Ηρεμία ψυχής και νου στην Ιερά Μονή των Αρχαγγέλων στο Κεντάλια του Τέξας

0
32
Ηρεμία ψυχής και νου στην Ιερά Μονή των Αρχαγγέλων στο Κεντάλια του Τέξας

Ηρεμία ψυχής και νου στην Ιερά Μονή των Αρχαγγέλων στο Κεντάλια του Τέξας

ΚΕΝΤΑΛΙΑ. ΤΕΞΑΣ. Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, εργάσιμη ημέρα στην Αμερική, το μοναστήρι των Αρχαγγέλων στο Κεντάλια του Τέξας ήταν γεμάτο με προσκυνητές από διάφορα μέρη της Αμερικής.

Σε καμία πολιτεία της Αμερικής που έχουμε Ορθόδοξες εκκλησίες που λειτουργούν ανήμερα της εορτής του εκάστοτε Αγίου από τον οποίο έχουν πάρει το όνομά τους δεν βρίσκεις σε εργάσιμη ημέρα πάνω από 500 προσκυνητές. Σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην Αμερική και νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στη Μητέρα Ελλάδα που οι γιορτές γιορτάζονται πανηγυρικά την ίδια ημέρα.

Στο μοναστήρι εκτός των 500 και πλέον προσκυνητών παραβρέθηκαν πάνω από 50 ιερείς και άλλοι τόσοι καλόγεροι και καλόγριες. Λειτούργησαν ο μητροπολίτης Ησαΐας του Ντένβερ, ο γέροντας Παϊσιος της Αριζόνα, ο γέροντας Δοσίθεος, ιερείς του Μοναστηριού και άλλοι ιερείς από διάφορες Ορθόδοξες κοινότητες, ελληνικές και μη.

Ο π. Εφραίμ, ο Γέρων Δωσίθεος, ο Μητροπολίτης Ησαΐας, ο Γέρων Παίσιος και η Γερόντισσα Παρασκευή. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Ηλίας Νεοφυτίδης

Πάντοτε μένω έκπληκτος από τα μικρά παιδάκια που βρίσκονται μέσα στην εκκλησιά και κάθονται φρόνιμα και σιωπηλά, κάτι πολύ σπάνιο στις εκκλησίες τον κοινοτήτων, όπου επίσης όλη η λειτουργία γίνεται στην ελληνική γλώσσα.

Τα οκτώ χρόνια που βρίσκομαι στο Τέξας έχω γνωρίσει και εκτιμώ, όπως και αυτοί, μια ορθόδοξη οικογένεια με γαλήνη και αγάπη που τα μέλη της κατάγονται από Ισραήλ, Αίγυπτο, Λίβανο, Ιορδανία, Συρία, Ρωσία και άλλα μέρη του κόσμου. Κανένας δεν παραπονιέται που η λειτουργία είναι πάντοτε στην ελληνική γλώσσα. Ο μητροπολίτης Ησαΐας πάντοτε στο λόγο του παραπονιέται ότι η μετάφραση της Λειτουργίας στην αγγλική γλώσσα είναι λανθασμένη. Για παράδειγμα, στο Πάτερ ημών το «και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν» στη Αγγλική αποδίδεται «and lead us not into temptation». Ο Θεός δεν μας οδηγεί στον πειρασμό αλλά ο διάβολος το κάνει. Ο Θεός είναι Αγάπη. Ο Θεός δεν τιμωρεί, ο Θεός συγχωρεί. Ας κάνουμε κάθε ημέρα εορτή της αγάπης και συγχώρησης, δεν υπάρχουν αρκετές μέρες στην ζωή μας για μίσος, ζήλια και διχόνοια.

Γεμάτο με προσκυνητές από διάφορα μέρη της Αμερικής το μοναστήρι των Αρχαγγέλων στο Κεντάλια του Τέξας. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Ηλίας Νεοφυτίδης

 

Πηγή