Ο αναλυτής ασφαλείας λέει ότι η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα θα οδηγήσει στη δημιουργία γαλλικών ναυτικών βάσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Δρ Ιωνής Μάτζις ελπίζει ότι η επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία θα κάνει την Ελλάδα ασφαλέστερη.
Είναι καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Εθνικό και Κοπτικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.
Χρησιμοποιεί τον όρο “χαρούμενο μπιλιάρδο” για να περιγράψει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας που προέκυψε ως αποτέλεσμα της πρόσφατης συμφωνίας ασφαλείας AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας.
Ελλάδα και Γαλλία ενωμένα με διπλωματικό «χαρούμενο μπιλιάρδο»
Ο Majis λέει ότι η Συμφωνία Ασφάλειας του Άξονα είναι μια πυρηνική συμφωνία που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την υπερδύναμη της Ασίας Κίνα. Σε μια διπλωματική «ευτυχισμένη καραμπόλα μπιλιάρδου», πιστεύει ότι η AUKUS δημιούργησε κατά λάθος την ανάγκη για ένα σύμφωνο ασφαλείας Ελλάδας-Γαλλίας.
«Η Αμερική είναι βασικός αμυντικός …Εγγύηση ειρήνης στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή », είπε. «Αλλά προς το παρόν, πρέπει να επικεντρωθεί στον Ειρηνικό, ώστε η Γαλλία, η μόνη πυρηνική και στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, να πάρει τη θέση της τώρα».
Ο Majis πιστεύει ότι η συμφωνία ασφαλείας πρέπει να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει γαλλικές στρατιωτικές βάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Λέει ότι είναι μια επιλογή που εγγυάται την ειρήνη και τη σταθερότητα και στις δύο χώρες.
«Η Γαλλία πρέπει να δημιουργήσει βάσεις για να εξυπηρετήσει τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα στη Μεσόγειο», είπε.
Η Γαλλία μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο
Ο καθηγητής προτείνει ορισμένες περιοχές όπου πρέπει να κατασκευαστούν εκείνοι οι γαλλικοί χώροι. «Πρέπει να βρίσκονται σε ένα από τα νησιά των Δωδεκανήσων στο Αιγαίο και στο βόρειο (κατεχόμενο) τμήμα της Κύπρου».
Είπε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από μια τέτοια συμφωνία με τη Γαλλία, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι οι μόνες χώρες που χρειάζονται τις αμυντικές δυνατότητες της Γαλλίας. «Η παρουσία του Ισραήλ απειλείται συνεχώς και χρειάζεται τη Γαλλία», πρόσθεσε.
Η νέα Συμφωνία Άμυνας και Ασφάλειας Ελλάδας-Γαλλίας υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Γάλλο Πρόεδρο. Αυτό περιελάμβανε σύμβαση για την πώληση τριών πολεμικών πλοίων με τέταρτη επιλογή.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Γαλλία υποσχέθηκε άμεση στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα – και αντίστροφα – σε περίπτωση επίθεσης τρίτης χώρας. Αυτό περιλαμβάνει χώρες σε μια από τις συμμαχίες τους (η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ).
Η εναλλακτική άποψη σε αποκλειστική συνέντευξη με τον Έλληνα δημοσιογράφο, διπλωμάτη, αναλυτή ασφαλείας και γεωστρατηγικό Αθανάσιο Τρούκο ήταν ιδιαίτερα επικριτική για τη συμφωνία. Μιλάει για σύγχυση “σκιών” και πιστεύει ότι αντιτίθεται στις συμφωνίες του Ατλαντικού – ειδικά στο ΝΑΤΟ.