Ανησυχώ για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα προς την Ελλάδα (video)

0
19

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Βίτσας φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ERTNEWS και αναφέρθηκε εκτενώς σε επίκαιρα ζητήματα όπως τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τη σκοπιμότητα του ταξιδιού στην Ουκρανία του Έλληνας ΥΠΕΞ, κ. Νίκου Δένδια και την «απόβλεπτη» Τουρκία.

Οι ανακοινώσεις της Τουρκίας και οι ισχυρισμοί εναντίον της Ελλάδας

«Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα στόρι, με τη λογική ότι πες, πες κάτι θα μείνει. Προσπαθεί, δηλαδή να αξιοποιήσει όλα τα λόμπι που έχει στην Αμερική, την Γερμανία, την Ολλανδία» δήλωσε στην αρχή ο κ. Βίτσας. «Μπορεί εμείς να κάνουμε μια κριτική στην κυβέρνηση σαν ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την μεταναστευτική πολιτική αλλά η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για να πιέσει την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Η σκοπιμότητα του ταξιδιού του Ν. Δένδια στην Ουκρανία

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «Ο κ. Δένδιας κάνει καλά που πηγαίνει στο Κίεβο, αφού χρειάζεται να δείχνουμε την αλληλεγγύη αφού δέχεται τις ρωσικές επιθέσεις, διότι διατηρούμε πολλές ιστορικές συνδέσεις και τέλος για το λόγο ότι εκεί μένουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες».

«Θεωρείτε ότι ο ρωσικός αναθεωρητισμός δεν είναι σημαντικός λόγος για να στηρίξουμε μια χώρα που δέχεται εισβολή;»

«Εμείς ευθύς εξαρχής είπαμε ότι είναι απαράδεκτος (ο ρωσικός αναθεωρητισμός) και καταδικαστέος, διότι εξέφρασε ξαφνικά ότι δεν υπάρχει καν Ουκρανία», απάντησε ο κ. Βίτσας στην ερώτηση που του τέθηκε. Επιπροσθέτως διευκρίνισε ότι «Υποθέτω πως καλά κάνει η Ελλάδα και στηρίζει την Ουκρανία. Βεβαίως και εμείς, σαν κόμμα, στηρίζουμε την Ουκρανία, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι στηρίζουμε ή συμφωνούμε πολιτικά με την κυβέρνησή της».

Η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

Επιπλέον, αναφορικά με το φερόμενο γεγονός ότι η Τουρκία εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι «Αν είναι αμερικανικής παραγωγής, τότε η Αμερική έπρεπε να έχει απαγορεύσει την εκτόξευσή τους, γιατί πάντοτε υπάρχουν συγκεκριμένα συμβόλαια αν είναι ρωσικής παραγωγής. Νομίζω ότι εδώ έχουμε ένα ζήτημα που πρέπει να μας ανησυχήσει».

«Το τελευταίο διάστημα ανησυχώ για τον ρυθμό που έχει πάρει η ρητορική επίθεση της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Πάντοτε υπήρχαν κάποιες απειλές, αλλά δεν φτάναμε σε τέτοια επίπεδα», υπογράμμισε με σαφήνεια ο κ. Βίτσας. Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του για ενδεχόμενο ελληνοτουρκικό επεισόδιο αλλά και την επικινδυνότητα ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Συνέχισε, δίνοντας έμφαση στο ότι πιστεύει ότι όλη αυτή η πίεση της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα των εκλογών που έρχονται εκεί και ο Ερντογάν «προσπαθεί να επικρατήσει στη χώρα του, δημιουργώντας μια κατάσταση υψώνοντας τη σημαία του τουρκικού κράτους. Η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα χρειάζεται να κινητοποιήσει τις διεθνείς συμμαχίες», πρότεινε κλείνοντας ο κ. Βίτσας.

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή