Δυναμικό Ελληνικό παρόν στην Ουκρανο-Ρωσική κρίση: H εγρήγορση των Ε.Δ και τα σημεία κλειδιά για τη Συμμαχία

0
56

Ελληνικά μαχητικά F-16 σε κλειστό σχηματισμό με Αμερικανικά F-15 πάνω από το Αιγαίο κατά τη διάρκεια δημερών ασκήσεων. Στο πλαίσιο της μεταστάθμευσης των αμερικανικών αεροσκαφών αεροπορικής υπεροχής, αυτά πολλές φορές πέταξαν από την Λάρισα στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη.
Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία



ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ως η δεύτερη αεροπορική δύναμη στην Γηραιά Ήπειρο η Ελλάδα έχει αποδείξει σε όλους τους συμμάχους την αξία και την ποιότητα του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού.

  • Τα «μπλε φτερά» μόνο τη χρονιά που πέρασε έκαναν γνωστές τις δυνατότητες και την επιχειρησιακή επάρκεια της Ελλάδας, από τα Κανάρια Νησιά ως τις χώρες του Κόλπου.

Παράλληλα, εκτός της Πολεμικής Αεροπορίας, Πολεμικό Ναυτικό και Στρατός Ξηράς έβαλαν τη δική τους «υπογραφή» σε οποιαδήποτε Συμμαχική δράση ή άσκηση, γεγονός που συνηγορεί στ’ ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν την υπολογίσιμη και ιδιαίτερα εκπαιδευμένη δύναμη που οι σύμμαχοι μπορούν να εμπιστευτούν.

Αυτό συμβαίνει και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, με την Ουκρανο-Ρωσική κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να έχουν τεθεί σε επιχειρησιακή εγρήγορση για τυχόν επεκτατική κίνηση των δυνάμεων του Πούτιν, ο οποίος μέσα από το διάγγελμά του ανέδειξε τις αναθεωρητικές θέσεις του Κρεμλίνου.

Όπως γράψαμε και πριν λίγες ώρες, η επιχειρησιακή βοήθεια προς τη Συμμαχία είναι οι πτήσεις του Ελληνικού ιπτάμενου ραντάρ της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ, το οποίο διαδραματίζει κομβικό ρόλο με τις πληροφορίες που συλλέγει και μεταδίδει στα επιχειρησιακά κέντρα του ΝΑΤΟ, ενώ το πλήρωμά του δημιουργεί το παζλ της ηλεκτρονικής απεικόνισης των ρωσικών δυνάμεων.

Παράλληλα όμως η ετοιμότητα για την παροχή διευκολύνσεων προς τις δυνάμεις της Συμμαχίας από την Ελλάδα είναι δεδομένη και βρίσκεται στα σχέδια του Ελληνικού Επιτελείου.

  • Με διαχρονικό πρωταγωνιστή την βάση της Σούδας, αλλά και τις νεότερες- Λάρισα, Αλεξανδρούπολη- που έχουν λάβει τα εύσημα των συμμαχικών δυνάμεων, η χώρα μας τοποθετείται ως ένας εκ των ιδιοκτητών- διαχειριστών των βάσεων που μπορούν οι Νατοϊκές δυνάμεις να έχουν ασφάλεια, υποστήριξη ακόμη και επιχειρησιακή δράση αν χρειαστεί.

Άλλωστε σε όλες τις μεγάλες πολεμικές συρράξεις του 20ου & 21ου αιώνα η χώρα μας διαδραμάτιζε την κομβικής σημασία τοποθεσία, όπου οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν τη δυνατότητα ανεφοδιασμού, μεταστάθμευσης αεροπορικών δυνάμεων ή κατάπλου πολεμικών πλοίων σε ασφαλή λιμάνια, κυρίως του 6ου Αμερικανικού Στόλου.

F-18 και Eurofighter στο FIR Αθηνών

Έως αυτή την στιγμή γίνεται γνωστό ότι πέραν του Ελληνικού «Διγενή», του ιπτάμενου ραντάρ, εκείνο που χρησιμοποιείται ευρέως είναι το FIR Αθηνών κυρίως από Αμερικανικά F-18 που απονηώνονται από το αεροπλανοφόρο Χάρυ Τρούμαν και πετούν έως τη Ρουμανία, αλλά και από τα Βρετανικά Eurofighter που απογειώνονται από την Βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο.

Και μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει ζητηθεί η συνδρομή των Ελληνικών βάσεων όμως ο Ελληνικός στρατιωτικός σχεδιασμός είναι σε ετοιμότητα εφόσον απαιτηθεί να εφαρμοστεί το σχέδιο υποστήριξης, ακόμη και με τη μεταφορά μεγάλου αριθμού Νατοϊκών δυνάμεων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την προώθησή του προς την Αν. Ευρώπη με σκοπό να δημιουργηθεί μια δύναμη ασφαλείας ως περίμετρο στη φλεγόμενη Ουκρανία ώστε να μην απειληθεί χώρα κράτος μέλος της Συμμαχίας.

  • Ακόμη και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ είχε αναφερθεί στις ξεχωριστές δυνατότητες που παρέχονται από την Αλεξανδρούπολη, όταν κατά τη διάρκεια Νατοϊκής άσκησης από τον Έβρο και μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής μεταφέρθηκαν στη Β. Ευρώπη Αμερικανικά στρατεύματα.

Ο κος. Παϊατ κατά το παρελθόν είχε αναφερθεί επίσης και στην ιδιαίτερη αξία της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα όπου το περασμένο καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο τα Αμερικανικά F-15 ουσιαστικά έκαναν μια πρόβα τζενεράλε μετρώντας τις δυνατότητες που έχουν, πετώντας από την Ελλάδα προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Αν. Ευρώπη.

Η Αμερική πάντως έχει ενημερώσει την Ελλάδα για την ενεργοποίηση της Σούδας καθώς η 115 Πτέρυγα Μάχης είναι ένα διαχρονικό θα λέγαμε αεροδρόμιο μεταστάθμευσης και υποστήριξης ιπτάμενων τάνκερ KC-135 και που πετούν κάθε μέρα στην Βόρια και κεντρική Ευρώπη ανεφοδιάζοντας στον αέρα τα μαχητικά που κάνουν αυτές τις μέρες επίδειξη ισχύος προς τη Ρωσία.

Το Επιτελείο πάντως στο πλαίσιο της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ έχει θέσει σε ετοιμότητα δυνάμεις οι οποίες εφόσον απαιτηθεί θα μετακινηθούν προς την Βορειοανατολική Ευρώπη…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο «Διγενής» σκέπασε με τα φτερά του Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα: O κρίσιμος ρόλος του Ελληνικού ιπτάμενου ραντάρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE






Πηγή