ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣύντομα νέοι χώροι κράτησης για χαμηλές ποινές - Στη φυας τουςλακή οι...

Σύντομα νέοι χώροι κράτησης για χαμηλές ποινές – Στη φυας τουςλακή οι εμπρηστές και δήμευση της περιουσί

Αν θέλαμε να βάλουμε δύο τίτλους σε αυτό το νομοσχέδιο, ο ένας τίτλος είναι η προσπάθεια να επιταχύνουμε την απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης μέσα από διατάξεις και ο άλλος τίτλος είναι να περιορίσουμε το φαινόμενο ατιμωρησίας που είναι γενικευμένο ως αίσθηση στην ελληνική κοινωνία, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

«Τώρα πώς μπορεί να επέλθει επιτάχυνση. Ένας τρόπος είναι να ενισχύσουμε τη λεγόμενη ποινική διαπραγμάτευση πριν να ασκηθεί δίωξη στο δικαστήριο. Δίνουμε και το δικαίωμα αυτό για πρώτη φορά στον εισαγγελέα να καλεί ο ίδιος τον κατηγορούμενο στην υποκατηγορία και να του πει ότι υπάρχει από την πολιτεία μια πρόταση όσον αφορά να παραδεχτείς την ενοχή σου κι επομένως πάμε να δούμε το ζήτημα της ποινής, το οποίο θα επικυρώσει ένα δικαστήριο άμεσα να τελειώνουμε. Αυτό το σύστημα δουλεύει πάρα πολύ καλά στις ευρωπαϊκές χώρες και στην Αγγλία και στην Αμερική».

«Ένας άλλος τρόπος είναι ότι από αρκετά αδικήματα αφαιρούμε το στάδιο του να εκδίδεται και βούλευμα. Άρα δηλαδή μόλις τελειώσει η ανάκριση και πάρει εισαγγελέας την υπόθεση στα χέρια του, μπορεί να στείλει την υπόθεση κατευθείαν στο ακροατήριο αν θεωρεί ότι οι ενδείξεις είναι επαρκές να ζητήσει από το συμβούλιο να βγει απαλλακτικό βούλευμα να τελειώνουμε».

Ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι τα κακουργήματα θα τιμωρούνται πλέον με 20 χρόνια ενώ θα δίνεται προτεραιότητα στις δίκες για εμπρησμούς και τροχαία δυστυχήματα.

«Όσον αφορά γενικότερα τις ποινές συνολικά τα κακουργήματα που τώρα τιμωρούνται με ανώτερη ποινή 15 χρόνια, αυτό γίνεται 20 χρόνια. Επανερχόμαστε στο παλιό σύστημα, πριν από τους κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι που διέλυσαν το ποινικό σύστημα της χώρας» τόνισε.

«Δίνουμε μια προσοχή περισσότερη στα αδικήματα των εμπρησμών, όπου εκεί τα πράγματα γίνονται ανελέητα. Οι εμπρηστές θα πηγαίνουν σίγουρα φυλακή και θα δημεύεται η περιουσία τους»ξεκαθάρισε και αυτό αφορά και τους εξ αμελείας εμπρησμούς.

Αναφορικά με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και την παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, ο υπουργός ανέφερε ότι όποιος περάσει κόκκινο και σκοτώσει άνθρωπο θα πηγαίνει φυλακή.

Ακόμα ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν νέοι χώροι κράτησης για τις χαμηλές ποινές διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για νέους χώρους που θα κατασκευαστούν και μάλιστα πολύ γρήγορα διάσπαρτα στην Ελλάδα. Τέλος είπε ότι σταματάει το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμα:

Πηγή

Must Read