ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ βουλευτής Χριστίνα Αλεξοπούλου στην 24η Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS

Η βουλευτής Χριστίνα Αλεξοπούλου στην 24η Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Η βουλευτής Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 24η Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS, που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ από τις 29 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2022.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η Ελληνίδα βουλευτής προσκλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ με θέμα «Τερματισμός των ανισοτήτων, τερματισμός του HIV και ο ρόλος των βουλευτών στην επίτευξη των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων για όλους», το οποίο διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό και την Παγκόσμια Κοινοβουλευτική Συμμαχία για την Υγεία, τα Δικαιώματα και την Ανάπτυξη.

Μιλώντας ενώπιον βουλευτών από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, την Αμερική και την Αυστραλία, η κ. Αλεξοπούλου περιέγραψε τα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα για τους ανθρώπους με AIDS και ειδικότερα στο τομέα των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Μερικά εξ αυτών είναι πως η χώρα, μετά από δεκαετίες, επέτρεψε την υιοθεσία και την αναδοχή από οροθετικά ζευγάρια, αποφάσισε την ίδρυση ειδικής μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα άτομα με HIV  και ενέταξε τους οροθετικούς στην άυλη συνταγογράφηση. Εκανε ιδιαίτερη αίσθηση στους παρευρισκόμενους η τελευταία νομοθετική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία η χώρα μας γίνεται μία από τις ελάχιστες χώρες που απαγορεύει τις μη αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις στα χαρακτηριστικά φύλου ίντερσεξ παιδιών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της κοινότητας intersex.

Μετά την ομιλία της, η βουλευτής Αχαΐας δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από βουλευτές άλλων χωρών αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η ελληνική κυβέρνηση στα αναπαραγωγικά δικαιώματα. Η κ. Αλεξοπούλου απάντησε ότι «όλα ξεκινούν από την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την απόλυτη στήριξη σε αυτό από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και βέβαια από τους βουλευτές», προσθέτοντας πως «η Νέα Δημοκρατία είναι ένα βαθιά λαϊκό κόμμα, που δεν θα πάψει ποτέ να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας».

Η Διεθνής Διάσκεψη για το AIDS είναι το μεγαλύτερο και πιο επιδραστικό συνέδριο για τον ιό HIV παγκοσμίως και διοργανώνεται από την Διεθνή Οργάνωση για το AIDS που εδρεύει στη Γενεύη. Μάλιστα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, σκοπός είναι να κινητοποιήσουν την επιστημονική κοινότητα, να οικοδομήσουν παγκόσμια αλληλεγγύη και να ενισχύσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για όλους όσους ζουν και επηρεάζονται από τον HIV.

Τέλος, στο περιθώριο της Διάσκεψης, η κ. Αλεξοπούλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Οροθετικών Ελλάδας και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κλινικών Δοκιμών για τον HIV, Νίκο Δέδε.

Πηγή

Must Read