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Κάθε επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στον Λευκό οίκο αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός. Και αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός γιατί δίνεται η ευκαιρία στον εκάστοτε Ελληνα κυβερνήτη να παρουσιάσει απευθείας -υπερβαίνοντας την γραφειοκρατία- στον Αμερικανό Πρόεδρο -στο πλαίσιο των συμμαχικών δεσμών, των κοινών αρχών και αξιών που τους συνδέει- τα θέματα στα οποία η προσωπική παρέμβαση του προέδρου μπορεί να είναι καθοριστική για την Ελλάδα.

Είναι προγραμματισμένο όπως ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Δευτέρα, 16 Μαΐου, στον Λευκό Οίκο.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με Αμερικανό πρόεδρο.

Η πρώτη ήταν με τον πρόεδρο Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2020.

Χαίρει δηλαδή εκτίμησης και αποδοχής και από τα δύο κόμματα.

Αυτή, ωστόσο, η επίσκεψη έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα.

Και αυτό, γιατί πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Από τη μία πλευρά μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ένα γεγονός που ανατρέπει γεωστρατηγικές ισορροπίες, συνήθειες και νοοτροπίες 70 χρόνων και απειλεί όχι μόνο τον τρόπο ζωής στην Ευρώπη, αλλά και αυτή ακόμα την ειρήνη. Και από την άλλη, γιατί η Ελλάδα πιέζεται όλο και πιο ωμά από μια απρόβλεπτη Τουρκία.

Η Ελλάδα, όπως έπραξε σε κάθε πόλεμο έτσι και τώρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο στο ΝΑΤΟ και στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και για τον επιπλέον λόγο ότι η εισβολή της Ρωσίας αποτελεί ένα μοντέρνο αντίγραφο της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο.

Όμως, είναι επίσης η επίσκεψη εξαιρετικά σημαντική και για τον λόγο ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών που Ελληνας Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Η Αμερική ενώνεται για να αναγνωρίσει και να τιμήσει τη σχέση των δύο χωρών και τον ηγέτη της. Μία σχέση που έχει φτάσει στην καλύτερη ίσως φάση της και που έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και των Ελλήνων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρόσφερε τόσα όσο λίγοι στο βάθεμα των σχέσεων των δύο χωρών.

Επιπλέον, αποτελεί και μία ιδιαίτερη τιμή προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο με το βήμα που του παραχωρούν τον αναγνωρίζουν ως έναν ικανό, σύγχρονο ηγέτη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά, πιθανόν αρκετά πιο σημαντικό από ό,τι φαίνεται, παίζει ασφαλώς η Ομογένεια, η οποία μπορεί πλέον να αναπτύξει τις δυνατότητές της, να παίξει τον ρόλο που μπορεί, γιατί έχει επιτέλους έναν «συνέταιρο» στην Ελλάδα, έναν πρωθυπουργό με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί.

Το πρόβλημα που η γραφειοκρατία του Πενταγώνου δημιουργεί, με την διαρροή της αίτησής του για την έγκριση από το Κογκρέσο της αναβάθμισης και πώλησης πολεμικών αεροπλάνων F-16 στην Τουρκία, αποτελεί παράλληλα και μια καλή ευκαιρία να αντιμετωπιστεί. Τόσο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τις επαφές του στο Κογκρέσο, όσο και από μέλη της Ομογένειας που θα έρθουν σε επαφή, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων με τον Πρωθυπουργό, τους γερουσιαστές και βουλευτές τους.Πηγή

Must Read